Slatina

articolul anterior articolul urmator

Slătineni amendaţi pentru aruncarea pe jos a cojilor de seminţe

0
19 Aug 2015 18:31:15
Autor: Mugurel Manea
Amenzile pentru care aruncă pe jos cojile de seminţe nu sunt deloc de neglijat în Slatina
Amenzile pentru care aruncă pe jos cojile de seminţe nu sunt deloc de neglijat în Slatina

Gesturile vulgare în public încep să fie sancţionate tot mai vârstos şi la Slatina. Poliţia Locală autohtonă a sancţionat în acest an, până în prezent, diverşi locuitori ai municipiului care au fost surprinşi în timp ce consumau seminţe şi scuipau cojile pe jos. Dacă unii au fost sancţionaţi direct cu amendă, alţii au scăpat doar cu un avertisment.

În Slatina, sancţionarea persoanelor care fac ”gesturi vulgare” în public are loc în baza  Hotărârii de Consiliu Local nr. 490/2014. Gesturile incriminabile în cazul de faţă constă în aruncarea pe jos a cojilor de seminţe sau a chiştoacelor de ţigări. Până în prezent, persoanele care au fost surprinse pe raza municipiului scuipând cojile de seminţe pe jos în public au fost amendaţi contravenţional cu suma de 300 de lei, acesta fiind minimul prevăzut de actul normativ local anterior menţionat - maximul de 500 de lei nu a fost până acum aplicat.

În total însă, în primele şapte luni şi jumătate ale acestui an, alţi 11 localnici au scăpat mai ieftin de poliţişti locali autohtoni, ei alegându-se doar cu un avertisment din partea poliţiştilor locali slătineni, aceasta până la următorul gest de acest fel.

”În Slatina există încă din anul 2008 amenzi pentru gesturi considerate improprii în public şi care în Occident nu sunt văzute, şi aici mă refer în special la aruncarea pe jos a cojilor de seminţe sau a chiştoacelor de ţigări. Aceste două gesturi reprobabile sunt prinse <la pachet> în actele noastre normative adoptate la nivel local ce pot fi sancţionabile de către Poliţia Locală. Anul trecut a fost modificată vechea HCL ce legaliza aplicarea de sancţiuni contravenţionale în astfel de cazuri (nr. 208/2008, n.r.) prin HCL nr. 490/2014, care menţionează că, pentru aruncarea deşeurilor de orice natură pe domeniul public şi privat în oraş se sancţionează cu amendă într 300 şi 600 de lei. Era şi este nevoie de asemenea norme care să pedepsească cumva obrăznicia acelor persoane certate cu bunul simţ şi nu numai. Până acum, la Slatina nu s-au aplicat prea multe amenzi propriu-zise pentru aruncarea pe jos în public a cojilor de seminţe, dar, acolo unde a fost/este cazul, poliţiştii locali sunt total abilitaţi să apeleze şi la asemenea sancţiuni contravenţionale şi au şi făcut-o. Deocamdată, noi am încercat să mergem mai mult pe prevenţie şi pe conştientizarea celor surprinşi în asemenea situaţii cum trebuie să se comporte, de aceea predomină avertismentele, dar aceasta nu înseamnă că ne este <ruşine> să aplicăm direct amenzi atunci când situaţia o impune”, a declarat Adrian Pop, directorul Poliţiei Locale Slatina.

Locuitorii Slatina sunt total de acord cu amendarea celor care ”sparg” seminţe în public, aceasta fiind, cred ei, singura metodă de cuminţire a celor în cauză.

”În ţara asta numai cu amenzi se face treabă, nu cu vorba bună. Dacă îndrăzneşti să atragi atenţia cuiva că scuip seminţe pe jos în public rişti să te alegi numai cu probleme, nimeni nu o să-şi mulţumească pentru că i-ai atras atenţia să nu scuipe pe jos cojile de seminţe”, este de părere Marius R., slătinean.

Vă mai recomandăm:

FOTO  O stradă din Slatina, asfaltată la doi ani după ce a fost reabilitată. Lucrările au fost efectuate de două firme de casă ale primăriei

VIDEO  Parcul Piteşti din Slatina, îngrădit de un afacerist după ce s-au investit aici peste 3 milioane de lei bani publici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii