VIDEO Târgul în care s-a permis accesul cu porci, deşi circulaţia animalelor este restricţionată. Primar: „N-am unitate militară, să păzesc pe toate străduţele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O primărie a primit amendă de 12.000 lei pentru că ar fi permis accesul în târgul de săptămână cu animale, deşi DSVSA  a înterzis acest lucru încă din vară. Primarul spune că situaţia este alta.

Târgul de săptămână de la Osica de Sus, care se ţine duminica, multă vreme recunoscut drept cel mai mare târg de animale din judeţul Olt, este de săptămâni bune închis, cel puţin în teorie, comercianţilor de păsări şi animale. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  (DSVSA)Olt i-au amendat de curând pe reprezentanţii Primăriei Osica de Sus după ce au depistat, pe o stradă adiacentă târgului, patru persoane fizice care comercializau porci. Deşi judeţul Olt nu este afectat de pesta porcină africană, în trei dintre judeţele vecine – Dolj, Teleorman şi Argeş – au fost depistate focare, motiv pentru care s-au impus măsuri stricte de supraveghere. În acelaşi târg a mai fost depistat un comerciant de carne şi produse din carne de porc, din Dâmboviţa, judeţ în care sunt mai multe focare de pestă porcină africană, şi acesta fiind sancţionat cu amendă de 12.000 lei.

„S-au făcut şi se fac controale, au fost găsite neconformităţi în urma controalelor efectuate de echipele desemnate în târguri şi în trafic. Au fost găsite şi situaţii neconforme. (...). În zonele adiacente târgului au fost depistaţi cetăţeni care comercializau porci şi care nu au putut face dovada originii lor. Nu s-au respectat aceste restricţii privind circulaţia animalelor în această perioadă“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa, menţionând că pentru primărie s-a aplicat o amendă de 12.000 lei, în timp ce persoanele fizice depistate cu porci la vânzare au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 6.000 lei.
„A fost un comerciant care venise cu produse de origine animală, care nu a putut face dovada trasabilităţii produselor, care venea din judeţul Dâmboviţa. Cum se ştie, sunt restricţii şi în ceea ce priveşte circulaţia cărnii şi a produselor din carne de porc“, a mai precizat dr. Popa.

„În situaţia actuală nu vreau să fac rău în primul rând la oamenii mei din comună“

Primarul comunei Osica de Sus, Gheorghe Manicea, spune că amenda a fost acordată administratorului târgului pe nedrept, pentru că respectivele persoane fizice fuseseră scoase din târg chiar de oamenii primăriei, împreună cu poliţia, tocmai având în vedere pericolul.

„N-o plătesc (n.r. - amenda), am făcut contestaţie la instanţă, fiindcă nu au dreptate, n-a fost în incinta târgului, ştiu şi eu ce se-ntâmplă, vedem ce e-n ţară, mai ales că judeţele vecine au şi ele, dar n-am ce să fac, eu nu am unitate militară să păzesc toată comuna, pe toate străduţele. Erau pe o stradă laterală, la vreo 400 de metri de târg, au fost goniţi, că n-au fost mulţi, doi-trei, oamenii mei de-acolo i-au gonit, poliţia, şi ei s-au plasat undeva pe o străduţă, n-aveam ce să fac. Văd şi eu ce se-ntâmplă şi e gravă situaţia, mai ales dacă vine, nu ştiu, unul din Dolj sau de altundeva. (...) Sunt conştient că dacă se întâmplă ceva fac rău la oamenii mei din comună, în primul rând, şi nu-mi doresc asta  pentru că mai e o lună până la Crăciun, dar, asta e, au venit croiţi, sunt mai multe dedesubturi pe-acolo. În sensul că n-a fost o colaborare, să găsim soluţia cea mai bună, au venit direct pe amendă. O să vedeţi finalul, că au greşit total. Eu sunt de acord că şi dumnealor pot veni în controale, dar nu aşa, fără nicio vină. V-am spus, dacă anul trecut, acum doi ani, mă mai încăpăţânam şi eu, că trebuia să lăsăm oamenii să vândă (n.r. – deşi este unul din cele mai mari târguri, târgul de la Osica de Sus nu este autorizat sanitar-veterinar, în prezent, conform declaraţiei primarului, fiind în derulare un proiect de modernizare în urma căruia se va solicita şi autorizarea), recunosc, dar în situaţia actuală nu vreau să fac rău în primul rând la oamenii mei din comună şi nici judeţului“, a spus Manicea, explicând că din cauza restricţiilor şi încasările au scăzut considerabil, în ultimele luni înainte de Crăciun numărul porcilor comercializaţi aici în ziua de târg fiind între 500 şi 1.000, dar că nimeni nu s-a gândit un moment să nu respecte procedurile, edilii fiind conştienţi de pericol.

În urma apariţiei a două focare de pestă în două localităţi din Teleorman, aflate la graniţa cu judeţul Olt, mai multe comune din Olt au intrat, luna trecută, în zona de supraveghere, în aceste localităţi fiind interzisă mişcarea animalelor şi a produselor din carne de porc. Aceste localităţi sunt: Scărişoara, Rusăneşti, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni,  Mihăeşti,  Seaca şi Văleni, ultima dintre ele găzduind un târg tradiţional de săptămână.
 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite