Scene din filmul “Mihai Viteazul”, turnate în comuna olteană Brebeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colea Răutu şi Amza Pelea au filmat multe scene la intrarea în comuna Brebeni de lângă Slatina...
Colea Răutu şi Amza Pelea au filmat multe scene la intrarea în comuna Brebeni de lângă Slatina...

Puţini ştiu, dar judeţul Olt a fost scena turnării unor filme care au făcut istorie la noi în ţară. Comuna Brebeni este cunoscută printre actorii cu experienţă din Bucureşti pentru caii şi grăjdarii de la fostul IAS, care au apărut şi în filme de mare succes ca “Tudor Vladimirescu” sau “Mihai Viteazul”. Vedete ale ecranului românesc, precum Sergiu Nicolaescu, Amza Pelea, Colea Răutu ori Toma Caragiu, au filmat scene pe plaiurile de lângă Brebeni.

Comuna Brebeni se află la aproape 15 kilometri de municipiul Slatina, capitala judeţului. Fostul IAS de aici, amplasat chiar la intrarea în localitate, a furnizat “actori” pentru o serie de filme care s-au bucurat de succes în rândul românilor, dar şi peste hotare. Când spunem “actori” ne referim la caii fostei herghelii a I.A.S. Brebeni, dar şi la grăjdarii de aici. Toţi aceştia au ajuns să joace în filme deoarece se dusese vestea până în Bucureşti că aici se află dresori buni, care ştiu să lucreze cu caii. Iar, cum filmele istorice au fost printre preferatele cuplului Ceauşescu (şi el originar din judeţul Olt, via Scorniceşti – n.a.), nu a mai surprins pe nimeni când la Brebeni poposeau veritabile “tabere” din Capitală populate cu actori, costume, ingineri de sunet, camere de luat vederi, recuzită constând în tunuri ş.a.

Dumitru Ilie, fost şef al Secţiei de Cinematografie Olt şi, apoi, director al Întreprinderii Cinematografice Olt înainte de 1989, îşi aminteşte şi astăzi acele vremuri, când Slatina era “călcată” foarte des de actori celebri, care jucau în diverse filme ale căror scene s-au turnat la intrarea în comuna Brebeni, loc unde există şi în prezent un mare iaz, la 15 kilometri de oraş.

“Au fost nişte vremuri speciale, printre cele mai frumoase din câte îmi amintesc la Slatina şi în judeţ. Aici au venit actori mari ai filmului românesc ca să joace în diverse scene pentru care aveau nevoie de cai buni, bine dresaţi, aşa cum nu se găseasu în multe locuri din ţară. Caii de la herghelia fostului IAS Brebeni au fost vedete în multe filme realizate în acea perioadă. Ca să vă dau numai un exemplu care mi-a rămas în memorie deoarece a adus cu sine în judeţ unii dintre marii actori nemuritori ai noştri - adică Sergiu Nicolaescu şi Colea Răutu -, este pelicula <<Mihai Viteazul>>. Pentru acest film s-au folosit mulţi cai de la Brebeni, dar şi grăjdari de acolo care cunoaşteau animalele şi, în acelaşi timp, erau şi buni dresori. De asemenea, tot la Brebeni, la intrarea în comună, lângă fostul IAS, s-au turnat multe scene de luptă în care au apărut caii  şi oamenii noştri”, îşi aminteşte Ilie Dumitru.

Amza Pelea şi Colea Răutu, aplaudaţi la scena deschisă în Slatina

Iar noutăţile legate de turnarea filmului “Mihai Viteazul” pe plaiurile olteneşti nu se opresc aici. Actorii Amza Pelea şi Colea Răutu, ultimul interpretându-l pe sultanul Murad al II-lea în film datorită trăsăturilor sale considerate "asiatice", au participat chiar la premiera filmului de la Slatina în anul 1971, spectacolul de gală având loc la Cinematograful “Lumina”.

“Pentru că s-au simţit deosebit de bine la Slatina şi, în general, peste tot în judeţul Olt unde au fost şi au filmat pentru filmul <<Mihai Viteazul>>, Amza Pelea şi Colea Răutu au venit la Slatina în ziua când a fost lansată pelicula aici, pe 26 prilie 1971. O fost o seară magnifică pe care nu o voi uita niciodată, toată lumea era fericită deoarece se anticipa că filmul va fi un succes de casă, aşa cum s-a şi dovedit ulterior. Imediat după ce filmul s-a terminat, cei doi invitaţi speciali au fost aplaudaţi la scenă deschisă, apoi am mers împreună şi am servit masa undeva lângă oraşul Scorniceşti, la un restaurant de lângă o pădure de acolo”, povesteşte Ilie Dumitru.

“Mihai Viteazul”, mândria locuitorilor din Brebeni

Zeci de cai de la fostul IAS Brebeni au apărut în filmul “Mihai Viteazul” realizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu scris de Titus Popovici şi lansat în anul 1971. Filmările au avut loc între anii 1969-1970, filmându-se „vara, iarna, primăvara, la munte, la mare, în castele şi cetăţi – Peleş, Bran, Râşnov, Călugăreni, Şelimbăr, Mirăslău, Gorăslău – la Roma, Viena, Praga, Istanbul, ba chiar şi la Tunis”. Pentru realizarea acestui film au fost angajaţi 240 de actori din 10 teatre româneşti, circa 7.000 de figuranţi furnizaţi în majoritate de Ministerul Forţelor Armate, dar şi de organele locale de stat şi de partid, circa 700 de cai, 200 de căruţe, 100 de îngrijitori de cai din hergheliile statului, mii de kilograme de furaje, o echipă de filmare de 365 membri şi 80 de cascadori selecţionaţi din câteva mii de sportivi, sute de camioane şi maşini.

           

“Mihai Viteazul” a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în anul 1972, dar nu a fost acceptat în competiţie. Filmul  a obţinut însă Premiul pentru cel mai bun film istoric la Festivalul Internaţional C.I.D.A.L.C. al filmului istoric de la Beaume, în 1974, câştigând astfel în faţa unui cunoscut film cu Charlton Heston numit “El Cid”. În anul 2006, potrivit unui comunicat de atunci al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, “Mihai Viteazul” se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile. De menţionat şi că filmul cu Amza Pelea în rolul principal s-a clasat, în anul 2009, pe locul 3 în topul IMDb la categoria cel mai bun Film istoric din toate timpurile şi din întreaga lume, menţinându-şi această poziţie timp de trei ani.

Vedetele cinematografiei româneşti au jucat la Brebeni

Dar pe plaiurile olteneşti au poposit şi alţi actori cunoscuţi ai filmului românesc şi tot lângă Brebeni, unde au continuat să fie realizate numeroase filme din anii ’70, cu cai de la fosta herghelie a IAS Brebeni, din care, acum, mai există doar câteva grajduri părăsite. Emanoil Petruţ (“Tudor Vladimirescu”), Florin Piersic, Toma Caragiu, Ion Besoiu, Ernest Maftei, Adrian Pintea sau Marga Barbu sunt doar câteva dintre vedetele care au poposit şi au filmat în judeţul Olt.

Herghelia de la Brebeni, care a furnizat “cai-vedetă“ într-o serie de filme cunoscute de la noi, a fost înfiinţată de un boier grec pe nume Răducan Simonide, un mare proprietar de terenuri ce îndrăgea caii. În anul 1920, herghelia a intrat în proprietatea statului prin preluarea de către IAS Brebeni, luând astfel fiinţă Depozitul de Armăsari Brebeni. Acum, la faţa locului mai există doar dărâmături ce amintesc de vremurile frumoase de odinioară.

Mai puteţi citi şi:

Bărbaţi celebri în judeţul Olt: doctorul-inventator Amza Jianu, scriitorul Eugen Ionescu sau pictorii Sabin Bălaşa şi Marius Bunescu

FOTO  Monumentele de patrimoniu de la Olt: de la frumoasele case boiereşti de ieri, la dărăpănăturile de azi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite