Slatina

articolul anterior articolul urmator

Spitalul în care angajaţii cad pe capete din cauza Covid-19. „În viaţa de zi cu zi, probabil, s-a lăsat garda jos de tot“

1
27 Oct 2020 13:01:06
Autor: Alina Mitran
Foto A.M.
Foto A.M.

Vestea unui nou deces în rândul personalului de la Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a determinat şi o succintă analiză a situaţiei. Aici s-a ajuns ca mai mult de 70 persoane din rândul angajaţilor să fie depistate pozitiv în mai puţin de o lună.

O asistentă în vârstă de 48 ani a decedat marţi-dimineaţă, 27 octombrie 2020, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Femeia lucra în secţia Medicală a acestui spital şi este al doilea cadru medical al unităţii răpus de COVID-19. 

În judeţ însă au fost înregistrate alte patru decese în rândul cadrelor medicale, de la debutul pandemiei. 

Primul a fost cel al medicului de 51 ani din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, a urmat cazul unei infirmiere de 52 ani de la Spitalul Orăşenesc Corabia, apoi cel al unei asistente din SJU Slatina, proaspăt pensionară, dar care ceruse să-şi ajute colegii, prelungindu-şi contractul, pentru ca ieri să fie înregistrat decesul unei asistente de 47 ani de la Spitalul Orăşenesc Balş. Această statistică sumbră arată, spune lidera Uniunii Judeţene SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu, că media de vârstă a celor care cad pradă virusului a scăzut constant. 

De la începutul lunii octombrie, doar în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost înregistrate 72 cazuri de infectare, membri de sindicat, a menţionat Dumitrescu. Sursa principală a infecţiei nu ar fi, însă, locul de muncă, ci relaxarea de care am dat dovadă cu toţii în viaţa privată.

„Să spun că de la începutul lunii octombrie sunt 72 cazuri, doar la SJU?! Şi asta doar membri de sindicat?! Pe definiţia de caz, noi nici nu suntem contacţi direcţi, pentru că la locul de muncă este obligatoriu să te protejezi, să porţi echipamentul de protecţie, aşa cum spune metodologia. Este evident pentru mine că marea majoritate a infectărilor nu provine de la locul de muncă. Cel puţin pentru mine. Nu ştiu ce părere au epidemiologii. Sunt ture întregi, sunt secţii întregi... Nu ştiu ce s-a întâmplat. S-a lăsat garda jos, nu-mi dau seama. În viaţa de zi cu zi, probabil, nu la spital, chiar s-a lăsat garda jos de tot, e vorba de evenimente la care am fost, e vorba de concedii pe care le-am făcut, e vorba de «mie nu mi se va întâmpla»...“, consideră şefa SANITAS Olt.

O mare problemă pare să fie faptul că angajaţii care se confruntă cu simptomele unei infecţii respiratorii nu au tocmai conduita recomandată şi ajung, astfel, să-şi pună în pericol şi colegii de serviciu. 

„Să aibă măcar bunul simţ să spună că au simptome, să nu vină simptomatici la serviciu, sau să dea un telefon, având în vedere că la noi nu se pune problema să nu se testeze, că avem PCR-ul nostru. Pune mâna pe telefon, sună-ţi şeful şi spune: "Aseară m-a durut în gât. Nu vin! Vin să mă testez şi stau acasă până-mi vine rezultatul testului!". Nu veni la serviciu cu simptome! Nu veni! Dacă te doare în gât, eşti obligat să vii să spui – mă doare-n gât, nu vin la serviciu, mă duc să mă testez - pentru că altfel rişti să-i îmbolnăveşti şi pe ceilalţi doi-trei, câţi au mai rămas pe secţia aia, şi atunci chiar nu mai ai cu cine lucra. Este exclus să ţi se spună să vii! Este exclus! 

De aceea cred că ne-am îmbolnăvit atâţia. Nu cred că este asistent şef sau şef de secţie care să spună: "Vino la muncă, mort-copt!“ - este exclus. Ar fi o componentă penală în atitudinea asta, este o componentă penală. Oamenii trebuie să înţeleagă că pot să meargă spre dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Nu avem cu cine să lucrăm, nu lucrăm 14 zile, aia e! Dar dacă noi am mai rămas patru «chiori» pe o secţie, tu cum să vii la serviciu cu simptome, să-i mai îmbolnăveşti şi pe ăia?!“, a mai spus Roxana Dumitrescu, care este lidera Uniunii Judeţene a sindicatelor SANITAS Olt şi conduce şi sindicatul SANITAS din SJU Slatina. 

Cât despre vârsta celor care nu câştigă lupta cu SARS-CoV-2,  Dumitrescu spune că media a scăzut, virusul pare mult mai agresiv acum. „Sper să nu mai moară dintre noi, pentru că sunt două colege de-ale noastre, una de 47 ani, una de 48 de ani, în două zile. Uitaţi-vă cât a scăzut vârsta! A scăzut vârsta foarte mult. Colegul nostru (n. red. - un asistent din cadrul UPU al aceluiaşi spital a fost transferat în stare gravă la un alt spital), care este la Bucureşti, are 52 ani. Despre ce vorbim?!“, a conchis Roxana Dumitrescu.

Vă recomandăm şi: 

Spital COVID, fără soluţii pentru pacienţii „vindecaţi“, dar aflaţi în stare gravă. „Se negativează şi nimeni nu mai vrea să-i mai ia“

O asistentă de 47 ani, care trata pacienţi cu COVID la spitalul din Balş, a murit la Terapie Intensivă. „Nu ştiu dacă s-a infectat ea în spital şi a dat şi familiei...“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Constantin Gadea
1.11.2020, 13:19:06

VICTOR PONTA ESTE CEL MAI PERICULOS INDIVID DE PE SCENA POLITICA ACTUALA. Este cel mai lipsit de caracter: cel mai mincinos, cel mai tradator de prieteni si de tara, cel mai marsav hot si antiroman. Nu are niciun prieten pe care nu l-a tradat si niciun prilej in care nu ne-a vandut la straini si in care sa nu puna umarul la jefuirea Romaniei: alaturi de Adrian Nastase si, apoi, in calitate de premier al Romaniei. In cazul Microsoft, el a fost curierul lui Nastase, care a aranjat mituirile, de la seful sau pana la ministrul invatamantului. In iunie 2013, Ponta a vizitat Kazakstanul, unde firma KazMunaiGaz avea o datorie de 600 milioane de dolari catre Romania, dupa ce a cumparat rafinaria Petromidia de la Patriciu. Smecherul Victor Ponta, a cazut la ,,intelegere” cu presedintele Kazakstanului, si a iertat firma KazMunaiGaz de 400 mil. de dolari, din datoria totala de 600 mil. Ponta trebuie judecat pentru 400 milioane de dolari facute cadou Kazakhstanului pe propria sa raspundere. Ponta trebuie judecat in dosarul penal Turceni-Rovinari, pentru spalare de bani si evaziune fiscala, impreuna cu Sova. Trebuie rejudecat procesul in care socrul sau, Sarbu Ilie, impreuna cu Viorel Hrebenciuc, au intervenit pe langa judecatori, in numele premierului Ponta, si au obtinut retrocedarea ilegala si infractionala a patruzeci si trei mii de hectare de padure, din care Hrebenciuc urma sa primeasca 12 mii de hectare. In lipsa de spatiu, dau numai aceste exemple, si amintesc ca Ponta s-a intalnit cu miliardarul Ghita, care este fugit in Serbia. De unde probabil tine legatura cu Kremlinul. Ponta este principalul initiator a actiunilor criminale din luna iunie, care s-au desfasurat, seara de seara, pe postul Romania TV, unde Ponta, Tariceanu, Catarama, Laufer si jurnalistii Ciutacu, Korpos, Cretulescu, Sincai, au chemat tara la revolta si au organizat proteste de strada, indemnand oamenii sa nu mai poarte masca, sa nu mai accepte carantinare si nicio alta restrictie. Ponta, Tariceanu, Korpos, Ciutacu si Cretulescu sunt cei mai vinovati pentru aceste indemnuri, insistente si zilnice, ca romanii sa iasa pe strazi si sa protesteze ca in SUA, de unde Laufer transmitea imagini cu lupte de strada si devastari de magazine. RTV si PSD au facut sa explodeze cazurile de contaminare cu SARS COV-2 in Romania, ca sa se produca haos in Romania si sa se amane alegerile parlamentare. Securimea lui Iliescu nu vrea sa piarda puterea, si spionii megainfractori Ponta si Tariceanu se vor cu orice chip in fruntea statului. Nu credeti ca este timpul sa ne trezim ? Poporul sa ia puterea, prin vot, sa reformeze rapid Justitia, si sa-i judece pe toti nemernicii care au ucis, au jefuit si ne-au batjocorit dupa 22 decembrie 1989 ?

Modifică Setările