Slatina: Cu 80% mai puţini beneficiari ai ajutorului de încălzire, faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Bănică, director AJPS Olt
Maria Bănică, director AJPS Olt

Directorul AJPS Olt: „În mediul rural foarte multe persoane care ar putea beneficia de acest ajutor deţin o locuinţă, dar nu pot dovedi proprietatea cu acte. Sau deţin teren agricol, care este însă prins în intravilan. S-au încadrat doar persoanele care îndeplinesc cu stricteţe condiţiile legii!”

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Olt Maria Bănică a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia ajutoarelor de încălzire pentru locuinţe cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. „Numărul beneficiarilor a scăzut drastic faţă de anul trecut. Dacă la 31 octombrie anul trecut am înregistrat 75.679 de cereri, în acest an vor beneficia doar 15.160. Cât priveşte sumele alocate, acum avem 624.484 de lei, faţă de 3.106.448 lei anul trecut”, declară Bănică.
Localităţile unde s-au înregistrat scăderi mari faţă de anul trecut sunt: Slatina- 602 de la 1982, Caracal - 1276 de la 17.882, Cungrea- 8 de la 532, Curtişoara- 84 de la 1204, Fălcoiu- 242 de la 1108, Dobroteasa- 115 de la 641.
Oltul înregistrează cu 80% mai puţini beneficiari ai ajutorului de încălzire datorită noii ordonanţe (OUG 86/2010), care prevede la Anexa 3 o serie de bunuri pentru a căror deţinere posesorii nu mai pot primi ajutorul, deşi veniturile băneşti sunt sub 155 de lei. Dacă omul nu are venituri, dar are, spre exemplu, unul dintre bunurile: drujbă, tractor, trei vaci, cinci porci, o altă casă sau doar teren mai mult în curtea locuinţei, nu va mai primi ajutor. Una dintre condiţiile esenţiale este ca solicitarea să vină din partea proprietarului, şi cum în mediul rural multe familii nu şi-au făcut succesiunea, iar casa este pe numele bunicilor sau părinţilor, au fost exceptate de la acordarea ajutorului. „În mediul rural foarte multe persoane care ar putea beneficia de acest ajutor deţin o locuinţă, dar nu pot dovedi proprietatea cu acte. Sau deţin teren agricol, care este însă prins în intravilan. S-au încadrat doar persoanele care îndeplinesc cu stricteţe condiţiile legii! Un singur lucru a fost discutabil- multe dintre bunuri nu erau în proprietate, ci doar în folosinţă; dacă nu s-a putut demonstra proprietatea, s-a acordat ajutorul. Au fost efectuate anchete sociale de către primării în cazul a 20% dintre solicitări”, a mai precizat directorul Maria Bănică.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite