Suspiciune de pestă porcină africană într-o altă comună din Olt. Primar: „Oamenii m-au întrebat dacă să sacrifice şi le-am spus că nu, să stea liniştiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci png

După ce locuitorii din Rusăneşti şi Cilieni au primit, de curând, acordul autorităţilor veterinare să crească din nou porci, focarele apărute în noiembrie 2018 fiind stinse, într-o altă comună din Olt au apărut cazuri de mortalitate, fiind suspectată pesta porcină africană.

Porcii au început să-i moară unui gospodar din Şerbăneşti încă de sâmbătă. Duminică a murit al doilea porc, iar luni, alţi patru, a relatat primarul comunei Şerbăneşti, Titi Peligrad, autorităţile sanitare-veterinare sacrificând, marţi, 19 martie, ultimii nouă porci din gospodărie şi instituind măsurile care se impun în focarele de pestă porcină africană. . 

„În data de 18.03.2019 a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate, o suspiciune de pestă porcină africană (PPA), la porcii dintr-o gospodărie nonprofesională situată în comuna Şerbăneşti, judeţul Olt.
În gospodăria respectivă au fost notificate două cazuri de mortalitate, în zilele de 16.03.2019 şi 17.03.2019, fiind prelevate atât probe de organe de la cadavre, cât şi şase probe de sânge de la suinele cu semne clinice la examinarea efectuată de medicul veterinar de liberă practică. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

În data de 19.03.2019 a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA  în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor şi măsurile care se impun în zonele de restricţie. Serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Astăzi, conform procedurilor  au fost eliminate din exploataţie animalele, iar cadavrele au fost ecarisate.
Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport“, au informat reprezentanţii DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Nu i-am avut în evidenţă cu atâtea capete“

Gospodăria în care au apărut cazurile suspecte este situată la marginea satului, a precizat primarul Titi Peligrad, care a spus că autorităţile nu aveau cunoştinţă că în respectiva gospodărie sunt atât de multe animale.
„Nu i-am avut în evidenţă cu atâtea capete. Ei au şi un număr de vreo 50 şi ceva de ovine şi caprine, aveau şi scroafe de prăsilă, şi purcei... Ei aveau numai din prăsilă proprie, n-au adus din altă parte. Nici oile nu le-a scos la păscut, le are în stabulaţie acasă, dar el zicea că ceva, de undeva, transmiterea prin câini. Mai înainte am fost informat de medicul veterinar că au fost trataţi doi porci, care ulterior au murit, prin februarie, şi înseamnă că... Mai multe explicaţii nu pot să dau, cetăţeanul care a avut porcii aceia a dat declaraţii inspectorilor DSVSA. Poate nu i-au îngropat, sau nu au fost îngropaţi suficient de adânc, că nu ne-au cerut buldoexcavatorul de la primărie“, a declarat primarul.

Cetăţenii din localitate au început deja să se îngrijoreze şi să-şi facă planuri pentru a-şi sacrifica porcii din gospodărie, deşi deocamdată nu s-a impus măsura exterimnării tuturor porcilor din localitate. „Oamenii m-au întrebat dacă să sacrifice şi le-am spus că nu, să stea liniştiţi, dacă apare ceva...Noi oricum monitorizăm în fiecare zi toate cazurile“, a mai spus primarul Peligrad.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite