Slatina

articolul anterior articolul urmator

Testele din salivă ajung în sfârşit în şcoli, dar tot nu e clar cine le face. „Trebuia să pregătim lucrurile astea din timp“

1
26 Nov 2021 18:11:20
Autor: Alina Mitran
Cei mai mulţi directori din Olt înclină să le dea elevilor testele acasă, spun şefii IŞJ FOTO: arhiva
Cei mai mulţi directori din Olt înclină să le dea elevilor testele acasă, spun şefii IŞJ FOTO: arhiva

În judeţul Olt au ajuns, vineri după-amiază, 26 noiembrie 2021, 125.000 teste din salivă, acestea urmând să fie distribite reprezentanţilor şcolilor. Fiecare şcoală are „mână liberă“ să hotărască cine face testarea, însă acesta pare să fie aspectul care îi încurcă cel mai tare pe directori.

Testele au intrat în posesia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, iar sâmbătă, 27 noiembrie 2021, fiecare şcoală va trimite o persoană care să le ridice. 

Prima zi de testare va fi joia viitoare, după mini-vacanţa de 1 Decembrie.

Până atunci, conducerea fiecărei şcoli va decide, în urma consultărilor cu profesorii, părinţii şi elevii, dacă testarea se va face în şcoală sau testele vor fi trimise acasă, urmând ca părinţii să-i testeze pe copii. 

Din discuţiile de până acum, a dezvăluit şeful IŞJ Olt, prof. Victor Iacobescu, directorii înclină să-i trimită pe elevi cu testele în ghiozdan, iar părinţii să-şi asume testarea. 

Se invocă pe de o parte faptul că testarea la şcoală ar îngreuna, în zilele de testare, activitatea didactică, iar pe de alta, rezistenţa unei părţi însemnate a părinţilor. 

„E o decizie foarte grea, mai ales că ar însemna că luni şi joi nu vom face ore, trebuie să stăm să testăm. (...) Puteam să pregătim lucrurile astea din timp, nu să facem experimente acum. Într-adevăr, un video scurt, în care să se explice totul, astfel încât să existe un mod unitar de aplicare, ne-ar fi ajutat mult“, spune prof. Liviu Mitroi, directorul Liceului Teoretic „MIhai Viteazul“. 

Deşi şcoala are doar clase de liceu, nu e clar nici măcar aici dacă testarea se va face în şcoală, mergând pe ideea că elevii pot fi instruiţi să realizeze testul. 

„E adevărat, sunt mari, problema nu este că nu ar putea să o facă, însă, chiar şi la noi, există rezistenţă în rândul părinţilor, iar asta am observat în momentul în care am avut cazuri de pozitivi în clasă, copiii au trecut în online, iar după 8 zile unii au venit la testare astfel încât să se poată întoarce fizic la şcoală, alţii au refuzat, părinţii nedându-şi acordul“, a mai spus directorul. 

Cei mai mulţi directori aşteaptă ca şefii de la Inspectoratul Şcolar să le comunice ce au de făcut în continuare. Şeful IŞJ Olt, pe de altă parte, afirmă că fiecare şcoală va decide, nu se va impune nimănui ce să facă. „Fiecare decide în funcţie de cum s-a discutat cu elevii, cu profesorii, cu părinţii... Le-am cerut să discute, să analizeze şi să vadă care e modalitatea. Se cam merge pe părinţi, din ce am văzut eu, proporţia ar fi în favoarea părinţilor, să se facă acasă testarea“, arată Iacobescu.

În judeţul Olt sunt înmatriculaţi aproximativ 54.000 elevi, testele primite în această primă tranşă fiind suficiente pentru două testări. În curând sunt aşteptate, însă, noi tranşe.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Nici testele din salivă pentru elevi nu ne plac. Cum se procedează în alte ţări: „În prima zi după online, părinţii au fost rugaţi să vină la şcoală“ 

Medic de familie, despre testarea elevilor într-o sală de clasă: Este ca mersul în grup la toaleta comună din fundul curţii 

Totul despre testarea COVID a elevilor. Cum se face corect

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

imsi2 imsi2
27.11.2021, 00:57:29

Trebuia sa le spuna ca s teste de sarcina. Atunci toate fetele si le faceau iar baietii le faceau si ei ca automat se simteau fetite ca sa poata intra la buda fetelor. Alta metoda ii sa se introduca in regim de urgenta educatia sexuala ii scoala de 2ori pe saptamana iar linsul testelor sa fie proba practica. Alta metoda ii sa fie tema de casa, apropo se mai dau teme pt acasa azi sau si astea se dau doar cu acordul elevilor si al parintilor ? Rezultatul sa fie o compunere cu subiectul Cum mi am facut testul Covid, care sa aiba introducere, cuprins si deznodamant, maxim o foaie A5 iar deznodamintul sa fie scris cu culoare rosie pt pozitiv si verde pt negativ asa ca doar profesorul sa l cunoasca iar aia bolnavi sa nu fie discriminati ca discriminantul din solutia ec de gradul 2. Cel mai bine ii sa se faca o strigare publica pt idei fiindca se pare ca MEI si a epuizat ideile in domeniu iar sursa de inspiratie obligatorie lucrarea O Romanie Educata autor jooianis nici ea nu abunda in idei in a face ca elevii sa invete iar parintii sa si vada de meseriile lor mai mult sau mai putin banoase dar care le lasa suficient timp sa se amestece in treburi la care nu se pricep. Vorba aia inteleapta a lui Vonnegut Nu va aruncati chishtoacele in pishoarele noastre ca nici noi nu ne pisham in scrumierele voastre !.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările