Slatina

articolul anterior articolul urmator

Soţia pacientului care a murit la Slatina, după ce a fost de două ori declarat vindecat de COVID: „Îi crescuseră unghiile, părul la fel, era plin de bube“

16
21 Sep 2020 17:59:59
Autor: Alina Mitran
Valerică Băeat, pacientul decedat la 51 ani, era un mare iubitor de animale, pe care le salva împreună cu soţia FOTO: Facebook/ Lumy Băeat
Valerică Băeat, pacientul decedat la 51 ani, era un mare iubitor de animale, pe care le salva împreună cu soţia FOTO: Facebook/ Lumy Băeat

Valentin Băeat, un bărbat de 51 ani din Slatina, diagnosticat cu COVID-19, care a murit în spital după ce de două ori a fost declarat negativ la SARS-CoV-2, ajunsese într-o stare greu de descris în cele 33 zile de spitalizare - spune soţia, care acum caută răspunsuri.

În seara de duminică, 13 septembrie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-a stins din viaţă un bărbat de 51 ani, diagnosticat cu COVID-19 în cursul lunii august. Bărbatul nu avea afecţiuni preexistente, dar pe perioada internării a fost de mai multe ori în pragul morţii. 
 
„Atât de mult a luptat...!“, spune astăzi soţia, care a sperat până în ultima clipă că îşi va aduce acasă soţul de care să aibă în continuare grijă până la recuperarea completă. 
 
În cele 33 zile petrecute în spital de bărbatul plin de viaţă, îndrăgostit de munca sa de grădinar şi de animalele pe care le salva împreună cu soţia, fiica şi soţia au primit când veşti bune, când veşti rele. 
 
De cele mai multe ori medicii le-au spus că „e cooperant“, „pare mai bine“, „îl scoatem de la Terapie Intensivă...“. Alteori medicii s-au declarat rezervaţi - „să vedem cum trece noaptea“, „mai vorbim în câteva zile“. 
 
Şi când vorbeau personal la telefon cu bărbatul, lucrurile stăteau la fel: când spunea că se simte mai bine, când nu mai putea îndura suferinţa şi cerea să fie adus acasă, „că ăştia mă omoară“. 
 
În cele din urmă, marţi, 15 septembrie 2020, Luminiţa Băeat nu a mai avut altceva de făcut decât să ducă la morgă ultimele haine şi câteva obiecte pentru igienă şi să-şi ia acasă soţul, în coşciug. Atunci a avut un nou şoc, analizând ce urme au lăsat suferinţa şi spitalizarea pe trupul devenit de nerecunoscut. „Dac-aţi şti cum arăta... Unghiile îi crescuseră, părul la fel, bube în jurul gurii. Pe cea de la morgă am rugat-o atunci să-i dea mustaţa jos, pentru că el nu avea mustaţă, şi puţin, aşa, să-l tundă. Ea a zis în felul următor – «asta trebuia să facă ăştia în spital, cât a stat!» Până la urmă, i-a luat puţin din păr şi i l-a dat, aşa, pe spate. (...) Mă gândesc că nici nu se apropiau de el, poate le şi era cumva..., nu mai ştiu ce să zic, însă nu aşa te comporţi cu un bolnav“, spune femeia care caută acum răspunsuri în documentele medicale pentru care va face solicitare. 
 
Dacă într-o oarecare măsură s-ar putea împăca cu gândul că soţul ei a suferit de o boală perfidă, care, da, omoară oameni tineri, oameni care „nu se ştiu cu nicio boală“, nu va putea trece, în schimb, peste lipsa de omenie de care îi acuză pe cei care l-au îngrijit sau ar fi trebuit să o facă. „Aş vrea tare mult, cel mai mult, să aflu ce s-a întâmplat, de fapt, în acea duminică, în acele ore. Ce a trăit, ce a mai spus, dacă a mai spus!“, a continuat femeia.
 

„Nu cred că era de trimis pe secţie“

 
Traseul urmat de pacientul Valerică Băeat pe perioada internării a fost sintetizat în câteva fraze chiar de către directorul medical al spitalului în care bărbatul a decedat. Dr. Radu Ene a răspuns în cursul săptămânii trecute solicitării reporterului Adevărul, explicând ce anume a dus, conform examenului medico-legal, la deces. 
 
„Cauza morţii este un şoc septic, o bronhopneumonie bilaterală, post-infecţie cu COVID. El are un istoric care a debutat aici cu două teste negative, după aceea a fost mutat la Scorniceşti (n.r. - conform unui protocol instituit în spitalul din Slatina, pacienţii cu teste negative, dar cu afecţiune a plămânilor nevindecată, sunt transferaţi pentru continuarea tratamentului la Secţia de Pneumoftiziologie Scorniceşti), starea generală s-a degradat şi a fost reinternat la noi, s-a şi confirmat la al treilea test patologia COVID, necesita măsuri de Terapie Intensivă, Terapia noastră Intensivă era atunci plină, motiv pentru care a fost transferat la Caracal. Acolo s-a negativat, dar starea generală s-a degradat, motiv pentru care a  fost retrimis către noi. Când s-au eliberat locurile la Terapie şi s-a negativat, l-am primit. Din păcate evoluţia a fost nefavorabilă. El era negativ COVID, dar cauza decesului este o bronhopneumonie şi şocul septic, care s-au confirmat astăzi la examenul necroptic“, a declarat reprezentantul spitalului la scurt timp de la încheierea necropsiei. 
 
Soţia pacientului crede însă la a doua reinternare la SJU Slatina a fost scos prea repede de la Terapie Intensivă, fiind mutat în secţia Medicală unde nu putea fi la fel de atent urmărit de personalul medical. „Nu cred că era de trimis pe secţie“, spune astăzi femeia, dezvăluind că starea soţului său era  gravă. 
 
Familiei i s-au solicitat, de altfel, scutece de unică folosinţă pentru adulţi, şerveţele umede şi un preparat de la farmacie pentru a-i fi tratate aftele din cavitatea bucală. „În condiţiile astea nu cred că era de transferat“, susţine soţia, care la acest moment, din tot parcursul medical, are doar certificatul constatator al morţii. Este motivul pentru care multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, în schimb îşi fac loc supoziţiile. 
 
„Mă gândesc de multe ori dacă nu era mai bine să-l iau acasă la primele teste negative, să închiriez un concentrator de oxigen şi să-l îngrijesc. Ni s-a spus atunci că plămânii nu sunt refăcuţi“, îşi face astăzi Luminiţa Băeat fel şi fel de scenarii. 
 
Date prea multe nu are nici despre cele întâmplate la Spitalul Caracal, unde pentru a doua oară a fost tratat de COVID-19 şi de unde de asemenea a plecat cu teste negative, dar cu o stare de sănătate care nu-i putea permite, nici atunci, externarea. 
 
„De la Caracal a plecat cu saturaţie 96, aici mi-au spus că merge spre bine, spre bine şi...“, a rememorat soţia, care acum derulează minut cu minut cele întâmplate. 
 
Ultima dată a vorbit cu soţul său cu o seară înainte de seara fatală, în care tot prin telefon i s-a dat vestea cumplită. Bărbatul nu era tocmai în cea mai bună stare, însă nimic nu prevestea că sfârşitul i-ar fi atât de aproape. „Vrem să ştim ce s-a întâmplat, nu altceva. Cineva are o vină“, a mai spus femeia, care subliniază că îşi doreşte mult ca alţi pacienţi să nu mai treacă prin experienţe similare, acesta fiind motivul pentru care a ales să vorbească despre drama pe care o traversează familia.
 
VĂ RECOMANDĂM ŞI: 
 
Calvarul unui bărbat ars, trecut prin trei spitale şi mort după şase luni de la prima internare. Acuzaţiile dure ale familiei 
 
Copil decedat la două zile după naştere. Un medic de la spitalul din Alba Iulia ar fi refuzat să o opereze pe mama acestuia în lipsa testului COVID

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Andreas TSA
21.09.2020, 18:55:43

Daa... asta este de fapt 🇷🇴 linia intai ;) da, da. ei sunt eroii nostri. Oare cate alte cazuri mai sunt? Romania ❤️

-6 (20 voturi)
Benyamin Aronowitz
21.09.2020, 19:22:14

daca nu statea bot in bot cu javra aia poate ca nu lua toate bubele pamantului.

-10 (14 voturi)
フフェオチラ実真
21.09.2020, 20:06:25

Sunt curios daca va avea cineva curajul sa spuna, cati pacienti declarati morti de covid, au murit de fapt din cauza jegului si jegurilor din spitalele autohtone. Si de asemenea, cati au murit asteptand in zadar tratamente sau transplanturi, ce nu s-au mai facut datorita aceluiasi covid. Cine va fi responsabil pentru crimele astea?

+10 (16 voturi)
Deumos
21.09.2020, 20:06:28

Cauza mortii sunt medicii si sistemul sanitar din tara asta de rahat. Plus asistentele si restul personalului din spital, adica brancardierii care cer spaga in functie de cat cantaresti, portarii care nu lasa rudele sa te vada, sa-ti aduca cele necesare, sa te aline, asistentele care hahaie din salonul lor iar pacientii stau cu balele de sange si varsaturi,care nu mai incap in tavitele pe care le primesc. cand sunt adusi in salon, iar apoi sunt certati ca au murdarit pijamalele si asternutul, pacientii care urla de durere ca nimni nu vine sa le inlocuiasa sondele pline pana la refuz, iar pisatii ajung sa invadeze mai intai furtunul, apoi se reunesc cu ce vrea sa iasa din vezica. Sunt certati ca n-au rabdare, dar ce rabdare sa mai ai cand ai ajuns cu pisaltul aproape de rinichi? Pacienti burtosi si cu spate de bivol, la propriu, fumeaza in saloanele de reanimare, fara parteneri de suferinta in preajma, cu tv cu plasma si asistente si medici care fac curling (sport inclus in nomenclator) pana la patul sau si inapoi, toata ziua, iar in salonele alaturate parca au lipit smirghel pe podea si astia nu mai pot aluneca pana la restul pacientilor care stau sa crape.. De cand cu covidul asta nimeni nu mai zice nimic de cazurile de morti din cauze nosocomiale. nimeni. Dar acest om, iubitor de natura, de viata si cu familie, pentru ca era "necooperant", a murit cu zile, din orgoliul personalului cu care a trebuit sa aiba de-a face. Cu cat a fost tinut mai mult in spital, caci daca nu esti cu ei, cu personalul sanitar, esti impotriva lor si iti devin calai,, cu atat nosocomialele l-au prins in plasa, pana l-au retinut cu totul acolo. Ticalosia asta trebuie pedepsita mai devreme sau mai tarziu.

+11 (15 voturi)
ladiana stan
21.09.2020, 20:06:59

Eu cred că a murit de bacterii nozocomiale pe care medicii le ignoră de parcă nu ar exista.

-5 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările