Saga strângerii gunoaielor continuă. Firma ROSAL, care a câştigat colectarea, a cerut mediere, după mai multe amânări obţinute de la CJ Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ROSAL a adus la Slatina foarte puţine maşini faţă de cât şi-a asumat prin contract FOTO: Facebook/George Radu
ROSAL a adus la Slatina foarte puţine maşini faţă de cât şi-a asumat prin contract FOTO: Facebook/George Radu

Deşi 15 martie era considerat ultimul termen pe care îl mai acceptă CJ Olt pentru a începe să funcţioneze sistemul integrat de colectare a gunoiului menajer, firma lui Silviu Prigoană în continuare nu poate onora promisiunea făcută la momentul adjudecării licitaţiei.

Luni, 18 martie 2019, a fost o şedinţă de câteva ore la Consiliul Judeţean, după ce reprezentanţii firmei ROSAL, cea care a câştigat un contract de 230 milioane lei pentru a strânge gunoaiele în următorii opt ani, s-a dovedit că în continuare nu are mijloacele necesare să înceapă, aşa cum şi-a asumat, colectarea gunoaielor din întreg judeţul. De la acelaşi moment, Salubris  (care colectează astăzi gunoaiele din Slatina, Balş, Drăgăneşti-Olt şi alte câteva comune din Olt) şi Clean Prest Activ ar trebui să înceapă, la Bălteni, activitatea privind depozitarea acestor deşeuri. Doar că ROSAL nu a putut prezenta, duminică, 17 martie 2019, decât puţin peste 20 de maşini din totalul de peste 70 pe care s-a angajat să le achiziţioneze pentru colectarea gunoaielor din cele 112 localităţi ale judeţului şi nicio pubelă din cele aproximativ 90.000. Mai mult, firma a cerut, conform informaţiilor vicepreşedintelui CJ Olt, Virgil Delureanu, medierea.

„Mâine, după ora 12,00, discutăm. Atât pot să vă spun la ora asta. N-am dat termen de începere. Iar mâine am vizită de la Ministerul Fondurilor Europene, la ora 10,00, sunt trei persoane, vom merge la Bălteni. (...) Ei (n.r. - ROSAL) mi-au cerut perioadă de mediere“, a spus vicepreşedintele CJ Olt.

Din datele analizate până acum, asocierea dintre SALUBRIS şi Clean Prest a preluat deja halda de gunoi ecologică de la Bălteni şi ar avea capacitatea să înceapă imediat lucrul acolo, chiar dacă reprezentanţii SALUBRIS au cerut, la rândul lor, să fie înştiinţaţi cu cel puţin 20 de zile înainte când s-ar putea emite ordinul de începere a activităţii la haldă, astfel încât să-şi poată reloca angajaţii şi, eventual, să emită preavize dacă va fi cazul de disponibilizări. SALUBRIS a ridicat, în schimb, gunoi şi astăzi şi o va face până când va primi ordinul de începere pentru depozitarea gunoiului menajer de la Bălteni, moment de la care, însă, nu va mai putea face colectarea.

În timpul în care CJ Olt a tot negociat cu ROSAL termene de începere a activităţii (firma se află la al treilea termen încălcat), în tot judeţul consiliile locale au aprobat nivelul taxei de salubrizare care va fi percepută/persoană de către primării, urmând ca primăriile să încheie contracte cu ROSAL. Nici acest proces nu a fost lipsit de incidente, CJ Olt şi asociaţia care gestionează întreg proiectul de management al deşeurilor recomandând tarif unic, diferenţiat doar pe urban/rural (respectiv aproape 12 lei/persoană/lună pentru mediul urban şi 3,7 lei/persoană/lună pentru rural). Administraţia din Scorniceşti a ieşit, însă, din rând, şi motivând că are în componenţă 11 sate a aprobat taxa aferentă mediului rural, ceea ce a stârnit nemulţumiri la Consiliul Judeţean, care încearcă, de mai bine de trei şedinţe, să repună pe ordinea de zi hotărârea şi să impună modificarea tarifului şi trecerea la cel de urban. Ultima şedinţă a fost convocată vineri, 15 martie, când, însă, nu s-a putut ţine, din nou, din lipsă de cvorum.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite