Slatina

articolul anterior articolul urmator

Top zece bancuri savuroase cu olteni. De ce au oltenii ceasuri metalice şi ce le spun aceştia moldovenilor atunci când îi întâlnesc

5
21 Jul 2015 02:31:22
Autor: Mugurel Manea
Imagine cu desenul-emblemă al oltenilor realizat de caricaturistul Cătălin Mihalache
Imagine cu desenul-emblemă al oltenilor realizat de caricaturistul Cătălin Mihalache

Oltenii, respectiv locuitorii judeţelor Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Teleorman şi Vâlcea, au imaginea împământenită a unor persoane puse mai mereu pe glume, şmechere, care pot ieşi din orice situaţie cu fruntea sus, ba chiar cu zâmbetul pe buze, spre surprinderea şi insatisfacţia celor din jur. Nu este de mirare, deci, că bancurile cu olteni sunt cele mai numeroase.

Stilul şugubăţ şi neaoş al bancurilor ce îi au în vizor pe olteni face ca aceste glume să fie mereu ”reînoite”, în fiecare an apărând noi şi noi bancuri cu şi despre olteni, adaptate la diverse situaţii contemporane. Dacă o parte dintre bancuri îi prezintă pe olteni ca fiind foarte inteligenţi şi poznaşi, altele îi prezintă ca fiind de o inteligenţă cel puţin mediocră.

Din noianul de bancuri cu olteni, noi am selectat pentru dvs. cele mai apreciate zece asemenea glume. Desigur, dacă dvs. consideraţi că ştiţi un banc şi mai bun, sunteţi bineveniţi să le spuneţi tuturor despre ce este vorba, în secţiunea de Comentarii.

1.  Se duc oltenii la primarul din Craiova să capete permisiunea să doarma şi ei in cerşafuri, ca toată lumea, că până atunci dormeau pe rogojini.
- Bine, zice primarul, vă dau voie să puneţi aşternut, dar în prealabil să vă spălaţi pe picioare.
Un oltean nedumerit întreabă:
- Dom' primar, dar dacă n-avem ”prealabil”, putem să ne spălăm în lighean?


2.   De ce au oltenii ceasuri mecanice ?
Fiindcă au auzit că Tic-Tacul face bine la respiraţie.


3.   Un oltean se întâlneşte cu un ardelean care ducea, de legătoare, o capră.
Olteanul: - Unde duci boul ăla?
Contrariat, ardeleanul se uită spre animal, temându-se de o glumă.
Ardeleanul: - Eşti chior??... Nu vezi că-i capră?
La care olteanul: - Păi eu cu capra vorbeam...


4.   Un oltean se duce la doctor pentru un consult.
Olteanul: - Domnule doctor, mă doare capul de nu mai pot!
Doctorul: - Dumneata suferi de o boala rară. Eşti prea deştept şi, din cauza asta, ai scoarţa creierului prea încreţită. Ca să-ţi treacă durerile trebuie să te operez ca să ţi-o întind. Cum o vrei - întinsă complet ?
Olteanul: - Netedă ca-n palmă! Numa' să nu mă mai doară!
Zis şi făcut. La două săptămâni după operaţie, olteanul se prezintă la control.
Medicul: - Deci, cum te simţi ?
Olteanul: - No, fain !...


5.   Un oltean şi un moldovean se întâlnesc.
Olteanul, cântând: - Hai, m-o făcut muica oltean, măăăăă!
Moldoveanul, râzând: - Da' ce voiai să te facă??... Ministru??...

 

6.   În Caracal, un bărbat iese dintr-un bar ”rupt” de beat. Cu chiu, cu vai, ajunge în parcare, după care începe să pipăie maşinile pe plafon. Un şofer, aflat întâmplăor în zonă, în vede şi-l întreabă total nedumerit:
--- Ce frate, aici, ce cauţi??
--- Îmi caut maşina, zise beţivul, clătinându-se rău pe picioare.
--- Păi şi de ce le pipăi pe plafon, nu sunt toate la fel??
--- Ntzzzz! A mea are girofar.


7.  Doi olteni în vacanţă. Pe la ora 3 dimineaţa, unul dintre ei, apoi îl trezeşte repede şi pe celălalt:
--- Mărine!!!
--- Ce-i?
--- Deschide ochii şi spune-mi ce vezi!
--- Cerul.
--- Şi mai ce?
--- Şi Luna.
--- Şi mai ce?
--- Şi Carul Mic.
--- Şi mai ce?
--- Şi Carul Mare.
--- Şi mai ce?
--- Şi… Ioaneee, ăştia ne-au furat cortu’!!!...


8.   Ajunge olteanul în gară şi întreabă:
--- Muică, o plecat trenu’?
--- Da.
--- De când?
--- De 4 minute.
--- Eh, n-am întârziat mult...


9.  Doi olteni dormeau pe o bancă dintr-un parc din Bucureşti. La un moment dat se apropie de ei un poliţist:
--- Ce faceţi voi aici??
--- Păi... eu nu am casă, nu am nici servici, aşa că dorm aci.
--- Şi tu?
--- La el – în vizită.

 

10.  În Caracal, un inginer se uita de ceva vreme într-o fântână largă şi foarte adâncă. Nedumerit, acesta întreabă, în cele din urmă:
--- Nu înţeleg de ce aţi instalat o lumină atât de puternică pe fundul fântânii??
--- Nu ştiu, răspunde unul din muncitori. Noi am făcut totul după desenele dvs.
Inginerul ia planul construcţiei, se uită un pic, în întoarce cu susul în jos şi deodată apoi exclamă:
--- Bă, dăştepţilor! Trebuia să construiţi un far!!!...

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

De unde li se trag oltenilor cele mai bune bancuri. Explicaţiile specialiştilor: „Când văd Marea Neagră, ei spun: Muică, ce de Olt!“

Oltenii si epigramele. Cele mai amuzante poezioare cu şi despre olteni

Cum sunt oltenii şi oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Andrei Tirighie
21.07.2015, 12:01:53

cred ca teleormanenii nu se considera olteni si, dupa cate stiu eu, oltenia nu "revendica" teleormanul cred ca oltul a separat doua mentalitati destul de diferite (caracter, fel de a vorbi, obiceiuri, folclor etc)

+1 (3 voturi)
adrian constantin
21.07.2015, 17:28:02

Teleormanenilor de la vest de Rosiori si Turnu Magurele li se mai zice si teleolteni. Nu Oltul este granita dintre olteni si munteni. Oltenii sint intre Carpati, Dunare si pana la aliniamentul Curtea de Arges-Pitesti-Rosiori-Turnu Magurele care este construit pe vechiul limes roman Transalutanus, la est de acel val de pamant erau padurile Diliormanului care se intindeau pana la maginea Bucurestiului de azi. Acele paduri au inceput sa fie defrisate pentru improprietariri cu terenuri agricole abia pe vremea lui Cuza si au fost accelerate dupa razboiul de independenta apoi dupa fiecare razboi mondial. Practic acea zona a fost destul de bine izolata intre Carpati, Dunare si acele paduri imense timp de aproape 1400 de ani. Poate din acest motiv doar oltenii au pastrat perfectul simplu, care este specific limbilor latine insa doar oltenii il folosesc in Romania. Bancurile cu olteni au aparut pe vremea lui Ceausescu, se transfera, din prudenta, in bancuri cu olteni ceea ce s-ar fi vrut a fi bancuri cu Ceausescu. Dar Ceausescu era nascut la est de Olt. Se vorbeste despre Olt ca fiind granita facandu-se apel la granita austriaca. dintre 1719 si 1739 dar asta a fost pentru scurta durata si a fost o granita politica dictata de ratiuni care tin de strategia militara. Se mai considera Oltenia si cele 5 judete:Dj,Ot,Vl,Gj,Mh dar in realiate, etnografic vorbind, oltenii sint romanii care locuiesc in acea zona cuprinsa intre Dunare-Carpati si tot ce este la vest de aliniamentul Turnu Magurele-Rosiori de Vede-Pitesti -Curtea de Arges si care consituie frontiera etnografica reala. Granitele etnografice sint intodeauna "bariere" importante ca: fluviul Dunarea, muntii Carpati si acele paduri imense.Oltenia este zona cel mai putin inflentata de culturile popoarele vecine.Adevarata boierime valaha avea radacinile in acea zona iar boierimea olteana a avut puternice inclinatii conservatoare. Ardealul a avut inflente externe in sasii cu ale lor burguri medievale si biserici fortificate, maghiari, secui si apoi svabi. Moldova a avut polonezii, kazacii, rusii, turcii si tatarii. Muntenii au avut turcii in principal dar Bucurestiul s-a dezvoltat cu adevarat abia in perioada fanariota odata cu venirea negustorilor greci, turci, armeni, evrei, bulgari etc. Valea Prahovei s-a dezvoltat dupa descoperirea petrolului iar Baraganul a fost dezvoltat foarte tarziu, de catre comunisti,.pana atunci erau doar citeva sate razlete.

+3 (3 voturi)
Gavrila
21.07.2015, 16:02:41

Isus pe cruce, moare. Un oltean, un moldovean si un ardelean is trimisi sa-I recupereze trupul. Moldoveanul: -"Simplu, Sarim pe ei, ii omoram cu sebiile si-L luam" Ardeleanul: -"Stati un pic, sa ne socotim, facem un plan si apoi vedem" Olteanul: -"Nu mai bine asteptam pana se lasa intunericul si-L furam?"

+3 (3 voturi)
valih777 valih777
1.09.2015, 14:24:25

Noaptea, un tip coboara din tren in gara la Caracal si nedumerit intreaba o persoana aflata pe peron: -Domnule, aici e Caracalul? La care celalalt ii raspunde cu o voce acra: -Bine, ma, ca esti tu destept....

+1 (1 vot)
Ghe Stoian
19.06.2016, 09:34:07

1: Cum sapa oltenii o fantana: sapa un sant, si-l ridica-n picioare !; 2: Cum scapa oltenii de purici: Ii urca-n pod si le iau scara !

+1 (1 vot)
Modifică Setările