Sărbătoarea de Sfinţii Constantin şi Elena, confiscată de politicieni. Şef de partid: „Vom rămâne cu bani în cont, n-avem pe ce să-i cheltuim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegătorii se distrează sănătos, pe bani publici, din patru-n patru ani. Aici o secvenţă din spectacolul de la Văleni. FOTO: Facebook Ion Sofaru
Alegătorii se distrează sănătos, pe bani publici, din patru-n patru ani. Aici o secvenţă din spectacolul de la Văleni. FOTO: Facebook Ion Sofaru

Trăim, poate, cea mai liniştită campanie electorală din 1989 încoace, lucru confirmat de reprezentanţii IPJ, care n-au avut nicio sesizare. Ce însă nu e interzis, şi aduce şi voturi, a rămas ca practică, iar chefurile pe bani publici sunt în cap de listă.

Sărbătoarea ortodoxă Sfinţii Constantin şi Elena a fost mană cerească pentru politicienii aflaţi în campanie. Primarii PSD şi candidaţi pentru un nou mandat au avut invitat Ansamblul „Doina Oltului“, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (condus de PSD), cei de la celelalte partide s-au descurcat, tot din bugetul comunei, cu interpreţi îndrăgiţi din ţară. La Văleni, Redea, Ianca, Icoana, Crâmpoia, dar şi în alte comune, vreo 10 în total, s-a nimerit bine ca Ziua Comunei să cadă fix în campanie. Pentru tinerii din Văleni, primarul PSD s-a întrecut pe sine, având-o cap de afiş pe Anna Lesko.

Constantinii n-au fost pe niciunde scutiţi de a „face cinste“, aşa că excepţie n-a făcut nici Emil Constantin Moţ, candidatul PSD pentru Slatina, care s-a trezit invitat la un alt Constantin din partid, la terasa Bastos din oraş, unde s-a pupat cu vreo 200 de pensionari.

Orăşenii redescoperă satul

Un fenomen care se tot repetă din patru-n patru ani este din nou prezent: orăşenii îşi amintesc de rudele de la sat şi se grăbesc să le fie alături şi-n acte, făcându-şi viză de flotant şi căpătând, astfel, drept de vot. „Este o nebunie ce se întâmplă. Sunt câte 50- 60-70 de cazuri în fiecare localitate, şi vă pot chiar menţiona câteva – Perieţi, Coteana, Slătioara – în care se procedează astfel. Eu am făcut şi sesizare scrisă ministrului Petre Tobă şi o interpelare în Parlament pe tema aceasta“, declară co-preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu.
Altfel, legal, candidaţii nu prea au pe ce să-şi cheltuie banii. Afişele sunt rarisime, fly-erele, pliantele, la fel. „Avem banii în cont, îi vom returna candidaţilor“, spune reprezentantul PNL, confirmând că pentru materialele promoţionale s-a cheltuit poate mai puţin ca oricând.

Campania „din uşă-n uşă“, cea mai ieftină de până acum

Va fi, probabil, prima luptă electorală pe care alegătorii n-o văd. S-a trecut de la focurile de armă trase în 2008 la Găneasa, în lupta PSD-ului cu PDL-ul condus pe-atunci de Darius Vâlcov, la o linişte mormântală în această campanie. Afişele electorale care împânzeau, în campaniile trecute, municipiul reşedinţă de judeţ, micii patroni din Slatina rar îndrăznind să refuze să afişeze în vitrină chipul candidatului susţinut de municipalitate, nu se regăsesc astăzi nici măcar pe panourile de afişaj stabilite de primărie. Acelaşi lucru se întâmplă şi în restul judeţului, doar pe ici-pe colo semnalând câte-un candidat că i-a fost rupt afişul de pe panoul din nu ştiu ce sat.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt confirmă că, aşa cum s-au desfăşurat până acum lucrurile, asistăm, probabil, la cea mai liniştită campanie de mult timp încoace. „Nu ni s-a semnalat nimic şi sperăm ca situaţia aşa să rămână“, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Claudia Radu.

iulian braniste candidat cezieni

Candidaţii exploatează toate posibilităţile. Aici candidatul UNPR pentru Primăria Cezieni, în vizită la grădiniţă FOTO: Facebook Iulian Braniste

Până când şefii de la Bucureşti nu stabilesc altfel, directorii deconcentratelor şi-au luat, la rândul lor, voie singuri să-şi facă treaba prin judeţ, după cum i-a repartizat şeful de la partid. Cei din Opoziţie acuză că directorii nu mai sunt de găsit în instituţii, ci pe uliţele satelor, cu candidaţii PSD de mână. „Sunt curios ce părere are acest prefect despre ce se întâmplă. Cu explică dânsul că directorul DSVSA şi cel de la Finanţe sunt în campanie. Din nou am semnalat la Ministerul Afacerilor Interne acest aspect“, mai precizează Ştirbu. Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, refuză, însă, să ofere un răspuns concret pe temă. „Noi respectăm legea în tot. Pentru actele care încalcă legislaţia în materie de alegeri sunt alte instituţii competente să constate. să le lăsăm pe acestea“, a declarat prefectul.  

Pe sub uşi însă s-au strecurat doar umile fly-ere, nici pixuri nu mai împart oamenii politici. Sediile primăriilor din comune sunt, drept, mai animate, săracii satelor, reali sau închipuiţi, primind promisiuni că ajutorul social tăiat sau neacordat pentru că nu se îndeplineau condiţiile legale acum se dă.

vizita la gradinita

Petrecere mare şi la Giuvărăşti, de ziua comunei FOTO: Facebook/ Primăria Giuvărăşti

Mai o vizită la grădiniţă, să vedem copiii şi să ne punem poze de candidat pe Facebook, pentru că ne pasă, nu pentru că vrem votul părinţilor lor, mai un mesaj video nevinovat adresat de tineri de-abia deveniţi majori, per total, însă, o campanie liniştită, poate prea liniştită. „Cine să se lupte, cred că sunt înţeleşi!“, s-au convins între timp alegătorii, care din nou, în număr mare, vor refuza să iasă la vot.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite