Soia: beneficii pe care nu le ştiai ale uneia dintre cele mai hrănitoare plante. Scade colesterolul, are efect antitumoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele ce conţin soia sunt indicate consumului uman
Produsele ce conţin soia sunt indicate consumului uman

Mult hulita soia, atât de întâlnită în diverse produse alimentare înainte de 1989, este, spun specialiştii, benefică pentru organismul uman, contrar zvonurilor care s-au vehiculat pe acest subiect. În conţinutul soiei intră o serie de vitamine care ajută corpul, precum calciu, fier, zinc, fosfor, magneziu sau complexul de vitamine B.

Salamul de soia era omniprezent, alături de alte produse, înainte de căderea comunismului. Propaganda ulterioară, cu sau fără intenţie, a aruncat pe piaţă o serie de lucruri care mai de care mai neadevărate despre soia şi produsele ce conţineau soia. În fapt, soia – alături de grâu, orez, orz şi mei – este una dintre cele mai hrănitoare plante. Astfel, în Japonia, soia se consumă de mai bine de 3.000 de ani.

Soia este o plantă folosită foarte des în industria alimentară, dar şi în prepararea tratamentelor naturiste. Datele ştiinţifice relevă că soia conţine până la 40% protide (comparativ cu carnea, ce conţine doar 15-20%), toţi aminoacizii esenţiali - lizină, glutamină, triptofan -, dar şi lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină.

”Soia a fost pe nedrept pusă la colţ şi arătată cu degetul pentru cât de mult rău ar fi făcut românilor deoarece era foarte des întâlnită în prepararea multor produse înainte de 1989. Abia ulterior valului de critici aduse acestei plante, după ce lumea a început să aibă acces la surse de informare în masă, a ieşit la iveală şi adevărul, respectiv faptul că soia este benefică consumului uman. Soia este un aliment complet şi foarte digestibil, având rol plastic şi stimulator pentru muşchi, oase şi nervi. De asemenea, ea este şi un excelent energizant, remineralizant şi un echilibrant celular, ca să nu uităm de faptul că are acţiune emolentă şi hepatoprotectoare, precum şi efecte antitumorale”, afirmă Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina.

Puţină lume ştie că, de exemplu, laptele de soia ajută la reducerea colesterolului din corp, lucru extrem de benefic în ce priveşte pericolul dat de afecţiunile cardiovasculare. Consumul de soia este recomandat, spun specialiştii, în cazurile de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică sau obezitate. Datorită conţinutului său bogat în proteine integrale, planta este şi un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, aceasta putând înlocui absenţa proteinelor animale.

soia

Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Substanţele ce fac parte din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Ca şi contraindicaţii, specialiştii atrag atenţia că, deşi nu s-a dovedit încă ştiinţific, este recomandabil ca dieta femeilor gravide, a femeilor care alăptează, precum şi a bebeluşilor în primele luni de viaţă, să nu conţină soia sau derivate din aceasta. Mai exact, este indicat să nu se administreze soia în alimentaţia copiilor sub trei ani deoarece poate inhiba dezvoltarea sistemului endocrin (glanda tiroidă).

Printre alte beneficii ale consumului de soia se numără: reduce nivelul colesterolului rău şi hipertensiunea, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în anumite zone ale corpului, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetic, reduce inflamaţiile, menţine densitatea osoasă (osteoporoză), prezintă efecte benefice asupra tiroidei ş.a.

soia

Produsele alimentare pe bază de soia au, deasemenea, în mod natural, o cantitate ridicată de calciu. Printre produsele ce conţin cel mai des soia se află: lapte din soia fortificat cu calciu, tofu, alune din soia, Miso de soia (pastă de fasole din soia), Edamame (soia verde), pateuri cu soia, brânză de soia, iaurt din soia, cereale din soia etc.

În plus, soia conţine magneziu şi fosfor, un fel de înlocuitori ai calciului în îmbunătăţirea sistemului osos. Soia conţine o substanţă numită ”Isoflavone”, care ajută la îmbunătăţirea densităţii osoase şi previne, astfel, fracturile. Deşi indicate, specialiştii avertizează totuşi să se acorde atenţie mare la achiziţionarea produselor din soia de pe piaţă deoarece acestea pot fi modificate genetic.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Cât de periculos este ketchup-ul din comerţ?„E“-urile care se ascund în pastă pot fi „fentate“ cu un înlocuitor sănătos

Cât de periculoasă este artroza. De ce boala este numită “ruşinea terapeuticii”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite