Soba cu lemne, cea mai sigură instalaţie de încălzire în şcoli. Dacă centralele mai au deficienţe, sobele pot fi exploatate în siguranţă, spun pompierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficienţe de tot felul în exploatarea şi funcţionarea centralelor termice din şcoli, dar şi centrale care funcţionează fără niciun fel de autorizare, asta au descoperit reprezentanţii ISU Olt, luna trecută, în urma controalelor desfăşurate în unităţile de învăţământ din tot judeţul.

Şcolile în care încălzirea pe timp de iarnă se face cu sobă pe lemne par să fie, procentual, cele mai sigure pentru elevi, aceste instalaţii fiind singurele la care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt nu au constatat, în timpul controalelor desfăşurate înainte de începutul anului şcolar, deficienţe. În privinţa centralelor termice, conform raportului înaintat de pompieri Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), probleme sunt, însă, de tot felul, de la neasigurarea ventilaţiei în încăperea unde este montată centrala, până la neasigurarea detectoarelor de gaz.

Coşuri de evacuare a gazelor - defecte, instalaţii electrice exploatate cu defecţiuni, lipsa uşilor între sala în care funcţionează cazanele şi restul încăperilor, centrale termice montate prea aproape de blocuri de locuinţă, săli de clasă amenajate chiar deasupra încăperii în care funcţionează centrala sunt doar câteva dintre deficienţele constatate de pompieri şi aduse la cunoştinţa conducerii şcolilor respective, dar şi a superiorilor din cadrul IŞJ. Unele dintre aceste deficienţe au fost deja remediate, pentru altele  e nevoie de eforturi ceva mai mari. La Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă“ din Slatina, spre exemplu, învaţă elevi într-o clasă situată chiar deasupra centralei. În acest caz s-a motivat că nu este spaţiu suficient pentru elevi.

Dacă centralele deja autorizate sunt exploatate defectuos în anumite cazuri, existau, în schimb, la momentul controlului, 41 centrale termice (dintr-un total de 212 unităţi şcolare care folosesc un astfel  de sistem de încălzire) pentru care nu s-a solicitat autorizarea. Cele mai multe dintre acestea (36) folosesc combustibil solid, patru - cu gaze naturale şi una – curent electric. Şcolile surprinse pe picior greşit sunt cele din localităţile: Vităneşti, Branişte, Tătuleşti, Valea Mare, Priseaca, Slătioara şi Vădastra, la care se adaugă Colegiul Naţional „A.I. Cuza“ Corabia, Colegiul Tehnic „Danubius“ Corabia şi Şcoala Gimnazială „Virgil Mazilescu” din aceeaşi localitate Corabia. La cele neautorizate se adăugau alte 32 în procedură de autorizare.

În 45 de unităţi şcolare din judeţ încă se mai folosesc sobele pe lemne, fiind astfel încălzite 429 de săli de clasă. Acest sector este, cum aminteam, singurul sigur, toate cele 429 de sobe fiind în stare de funcţionare în siguranţă, au constatat specialiştii ISU.

Dintre cele 139 de unităţi de învăţământ care folosesc pentru încălzire combustibil solid, pentru sobă sau pentru centralele termice, doar şase aveau mai puţine lemne decât necesarul pentru o iarnă întreagă, însă stocul urma să fie completat.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite