Slatina: Elevii şi profesorii, ignoraţi de primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 primării a trebuit să fie „urecheate” de prefectură pentru a asigura bani de burse şi decontarea transportului. Hotărârile consiliilor locale care nu au cuprins în buget sumele pentru elevi şi profesori au fost trimise spre reanaliză.

Prefectura Olt nu a avizat 15 hotărâri de consilii locale care nu au cuprins în bugetele pe 2011 bursele elevilor şi decontarea transportului profesorilor. „Am trimis hotărârile spre reanaliză la Balş, Drăgăneşti- Olt, Scorniceşti, Bârza, Dobrosloveni, Fărcaşele, Deveselu, Fălcoiu, Dobrun, Pîrşcoveni, Izbiceni, Izvoarele, Teslui şi Tia Mare. Până acum s-au conformat şi au modificat bugetul comunele Fărcaşele, Bîrza, Dobrun, Izvoarele şi Izbiceni. Primarul de la Icoana şi-a manifestat vehement refuzul, în timp ce edilul de la Teslui a anunţat că va modifica la prima rectificare. Am formulat cerere de chemare în judecată a celor două consilii pentru anularea parţială a bugetului. Menţionez că sumele pentru burse şi transport nu au fost prevăzute, deşi veniturile proprii permiteau, banii fiind direcţionaţi spre investiţii. Pentru primari nu e o prioritate decât în campanie, iar acum când îi întrebi de învăţământ, toţi vor doar gazon şi sală de sport. Consiliile locale au mai întâi obligaţia de a asigura integral venituri necesare acoperirii cheltuielilor curente cuprinse în secţiunea de funcţionare, şi aici intră şi bursele şi transportul profesorilor, şi apoi să cuprindă investiţii a căror finanţare este asigurată din venituri proprii”, spune prefectul Leonid Moisiu.

„Nu mai facem nimic în comună, plătim profesorii!”

Primarul comunei Icoana, Gheorghe Perieţeanu, este foarte revoltat când vine vorba de plata profesorilor. „Nu au negociat cu mine contractul colectiv de muncă, nu i-am angajat eu, nu sunt angajaţii mei. Şi atunci de ce să-i plătesc eu, ce obligaţie am? Le-am promis oamenilor bază sportivă, drumuri, pod. Nu mai facem nimic în comună, plătim asistenţii personali, asistaţii social, elevi şi profesori, ce mai trebuie şi investiţii? Luni am şedinţă de consiliu, renunţ la investiţii şi modific bugetul!”, ne-a declarat edilul.

SIP - 52 de procese
Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Olt a deschis anul trecut 52 de procese împotriva primăriilor pentru decontarea transportului profesorilor pe anul 2010. 22 au fost câştigate, iar 30 sunt pe rol. „Din păcate este mai uşor să plantezi un pom sau să organizezi sărbători ale bujorului sau lalelei decât să te ocupi de oameni. Copiii, la fel ca şi cei care-i educă, aparţin comunităţii, iar edilii au şi obligaţii, nu numai drepturi când ocupă postul. Din păcate, sunt foarte puţini primari care au înţeles acest lucru”, spune liderul Ionel Barbu.
Potrivit noii Legi a Educaţiei, naveta cadrelor didactice se decontează în continuare de către administraţii din bugetele locale, astfel: se decontează contravaloarea biletelor/abonamentelor pentru mijlocul de transport în comun de la reşedinţa cadrului didactic la unitatea şcolară unde predă; dacă profesorul foloseşte maşina proprie, deşi există un mijloc de transport în comun, i se decontează contravaloarea abonamentului; dacă se foloseşte maşina proprie şi nu există mijloc de transport în comun, se decontează 7,5 litri de benzină la suta de kilometri.

CIFRE
3,4 milioane însumează bursele la nivel de judeţ şi 2,4 milioane transportul. O situaţie transmisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt către Preefctură indică faptul că până la începutul acestei luni primăriile au aprobat doar 435 mii pentru burse şi 269 mii pentru transport.


Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite