Sindicaliştii din Sănătate se opun certificatului COVID: „Nu susţinem un asemenea proiect de lege“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Sanitas nu scot din calcul formele dure de protest în cazul introducerii obligativităţii certificatului Covid FOTO: arhiva
Liderii Sanitas nu scot din calcul formele dure de protest în cazul introducerii obligativităţii certificatului Covid FOTO: arhiva

Proiectul de act normativ care ar urma să-I oblige pe angajaţii din sectorul anitar să se prezinte la muncă doar cu certificatul verde, în caz contrar riscând suspendarea pentru 30 zile şi ulterior încetarea contractului, a iscat deja reacţii dure.

Federaţia Sanitas a anunţat deja consultări în rândul membrilor săi de sindicat din toată ţara, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat că a pus în circuitul legislativ un proiect de lege care ar urma să-i oblige pe angajaţii din sector să prezinte certificatul verde atunci când vin la lucru. 

Acest document atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală, fie rezultatul unui test negativ pentru Covid-19 (test efectuat pe cheltuiala angajatului), iar în cazul în care angajatul nu-l poate prezenta  se va proceda la suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile, ulterior acest contract putând înceta.

Reprezentanţii Sanitas din teritoriu resping acest proiect de lege, nu pentru că nu ar susţine vaccinarea, spun aceştia, ci pentru că nu li se asigură angajaţilor dreptul de a alege.

„Nu avem cum să susţinem un asemenea proiect de lege, este dreptul fiecăruia să aleagă. Pe de altă parte, înţelegem şi poziţia Guvernului care nu mai poate să susţină din punct de vedere material toate aceste îmbolnăviri cu Covid-19, dar cred că drumul legislativ al acestui proiect va fi suficient de lung încât să iasă când noi vom scăpa de această pandemie“, a declarat liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

Pe de altă parte, nu toţi liderii cred că sistemul se va confrunta cu demisii venite din rândul salariaţilor care resping vaccinarea. 

„Nu cred în demisii ale personalului, chiar nu cred. Am făcut în paralel cu Ministerul Sănătăţii o statistică: 90% dintre medici sunt vaccinaţi, personalul mediu sanitar – 60%, iar restul este un procent chiar îngrijorător, undeva la 35% - infirmieri, brancardieri, îngrijitori de curăţenie. Cu toate acestea, chiar nu cred că dacă acest proiect de lege va ieşi în timp util ne vom întâlni cu demisii masive“, a mai spus liderul Sanitas Olt.

Conform statisticilor, categoria de personal sanitar cu cele mai mici salarii ar urma, în cazul introducerii obligaţiei prezentării certificatului digital, să suporte costul testării, dacă refuză vaccinarea. „Nu are cum salariatul – infirmierul, brancardierul, îngrijitorul de curăţenie – să-şi susţină costul testului din banii proprii. Mărirea de 25% din diferenţă, care trebuia operată anul acesta, nu s-a mai aplicat, tot amărâţii au fost cei în care am dat“, a mai spus Dumitrescu.

Liderii nu exclud, în cazul în care se va ajunge la impunerea prezentării certificatului Covid, şi forme de protest în stradă.

Vă recomandăm şi:

Danemarca pare să fi învins pandemia. Factorii care au jucat un rol decisiv în succesul ei, potrivit unui studiu în 7 ţări

Certificatul COVID ar putea fi obligatoriu pentru personalul medical. Cine nu îl prezintă va avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite