Slatina

articolul anterior articolul urmator

Surpriza directorilor de şcoală care au preluat kit-urile pentru elevi: „Să vedeţi ce ne jucăm de-a testarea!“ VIDEO

6
27 Nov 2021 15:28:46
Autor: Alina Mitran
Testele vor fi ambalate individual la nivelul fiecărei şcoli FOTO: Adevărul
Testele vor fi ambalate individual la nivelul fiecărei şcoli FOTO: Adevărul

Testele din salivă au ajuns în posesia directorilor de şcoli din Olt. Surpriza enormă a  fost să descopere în pachete, de fapt, seturi de componente, nicidecum kit-uri individuale de testare. „Ce să facem, chemăm acum profesorii, cu mânuşi chirurgicale, cu dezinfectant, şi ne apucăm şi ambalam!“, sunt uimiţi dascălii.

Un număr de 125.000 teste din saliva au ajuns la IŞJ Olt, iar directorii au fost chemaţi sâmbătă, 27 noiembrie 2021, să le ridice. 

Deşi responsabilii din majoritatea şcolilor îşi făcuseră planul ca după mini-vacanţa de 1 Decembrie să dea fiecărui elev, pur şi simplu, câte două teste, urmând ca testarea să o facă părinţii, lucrurile nu mai sunt deloc simple. 

În cutii au găsit componentele testelor, ambalate câte 50 bucăţi. Acestea trebuie mai întâi ambalate individual, iar instrucţiunile de utilizare care însoţesc respectivele colete trebuie de asemenea multiplicate şi predate fiecărui elev în parte. 

Ba, directorii au primit şi două video-uri, unul în care sunt învăţaţi cum să ambaleze individual kit-urile, iar un altul, care cel mai probabil va fi transmis şi elevilor şi părinţilor, despre cum se aplică testul. 

„Ce să facem, chemăm acum profesorii, cu mânuşi chirurgicale, cu dezinfectant, şi ne apucăm şi ambalam, mai putem face altceva?!“, a comentat un director de şcoală, pentru ADEVĂRUL.

 
Cu toate că Ministerul Sănătăţii, în disputa privind administrarea testelor, a făcut precizarea că această testare nu poate fi considerată un act medical, prin urmare operaţiunea de testare nu necesită personal calificat, în hârtii scrie altceva. „Prelevarea probelor şi interpretarea rezultatelor trebuie făcute de către personal medico-sanitar calificat“, este menţionat în documente.

„Am primit pe număr de elevi, pentru personal n-avem“

Fiecare cutie înmânată directorilor conţine: 50 casete de testare, 50 - picurător, 50 – diluant specimen, 50- tub extragere specimen, 50 – colectoare de saliva şi un manual de utilizare. În cutii se mai găsesc punguţe destinate deşeurilor rezultate după folosire, însă directorii îşi pun acum problema în ce le ambalează individual.

„Să vedeţi ce ne jucăm de-a testarea, de săptămâna viitoare! Pentru că efectiv asta va fi. Noi nu putem face sute de teste într-o zi, iar dacă le dăm acasă nu avem siguranţa în primul rând că le vor face şi în al doilea rând că vor raporta corect rezultatul“, este de părere un alt director apelat de reporterul ADEVĂRUL.

Foto Adevărul 

Directorii au explicat şi de ce au ales varianta să predea aceste teste părinţilor. În şcolile cu număr mare de elevi s-ar ajunge la blocarea activităţii, pentru ore bune, spun directorii. Pe de altă parte, cele mai multe şcoli nu au cabinete medicale, iar profesorii refuză să fie ei cei responsabili de testare. Peste toate vine birocraţia.

„Părintele poate face acasă ce vrea el cu testul respectiv, nu-l întreabă nimeni, nu-l controlează nimeni. Pe mine mă întreabă DSP-ul de orice. Îmi trebuie circuit special, contract special pentru deşeuri medicale, când la ţară nu sunt contracte nici pentru deşeurile menajere“, a expus un alt director de şcoală problemele pe care le-a anticipat.

Unităţile liceale au luat în calcul şi varianta de a face testarea la şcoală, cu toate complicaţiile mai sus menţionate, gândind că elevii pot urma instrucţiunile şi se pot testa singuri. Cele mai multe licee au, însă, şi elevi navetişti, la cele tehnologice navetiştii sunt chiar majoritari, iar aici intervenea o altă problemă: „Dacă la testare iese pozitiv, ce faci, îl trimiţi acasă tot cu autobuzul? Chiar sunt situaţii la care nu s-a gândit nimeni şi nu există proceduri“, a constatat un alt director de şcoală. 

Testele primite în prima tranşă sunt sificiente pentru două testări, însă doar pentru elevi. „Am primit pe număr de elevi, pentru personal nu avem. Chiar am întrebat. Care este logica, nu ştiu!“, a mai spus un director de şcoală.

Foto Adevărul  

Vă recomandăm şi:

Cîmpeanu, despre testele pe bază de salivă: Afirmaţia cum că nu sunt conforme este falsă

Testele din salivă ajung în sfârşit în şcoli, dar tot nu e clar cine le face. „Trebuia să pregătim lucrurile astea din timp“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Un cititor
27.11.2021, 16:17:45

Treaba romaneasca. Testele care vor trece prin atatea maini....mai au vreo siguranta?! Cate discutii se vor mai genera si din ac activitate!

Radu Mircea
27.11.2021, 17:08:02

# Asa e cind nu vrei sa faci ceva . Toate ''componentele'' testului incap in punguta cu ''fermoar'' pentru cele utilizate . Simpla dezinfectare a miinilor inainte de operatie este suficienta ca doar nu-i operatie pe creier . O clasa are max. 40 de elevi , deci 80 de manevre pentru fiecare diriginte . ln ziua testarii : - Clasa drepti ! -Clasa scoateti din punguta flaconul de amestec . - Clasa bagati betisorul in nas sau gura ! - Clasa introduceti betisorul in flacon si amestecati ! - Clasa picurati trei picaturi in tester ! Dupa 15 minute : - Clasa cititi dracu' cite linii vedeti ! - Care aveti doua linii afara ! Totul dureaza 20 de minute daca profu' nu-i timpit si a luat macar 6 la definitivat .

+7 (9 voturi)
Un cititor
27.11.2021, 22:35:48

Ce dur esti !!!

Pisicul Tunetului
27.11.2021, 20:16:15

Brambureala pesedista

Lica Mosu
28.11.2021, 07:58:23

@ Radu Mircea . Acu te-ai dat de gol că ai fost ... ,,căprar” (în armată - of course) !! PS Mâncătorul de... ciuperci nici măcar nu a citit articolul ca să vadă cu ce probleme se confruntă directorii de școli ! PPS Nuțu (cămătaru”) nu a dat ,,lovitura” cu cartea (ne)scrisă, ci cu testele !! Numai că (i)responsabilii cu testarea au ,,picat”... testul !!!

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările