Spitalele, normele PSI şi scările de incendiu ferecate. „O autorizaţie la incendiu nu te apără de foc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În secţia COVID, uşile de pe etaj sunt ferecate, singura cale de acces fiind liftul FOTO A.M.
În secţia COVID, uşile de pe etaj sunt ferecate, singura cale de acces fiind liftul FOTO A.M.

Reprezentanţi ai pompierilor, ai Inspecţiei Sanitare şi reprezentanţi ai ISCIR au pornit astăzi noi controale în întreg judeţul Olt. Autorităţile vor să verifice situaţia autorizaţiilor şi avizelor în spitalele publice, dar şi modul cum stau în teren lucrurile.

Deşi România a trecut în urmă cu 10 ani prin tragedia de la Maternitatea Giuleşti, iar cinci ani mai târziu, prin catastrofa de la Colectiv, valul de revoltă iniţial este urmat de fiecare dată, încet-încet, de liniştirea apelor, iar autorităţile intră în firescul nefiresc în care sunt mai preocupate de obţinerea documentelor în sine, iar în teren - „să meargă treaba“. 

Pompierii au verificat la începutul acestui an fiecare unitate cu paturi din judeţ, iar de astăzi o vor face din nou, în echipe mixte, cu reprezentanţi ai ISU, DSP şi ISCIR, noile controale fiind determinate de tragedia de la Piatra-Neamţ în care 10 pacienţi dintr-o secţie ATI şi-au pierdut viaţa cel mai probabil arşi de vii. 

Clădiri atât de vechi şi nemodernizate încât nu necesită autorizaţie

Majoritatea spitalelor publice sunt neautorizate, se tot apără, de două zile, autorităţile din Neamţ. Iar statistica ISU chiar pare să le dea dreptate. Ca şi în cazul clădirilor de şcoală, cele construite înainte de 1990 (adică majoritatea), şi asupra cărora nu s-a intervenit cu reparaţii capitale sau modernizări, legea nu cere să fie autorizate PSI. 

Este, spre exemplu, cazul Spitalului orăşenesc Corabia, spital pavilionar, cu mai multe clădiri, majoritatea fără să fi suferit modernizări, astfel că în statistică pare cel mai în regulă spital. 

„Spitalul Orăşenesc Corabia are în administrare şapte clădiri, la şase clădiri nu au fost executate lucrări de investiţii şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate a fost emisă autorizaţie de securitate la incendiu. De asemenea, au fost emise două avize de securitate la incendiu“, menţionează purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu. 

Avizul este acordat atunci când se aduc modernizări unei părţi de clădire, din acest motiv spitalele care au început modernizările obţin, rând pe rând, şi avizele pentru cele executate, dacă îndeplinesc condiţiile cerute, urmând ca la modernizarea întregului corp de clădire să fie emisă autorizaţia. Este cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, care are mai multe corpuri de clădire la sediul principal, dar şi secţii externe, în Slatina, Scorniceşti şi Drăgăneşti. 13 clădiri, mai exact, dintre acestea una singură fiind autorizată integral - este vorba de Secţia de Psihiatrie din strada Trandafirilor, dată în folosinţă în această toamnă. 

„Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, care are în administrare 13 clădiri, în municipiul Slatina şi oraşul Scorniceşti, au fost emise şapte avize de securitate la incendiu şi o autorizaţie de securitate la incendiu. Dintre cele 13 clădiri, secţia de Psihiatrie, din municipiul Slatina, strada Trandafirilor, deţine autorizaţie de securitate la incendiu, la opt clădiri nu au fost executate lucrări de investiţii şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, pentru secţia Medicală este emis aviz de securitate la incendiu, iar blocul central, pavilionul materno-infantil şi secţia de pneumoftiziologie, din oraşul Scorniceşti, nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu“, menţionează reprezentanţii ISU Olt. 

Lucrurile nu stau altfel nici la celelalte spitale din judeţ. Spitalul Municipal Caracal, care în prezent este spital suport-COVID-19, tratând aproape exclusiv patologie COVID (în ambulatoriu doar mai pot fi oferite, în condiţii stricte, servicii medicale şi pacienţilor cu afecţiuni non-cCOVID), are în administrare opt clădiri. La şapte clădiri, spun pompierii, nu au fost executate lucrări de investiţii şi nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar pentru corpul spital nu a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu. 

Spitalul Orăşenesc Balş nu are nici acesta autorizaţie de securitate la incendiu pentru modernizare clădire ambulatoriu de specialitate şi construire lifturi.

Situaţia cea mai bună o înregistrează Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, care a beneficiat în ultimii ani de modernizări şi chiar de construirea unor clădiri noi. Spitalul are în administrare 10 clădiri, pentru care au fost emise trei autorizaţii de securitate la incendiu, două avize de securitate la incendiu şi un aviz de protecţie civilă. „Pentru reabilitare şi refacere reţea exterioară de apă şi reţea de hidranţi exteriori nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu“, mai menţionează reprezentanţii ISU Olt.

„Autorizaţia la incendiu nu te apără de incendiu, deşi nici autorizaţii nu au“, avertizează specialiştii, ridicând un semn de întrebare asupra modului cum sunt luate în serios normele PSI în fiecare unitate.

„Spitalul Slatina a fost dimensionat pentru 400 de paturi, acum avem peste 1.100 paturi. E evident că poate corespunde numai dacă îl dărâmi şi construieşti o clădire nouă. Să vorbim doar de holuri. Ar trebui să fie atât de largi încât să-ţi permită să întorci targa. Apoi să vorbim de proceduri, pe care nimeni nu le respectă, deşi ele există pe hârtie“, spune un angajat al SJU Slatina, sub protecţia anonimatului.

De văzut dacă, cel puţin pentru controlul anunţat, reprezentanţii SJU Slatina, de exemplu, vor scoate lacătele de pe uşile de acces spre scara de incendiu, mai tot timpul şi la toate etajele ferecate, inclusiv în clădirea în care sunt trataţi pacienţii COVID. Aceştia din urmă, şi nu vorbim de saloanele ATI, ci de saloane în care sunt trataţi pacienţi deplasabili, sunt pur şi simplu închişi la nivelul fiecărui etaj, toate uşile de acces la etaj fiind încuiate, singura cale de acces rămânând liftul, pe care nu are voie să-l folosească decât personalul.

Vă recomandăm şi: 

Fiica uneia dintre pacientele care au murit în incendiul de la Piatra Neamţ: Dacă nu mă trimitea mama să îi duc bagajele, muream şi eu acolo lângă ea

 

Parchetul General: A fost stabilit locul în care s-a declanşat incendiul de la secţia ATI din Piatra Neamţ. Procurorii au ridicat probe pentru expertiză

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite