Slatina

articolul anterior articolul urmator

Situaţie absurdă: spitale sufocate, dar medicamente lipsă pentru tratarea bolnavilor de COVID la domiciliu

10
21 Oct 2021 16:33:46
Autor: Alina Mitran
Spitalele „gâfâie“ sub presiunea valului de pacienţi Covid în stare gravă FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Spitalele „gâfâie“ sub presiunea valului de pacienţi Covid în stare gravă FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Medicamentele care se administrează în prima fază a COVID şi care cresc şansele ca pacienţii să evite o formă gravă nu ajung la aceştia. În acest timp spitalele se sufocă, pline-ochi cu pacienţi în stare gravă.

Medicii de familie cer de luni bune dreptul de a prescrie Favipiravir, un antiviral care, conform opiniei specialiştilor, ar fi eficient în prima fază a bolii şi ar putea preveni formele grave. În pofida apelurilor, Ministerul Sănătăţii a permis doar farmaciilor din spitale să elibereze aceste medicamente pacienţilor care se tratează acasă. Medicul infecţionist din spital rămâne în continuare cel care îi evaluează pe pacienţi, iar acolo unde consideră că favipiravirul poate ajuta, îl poate prescrie şi spitalul ar trebui să îl acorde pacientului.

Totul a fost stabilit prin modificarea unui singur articol din Legea 136/2020. „Medicamentele prevăzute în protocolul de tratament al bolilor infectocontagioase pot fi eliberate în regim ambulatoriu de farmacia cu circuit închis/oficina cu circuit închis, la recomandarea medicului specialist din cadrul unităţii sanitare cu paturi“, spune modificarea.

Favipiravirul nu este, însă, un medicament ieftin, iar spitalele de-abia se descurcă, la această dată, să-şi procure cele necesare pentru pacienţii pe care-i internează. „Nu putem să dăm (n. red. – pentru tratamentul la domiciliu) pentru că nu avem mai mult decât pentru pacienţii pe care-i avem noi“, spune managerul Spitalului Municipal Caracal, Liviu Radu, iar în aceeaşi situaţie sunt şi alte spitale.

Nici anticorpii monoclonali, distribuiţi de o săptămână către spitale, în cantităţi foarte mici, nu au ajuns la pacienţi, iar aici spitalele au o altă problemă. „La noi, de regulă, vin oamenii după o săptămână, trebuie făcute nişte investigaţii foarte corecte, foarte clare (n. red. – această terapie se instituie în primele zile de boală). 20 de flacoane imediat se duc, într-o zi chiar, noi cu ce am primit putem ajuta 10 pacienţi. Dar oamenii vin târziu de-acasă, când vin la spital deja au afectare pulmonară“, a mai spus medicul Liviu Radu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Mesajele pro-vaccinare ale unor înalţi ierarhi: „Procuraţi tot ce spun medicii ca să vă apăraţi de virusul nemilos”

Săteni din Olt cer vaccin anti-COVID, speriaţi de moartea unei profesoare. „Îmi spuneau: nu există, nu există! Acum există!“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

marmaid
21.10.2021, 16:50:11

medicamente lipsă pentru tratarea bolnavilor de COVID la domiciliu ?????????????? pamint de flori, medicamentul minune pentru nevaccinati. stau sa ma minunez cum un tratament mokka (vaccinul) devine o gaura financiara imensa. unele din medicamentele mentionate se administreaza intra-venos, asta pe linga ca are sanse de reusita in primele zile.

+8 (8 voturi)
Firea Madalin
21.10.2021, 17:23:31

banii de medicamente au disparut .

-12 (12 voturi)
Tomescu Tom
21.10.2021, 16:53:35

Ar fi fost o situație absurdă dacă se întâmpla oriunde în altă țară ... Dar aici ..e România ... aici este normalitate ! Ar fi anormal să nu se întâmple așa ... Aici suntem pe cont propriu ! Scapă cine poate sau cine are zile ..

-1 (1 vot)
L--- Lara
21.10.2021, 17:04:25

Nu este deloc asa. Nici in alte tari nu ploua cu medicamente pentru bolnavii de covid, pur si simplu nu sunt stocuri suficiente, mai ales dupa un an si ceva de carantine, timp in care s-a lucrat mai putin. Iar cererea este mondiala, nu numai Romania sau UE are nevoie de asa ceva. In plus, s-au facut eforturi la nivel de UE ca toate tarile sa aiba stocuri de vaccin, considerat prioritar. Sa fie clar, stiu in ce hal este sistemul sanitar romanesc, dar trebuie inteles ca nu poti avea totul in aceasta perioada extrem de complicata. Sa cauti vinovati cu orice pret si sa nu vezi indiferenta si ignoranta oamenilor mi se pare exagerat.

+12 (14 voturi)
bios
21.10.2021, 17:23:17

Astia din Slatina nu au niciodata nimic...

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările