VIDEO Slatina „exportă“ maidanezi în Sighişoara, Timişoara, Miercurea-Ciuc. Municipalitatea a pasat problema câinilor fără stăpân asociaţiei „Prietenii Noştri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Slatina a rămas, de jumătate de lună, fără contract de ecarisaj şi de o săptămână fără autorizaţie sanitară la adăpost, pasând problema unei asociaţii care, impresionată de starea câinilor, s-a angajat să-şi ofere sprijinul pentru a  fi plasaţi în adopţie, astfel că aproape o sută de maidanezi au ajuns într-o săptămână în Sighişoara, Timişoara, Miercurea Ciuc etc. Nimeni nu mai preia, însă, la această dată câinii de pe străzi.

Câinii fără stăpân din municipiu, cei deja prinşi şi cazaţi în adăpostul public de la Sărăceşti, vor lua drumul oraşelor din ţară şi chiar din străinătate. Cum contractele privind capturarea, îngrijirea, sterilizarea şi ce altceva se mai angajau trei firme să facă în municipiu în acest registru au expirat aproape de sfârşitul lunii trecute, primăria a rămas să gestioneze o problemă deocamdată fără soluţie. Colac peste pupăză, una dintre firmele care n-au mai putut prelungi contractele a făcut o sesizare către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, adăpostul fiind de aproape o săptămână închis, în urma unui control.

De aici reintră în scenă Asociaţia „Prietenii Noştri“, cea chemată de fiecare dată să sară în ajutorul câinilor când banii publici „s-au tocat“ deja, în virtutea unui contract de concesiune  a terenului pe care asociaţia a înfiiinţat, în urmă cu 10 ani, un adăpost privat. Şi iubitorii de câini au venit, au văzut cei peste 250 de câini din adăpostul public şi au apelat de urgenţă la alţi iubitori de animale din ţară. Numai astăzi au fost transferaţi peste 40 de câini în adăposturi din ţară, într-o săptămână totalul celor adoptaţi de asociaţii ajungând la aproape o sută. Câinii au ajuns în Sighişoara, Timişoara, Mircurea-Ciuc, Lugoj, Bucureşti, Buftea şi în adăpostul asociaţiei din Slatina. Mâine, alţi 60 vor pleca spre Zmeura (Argeş) şi Miercurea-Ciuc.

„Prioritatea pentru noi, la această dată, o constituie situaţia câinilor din adăpostul public. Aţi văzut cam ce diferenţă este între aceşti câini şi cei pe care îi îngriim noi aici. De o săptămână muncim acolo, nu cred că e cazul să spun altceva. De altfel, şi cei adoptaţi au fost cazurile cele mai grave, este prioritar să-i salvăm. Ne-am dus cu mâncare, pentru că aveau şi în adăpost, dar nu de aceeaşi calitate, cu medic, cu voluntari. Spre ca într-o lună să rezolvăm problema acestor câini“, a declarat reprezentanta Asociaţiei „Prietenii Noştri“, Graţiela Ristea.

Serviciul de ecarisaj ar putea redeveni public

Deşi a durat ceva până când municipalitatea a recunoscut că este într-o situaţie fără ieşire, de când primarul semnează zeci de solicitări de adopţie zilnic şi a devenit public şi faptul că adăpostul funcţiona în condiţii improprii se caută soluţii. Mai mult, se fac studii de fezabilitate, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea, astfel încât să se reabiliteze adăpostul existent, să se redimensioneze şi să se reînfiinţeze serviciul de ecarisaj.

În aer rămâne încă problema capturării câinilor de pe străzile municipiului. Reprezentanta asociaţiei „Prietenii Noştri“ vede o soluţie pe termen lung, anume sterilizarea tuturor animalelor, cu sau fără stăpân, însă actuala situaţie, în care maidanezii continuă să cutreiere slăzile Slatinei, rămâne de competenţa Primăriei Slatina. „Noi nu avem nici maşină autorizată, nici personal calificat pentru acest lucru“, a spus Graţiela Ristea.

Ce face permanent asociaţia este să deconteze pentru orice proprietar de câine sterilizarea. Există un contract cu un cabinet medical veterinar (Cabinetul Niego, situat pe strada Primăverii din Slatina), iar în baza unei solicitări se execută sterilizarea, urmând ca toate costurile, care pentru un singur proprietar pot ajunge până la 200 lei, să fie decontate de asociaţie. Mai mult, o dată pe an, în august, se organizează o campanie extinsă de sterilizare în municipiu, sosind pentru acest lucru medici vetrinari din străinătate, parteneri ai asociaţiei. „În toţi anii ăştia am funcţionat din bani privaţi, din donaţii, n-am luat nimic din banii publici. Oricine a venit, a putut să vadă în ce condiţii stau la noi câinii, ce le oferim, cum sunt adăposturile izolate, că avem lămpi de încălzire, tot confortul “, a mai spus Ristea.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite