Sindicaliştii SANITAS, în grevă japoneză. Lider: „Au dat atâtea legi şi ordonanţe că au uitat să le mai şi aplice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii SANITAS poartă, de miercuri, 7 octombrie 2020, însemne de grevă
Sindicaliştii SANITAS poartă, de miercuri, 7 octombrie 2020, însemne de grevă

Personalul SANITAS din spitalele din toată ţara a intrat de miercuri, 7 octombrie 2020, în grevă japoneză, reclamând că angajatorul a uitat să le acorde o serie de sporuri legiferate pentru cei din linia I în lupta anti-COVID-19.

Sindicaliştii reclamă faptul că deşi s-au aflat şi se află în continuare în prima linie în lupta anti-COVID-19, o serie de drepturi legiferate în această perioadă nu li s-au acordat. Multe ţineau de negocierea la nivelul fiecărei unităţi sanitare în parte, altele direct de Ministerul Sănătăţii, cert este că mai multe categorii de personal nu au intrat nici în posesia stimulentului financiar acordat personalului care a tratat pacienţi confirmaţi cu SARS-CoV-2, nici de sporuri mărite. Legislaţia s-a modificat în aceste luni de pandemie de mai multe ori, însă deşi personalul sanitar şi de îngrijire are drepturi pe h\rtie, acestea nu s-au reflectat în venitul încasat de salariaţi, acuză reprezentanţii SANITAS.

„Nu ne raportăm numai la judeţul Olt. În foarte multe spitale din ţară colegii noştri nu şi-au primit niciun drept, vreau să spun că cei de la Victor Babeş, care au fost în linia 1, au primit spor de 25% de Infecţioase, iar în judeţ, doar în SJU Slatina şi-au primit drepturile conform legislaţiei. Au dat atâtea legi şi ordonanţe că au uitat să le şi aplice. La Caracal, care a fost spital suport COVID, au fost bolnavi pe toate secţiile, acolo n-au primit nimic în plus, au mers cu sporurile aşa cum le-au avut înainte de starea de urgenţă. Pe Medicală, unde au fost cei mai mulţi bolnavi, au avut spor de 12%, pentru că managerul a refuzat categoric. Acum mergem în instanţă“, a declarat Roxana Dumitrescu, liderul Uniunii Judeţene Sanitas Olt. În cazul concret al spitalului-suport COVID-19 de la Caracal, a mai spus Roxana Dumitrescu, angajaţílor li s-ar fi acordat spor suplimentar raportat strict la perioada petrecută la patul bolnavului de COVID-19, asta însemnând timpul cronometrat la minute dintr-o tură, astfel că s-ar fi ajuns la valori de 150 lei.

greva japoneza sanitas

Sindicaliştii cer, concret, acordarea stimulentului de risc personalului din unităţile sanitare, de asistenţă socială, ambulanţă, DSP-uri, cabinete şcolare etc. care în perioada stării de urgenţă au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi; creşterea salariilor, de la 1 ianuarie 2021, la nivelul anului 2022 pentru întreg personalul din sistemul sanitar, cel de asistenţă socială şi medico-socială, calcularea sporurilor la salariul de bază actual, asigurarea echipamentelor şi materialelor de protecţie în cantităţile şi de calitatea necesare etc.

Următorul pas, după declanşarea grevei japoneze, este o întâlnire pe care liderii naţionali au cerut-o cu primul ministru şi ministrul Sănătăţii, până când nu se vor lua deciziile aşteptate personalul neîntrerupând greva.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite