Roboticienii calificaţi la First Tech Challenge au nevoie de ajutor. „Suntem într-un mic impas, orice sprijin ne-ar prinde bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii talentaţi sunt mândri de proiectul lor FOTO: Facebook/Team Robotica CNRG
Elevii talentaţi sunt mândri de proiectul lor FOTO: Facebook/Team Robotica CNRG

Elevii calificaţi la faza naţională a unui reputat concurs de robotică sunt la un pas de marea întrecere. Se vor lupta cu echipe care au deja tradiţie şi, deşi sunt cu robotul în grafic, ar mai avea nevoie de puţin ajutor.

Team Robotica CNRG, echipa Colegiului Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina, va reprezenta judeţul, în perioada 23-25 martie 2018, la concursul First Tech Challenge, faza naţională.

90 de echipe se vor înfrunta pentru a reprezenta România la faţa internaţională a olimpiadei, care se va desfăşura în Statele Unite, iar echipa slătineană, deşi funcţionează de relativ puţin timp în această formulă, are ambiţia de a câştiga.

Elevii care compun echipa sunt 11 la număr - Constantinescu Liviu Gabriel, Coneschi Vlad,  Dobrescu Diana, Ion Iulian, Jilavu Alexandru, Matei Gabriel Valentin, Pescaru Andrei, Popescu Ion Alexandru, Profeanu Ioana, Stanciu Ciprian, Vădăstreanu Robert -, iar lor li s-au alăturat şi voluntarii Dobrescu Alexandru, Saioc Ioana şi Surdoiu Daria, menirea celor din urmă fiind aceea de a da o mână de ajutor la treburile administrative şi nu numai.

Deşi o parte dintre membrii echipei au mai participat la concursuri de robotică, cel care îi aşteaptă este de departe cel mai greu. Pregătirea a presupus inclusiv costuri foarte mari, asigurate până acum prin aportul membrilor echipei şi cu ajutorul sponsorilor care au avut încredere să-i finanţeze pentru achiziţionarea materialelor. Le-au sosit şi kit-urile comandate, sunt cu toate etapele construirii robotului în grafic, însă ar mai avea nevoie de câteva componente, de un controller…

echipa team cnrg

În acest sens au postat pe pagina specială de Facebook a echipei un anunţ prin care îşi asigură potenţialii sponsori că  „Echipa Robotica CNRG vă va promova activitatea la diverse evenimente: concursuri, demonstraţii (atât în judeţul Olt, cât şi în oraşele unde se vor desfăşura activitaţi ale echipei de robotica), dar şi pe site-ul oficial al echipei“.

Costurile totale ale proiectului se apropie de 10.000 euro, însă ajutorul de care au nevoie acum, înainte de concurs, ar fi de aproximativ 5.000 lei. Lasă pe mai târziu grijile pentru participarea la faza internaţională, însă pentru a definitiva robotul le mai trebuie câteva lucruri acum.

„Avem nevoie de orice sumă care poate să ne ajute. În funcţie de sumele pe care le obţinem, noi ne mai putem lua echipamente, tricouri, alte materiale, panouri pentru un proiect – Firs Lego Ligue. Noi mai avem nişte sponsori, care ne-au asigurat materialele cu care să pornim, Şi acum, până la urmă, o să ne descurcăm, dar mai apar inevitabil alte cheltuieli, alte lucruri de luat. Suntem într-un mic impas, câteva zeci de milioane vechi ne-ar trebui înainte de concurs, oricum totul se desfăşoară prin fundaţie, e totul la vedere“, a declarat profesorul Doru Popescu Anastasiu, team leader al echipei.

„Vreau să merg în Anglia, pe computer science“

În echipă sunt elevi de la clasa a VIII-a (Vlad Coneschi este cel mai mic, este elevul care alături de ceilalţi doi colegi ai lui, acum în clasa a IX-a, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu, concurează de trei ani la concursul de robotică lego, unde au ajuns inclusiv la etapa internaţională, reprezentând România în India, tot sub coordonarea prof. Doru Anastasiu Popescu) până la clasa a XII-a.

echipa team cnrg

Diana Dobrescu este în ultimul an de liceu şi a fost deja admisă la o universitate din Anglia. „Îmi doream de mai mult timp  să fac asta. Am aflat de robotică de anul trecut, doar că timpul nu mi-a permis, iar când am auzit că se înfiinţează clubul în «Greceanu», am fost prima care a mers la înscrieri, eu oricum vreau să mă duc pe partea asta, pe computer science, cumva am simţit nevoia să fac asta din timpul liceului, iar dacă a fost posibil, m-am dus“, a declarat Diana, explicându-ne cum reuşesc să lucreze, cum au reuşit să strângă fondurile, ce emoţii au pentru „repetiţia“ din 11 martie, când se vor întâlni echipele pentru a-şi  testa roboţii şi a pune lucrurile la punct, iar dacă nu merge totul strună, în puţinul timp pe care-l mai au la dispoziţie să poată să intervină.

Singuri - profesorii Doru Anastasiu Popescu şi Ileana Popescu , membrii echipei şi voluntarii - s-au ocupat şi de promovare, şi de sponsori. În concurs, confruntarea propriu-zisă va dura mai puţin de trei minute, în acest interval robotul programat de ei fiind necesar să execute câteva activităţi prestabilite, independent, dar şi telecomandat. Au reuşit să convingă deja de importanţa muncii lor câţiva sponsori, chiar dacă nu se compară cu echipele susţinute de firme mari de telefonie sau alţi sponsori din „liga mare“.

echipa team cnrg

„Trebuie să luăm cuburile dintr-o parte, să le mutăm în altă parte, şi avem un braţ care face toată chestia asta. Noi îl vom controla prin două joystick-uri, şi mai are şi o parte în care execută singur, noi nu vom putea să-l controlăm, iar acolo este doar programare, am impresia că sunt 30 de secunde. În jur de 2 minute şi jumătate – 3 minute, cam atât ar dura un meci. Noi suntem, în Olt, cam prima echipă de robotică şi ne este, într-adevăr, un pic mai greu, sunt echipe care au sponsori mult mai mari. Am avut, foarte mult, nevoie de ajutor şi am fost nevoiţi să ne descurcăm cam singuri, pentru că nu aveam pe nimeni cu experienţă în spate, să ne spună – asta merge, asta nu merge, trebuie să faceţi asta – dar sper să ne descurcăm. (…) Ne mai trebuie bani şi pentru o mascotă, am vrea să ne promovăm aşa cum trebuie. Domnul profesor a găsit la început doi mari sponsori, care ne-au ajutat cam cu tot când am pornit, după care am apelat fiecare cam pe unde am putut să mergem, avem o scrisoare de promovare şi cu ea ne-am prezentat, am explicat despre ce e vorba şi ne-au mai ajutat. O firmă, de fapt. De-acasă doar cu controller-ele am venit, noi la momentul ăsta folosim controller-ul unui coleg“, a dat alte lămuriri eleva Diana Dobrescu.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite