Slatina

articolul anterior articolul urmator

„Soluţia“ propusă românilor din Italia pentru a putea circula în continuare cu maşinile înmatriculate în România. Cât este de legală varianta

6
12 Dec 2018 12:55:13
Autor: Alina Mitran
Pe seama situaţie din Italia se nasc afaceri, astfel de mesaje primind românii din Peninsulă FOTO: Il sole 24 Ore
Pe seama situaţie din Italia se nasc afaceri, astfel de mesaje primind românii din Peninsulă FOTO: Il sole 24 Ore

Modificarea Codului Rutier italian şi situaţia în care sunt zeci de mii de români care circulă cu maşini înmatriculate în România a făcut să apară şi salvatorii de ocazie, care îi contactează pe români şi le propun soluţii salvatoare.

Presa italiană relatează pe larg în această perioadă situaţia generată de modificările aduse Codului Rutier, din cauza cărora zeci de mii de cetăţeni cu rezidenţă de peste 60 de zile în Italia, care folosesc însă maşini înmatriculate în alte ţări, sunt opriţi în trafic, li se sechestrează maşinile şi li se aplică amenzi de până la 2.848 euro. În această situaţie sunt în special cetăţenii care provin din Europa de Est, iar cei mai mulţi sunt români. Românii au iniţiat chiar proteste în această perioadă, iar cozile formate la birourile de înmatriculări i-au pus pe italieni în dificultate, obligându-i să suplimenteze personalul.

Românii care însă aleg să nu-şi înmatriculeze în Italia maşinile au început deja să le trimită, pe platforme, acasă. Pentru ei au apărut şi oferte de tot felul, la limita legalităţii, atrag atenţia juriştii. Situaţia este relatată de presa italiană, care publică de asemenea şi mesajele venite de la cei dispuşi să exploateze momentul, propunându-le proprietarilor de autovehicule soluţii salvatoare.

Publicaţia Il sole 24 Ore, citată de revista românilor din Italia, Rotalianul, a prezentat un mesaj care circulă pe What’s App printre români şi care vorbeşte de posibilitatea unui contract de comodat între firme din ţară şi românii din Italia.

„Există şi cei care exploatează situaţia pentru a propune o soluţie mai puţin legală: un contract de comodat (împrumut) nu tocmai în regulă. Oferta circulă în aceste ore pe What’s App. În esenţă, autovehiculele vor fi înmatriculate pe o societate, care dovedeşte că a împrumutat-o (comodat) şoferului care de fapt este adevăratul proprietar. Doar că legea acordă drept de circulaţie numai atunci când şoferul este un angajat sau colaborator dovedit cu acte al companiei străine care îi acordă vehiculul în uz. Prin urmare, este posibil să se ofere contracte în care există o declaraţie falsă, din care să rezulte că utilizatorul (şoferul) are o relaţie de muncă cu furnizorul“, scrie publicaţia Il Sole 24 Ore, citată de Rotalianul.

În presa italiană se aminteşte şi de o întâlnire pe care ambasadorul român din Italia a cerut-o cu reprezentanţii ministerelor Transporturilor şi Internelor din Italia. S-ar fi promis emiterea unei circulare care să rezolve problemele apărute în ultimele zile, între timp Direcţia de Înmatriculări din cadrul Ministerului Transporturilor din Italia emiţând dispoziţii tranzitorii de circulaţie (foglio di via). 

Comentariile românilor la articolul publicat de Rotalianul dovedesc, în schimb, că lucrurile nici acum nu sunt clare şi că aceştia primesc răspunsuri incomplete sau contradictorii de la birourile de înmatriculări.

CITIŢI ŞI: Articolul din noul Cod Rutier din Italia care-i lasă pe românii din Peninsulă fără maşini. Cum s-a ajuns la amenzi de sute de euro şi sechestru pe automobile

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Popa Pius
12.12.2018, 13:40:33

Discriminare. Procese potop la Bruxelles e tot ce va urma...

-1 (5 voturi)
BYBY BYBYKU
12.12.2018, 14:16:28

din moment ce aceasi lege este valabila pentru toti strainii rezidenti in Italia si aceasi lege exista in majoritatea tarilor UE explica-te unde este discriminarea ??. In cazul unor acte de comodat si persoana nu rezulta angajatul firmei romanesti situatia nu se schimba si legea se aplica plusand inca o sanciune ( leludarea legii ) iar in cazul in care cetateanul roman cu adverinta falsa ca este angajatul unei companii romanesti se aplica inca o santiune ( fals in acte publice ) lui si celui ce emite adeverinta Este o lege ce deltfel protejaza cetatenii romani rezidenti in Italia caci in cazuri de accidente societatile italiene platesc pagubele pe cand cele romanesti ori doar se fac ca platesc delizoriu , ori nu platesc ( cunosc caz concret in care firma de asigurari a mustaciosului bronet cu mustata mare a refuzat plata a 3000 € pagube create de un roman cu numar romanesc la nasina cu numar itaian cu procesul verbal clar al politiei din care rezulta culpa romanului )

+1 (3 voturi)
mossss ion roata
12.12.2018, 16:35:02

Adică, banditul de Ţiriac, care trebuia de mult să înfunde puşcăria! În rest, ce să zic, e mai greu de dovedit de poliţia italiană că adeverinţele alea sunt false. Uite că, în spiritul zicalei "las'că ne descurcăm noi" (pe vremuri, aceasta includea şi ciripitul la Secu), românii emigranţi din motive economice (aşa-zisa "diaspora") se descurcă, sunt mai "bandiţi" decât italienii; astfel, se vor bucura de recunoaşterea socială adecvată, combinată cu invidie, a conaţionalilor lor care abia se descurcă!

+1 (1 vot)
ivanhoe zoom
12.12.2018, 14:28:05

Orice e la limita legii inseamna ca e totusi legal. Nu?

+2 (2 voturi)
mossss ion roata
12.12.2018, 16:38:30

Au găsit şmecheria (portiţa legală) cu comodatul (folosită pe vremuri şi pentru numerele bulgăreşti), vor merge pe chestia asta. Se face prea mult tam-tam, o adevărată campanie a Scânteii, cu aceste articole, care vor să arate grija de care crapă ai noştri cu privire la soarta acestor emigranţi din motive economice. În realitate, aşa cum "italienilor" noştri le pasă de mine, tot atât îmi pasă şi mie de ei, din punctul meu de vedere, să nu se mai întoarcă niciodată în ţară, că nu-i nicio pagubă!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările