Slatina

articolul anterior articolul urmator

Slatina: Deşi condamnat, Călinescu are şanse să rămână primar la Verguleasa

0
2 Nov 2010 09:34:01
Autor: adevarul
Primarul a suspendat ordinul prefecturii de încetare a mandatului
Primarul a suspendat ordinul prefecturii de încetare a mandatului

Petre Călinescu a contestat ordinul prefecturii de suspendare din funcţie,urmând ca instanţa să se pronunţe dacă închisoarea cu suspendare poate fi considerată sentinţă privativă de libertate sau nu.

Primarul comunei Verguleasa, Petre Călinescu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 8 septembrie 2010. Edilul era acuzat că în 2003 a luat 800 de lei mită pentru a aproba o concesiune, iar în 2005 şi 2006 a primit 300 de butelii de vin de colecţie, o medalie jubiliară din argint, una din aur şi alte bunuri, pentru a pune în posesie un cetăţean.
Luând act de sentinţă, Prefectura Olt a emis pe 19 octombrie un ordin de încetare a mandatului de primar. Decizia este controversată, deoarece Petre Călinescu a primit o pedeapsă cu suspendare şi nu va face închisoare. Potrivit Legii 393/2004, calitatea de primar încetează dacă edilul este condamnat definitiv „la o pedeapsă privativă de libertate“. „Dacă textul de lege prevede expres că mandatul poate înceta numai în cazul privării de libertate, ordinul prefecturii contravine legii, dar şi filosofiei pentru care legiuitorul a prevăzut o condamnare cu suspendare. Suspendarea nu se încadrează în textul respectiv de lege, aşa că prevederea încetării mandatului nu se poate aplica“, susţine avocatul Nicolae Vitan.
Primarul s-a adresat instanţei, iar prefectura a primit citaţie de la Tribunalul Olt în vederea suspendării ordinului. Aşa că, deocamdată, Călinescu rămâne primar, urmând ca instanţa să se pronunţe dacă închisoarea cu suspendare poate fi considerată sentinţă privativă de libertate sau nu. 
„Noi am emis ordinul considerând că primarul e condamnat la închisoare. Suspendarea se referă doar la executarea pedepsei. Din punctul nostru de vedere, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Nu există cazuri asemănătoare, aşa că, dacă primarul va ataca ordinul, instanţa de contencios administrativ va decide dacă am procedat corect sau nu“, a declarat subprefectul Virgil Panduru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările