Strigătul care răzbate din ruinele unui monument. Clipul lui Dan Helciug, filmat într-un loc unic în Europa VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Helciug a filmat patru ore în incinta Muzeului Câmpiei Boianului - Traian Zorzoliu FOTO: Facebook/Dan Hleciug
Dan Helciug a filmat patru ore în incinta Muzeului Câmpiei Boianului - Traian Zorzoliu FOTO: Facebook/Dan Hleciug

Cel mai nou videolip al artistului Dan Helciug, lansat cu doar câteva zile în urmă, a fost filmat în judeţul Olt, în localitatea Drăgăneşti-Olt şi în împrejurimi. O aşezare neolitică unică în Europa şi un monument istoric în ruină spun povestea închipuită de artist.

„Închipuiţi-vă că ni se întoarce acasă un părinte iubit… după foarte mult timp. Acesta o să deschidă uşa casei, va vedea haosul în care trăim şi ne va întreba: ...“ - aceasta este prezentarea succintă a ultimei piese a lui Dan Helciug, intitulată „Ce-aţi făcut, mă?“. 

Piesa are un text puternic, iar imaginile care o însoţesc, filmate în judeţul Olt, întăresc puterea versurilor. „Acasă“ înseamnă arheoparcul construit de artistul Traian Zorzoliu care a fondat muzeul din Drăgăneşti-Olt (muzeu care astăzi îi poartă numele). 

Satul neolitic reconstituit după modelul culturii Gumelniţa de Traian Zorzoliu este un loc unic în Europa.

Sursa Facebook Dan Helciug

dan helciug in arheoparcul draganesti

În videoclip apar şi ruinele unei biserici de la 1830, încă aflată în lista monumentelor istorice de categorie B, însă măcinată de vreme, dar şi malul râului Olt, invadat de gunoaie – o imagine atât de des întâlnită astăzi. 

„Părinţii soţiei sunt de aici, din Drăgăneşti-Olt, este o legătură de suflet, practic, în zona aceasta. Venea foarte des în Drăgăneşti, venea la socri, s-a oprit şi a zis: <De ce să nu fac o filmare şi aici la muzeu?> Pentru noi a fost ceva…“, a declarat directorul Muzeului „Traian Zorzoliu“ din Drăgăneşti-Olt, Mihaela Lală. 

„Pe noi ne-a ajutat foarte mult că a venit la noi şi a filmat câteva cadre, dar, într-adevăr, mesajul este fantastic, dureros de trist, dar adevărat. Poate reuşim şi ne trezim şi ne dăm seama că de fapt asta-i realitatea în care trăim“, a mai spus Lală.

„Dezastrul“ găsit de „părintele iubit care se întoarce acasă“ este completat cu imaginile ruinei bisericii  „Cuvioasa Parascheva“ de la Comani, o biserică abandonată încă din vremea comunistă. 

În mod fericit, din aceasta nu s-a furat - aşa cum s-a întâmplat cu un alt monument din imediata apropiere, un conac de o frumuseţe extraordinară, dar care a fost, practic, măturat de pe faţa pământului, astfel că astăzi este greu şi de stabilit amplasamentul acestuia pentru cine nu este familiarizat cu zona. Biserica din Comani n-a fost iertată însă de timp, care a năruit-o încet.

Vă recomandăm şi: 

VIDEO  Unic în România. O cetate dacică, cu locuri de cazare ca acum 2000 de ani, se ridică din temelii la Drăgăneşti-Olt

Dan Helciug: „Numărul concertelor mele a scăzut cu 90%. Am trăit din economii şi din mici proiecte”

FOTO VIDEO Plimbare prin trecut: satul neolitic de 4.500 de ani de la Drăgăneşti şi biserica-bordei îngropată în pământ de la Stoicăneşti

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite