Tragedia a fost evitată la Mamaia, dar acum 14 ani o fată nu a avut nicio şansă la ştrandul din Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Ştefania Giurea - fata de 12 ani moartă la ştrandul din Caracal, Olt, în 2007 Sursa Horaţiu Giurea
Raluca Ştefania Giurea - fata de 12 ani moartă la ştrandul din Caracal, Olt, în 2007 Sursa Horaţiu Giurea

O fetiţă de 5 ani a fost salvată, cu două zile în urmă, din piscina unui hotel din Mamaia. Un accident asemănător s-a terminat însă tragic în 2007, în ştrandul din parcul municipiului Caracal. Părinţii Ralucăi sunt şi astăzi doborâţi de durere.

Turiştii aflaţi la piscina hotelului din Mamaia unde în urmă cu două zile era pe cale să se producă o tragedie au dovedit o solidaritate exemplară. O fetiţă de 5 ani care a rămas cu mâna blocată în gura de evacuare a fost salvată la timp şi dusă la spital. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu 14 ani în urmă la Caracal, unde o fetiţă de 12 ani a sfârşit înfiorător în bazinul din parcul „Constantin Poroineanu“ din municipiu. Tatăl fetei spune că de atunci a mai intrat în acel parc doar cu ocazia expertizelor tehnice necesare în dosarul penal de ucidere din culpă, deşi locul se află la câţiva paşi de casa sa.

Ştrandul din Caracal funcţiona de 4 ani fără autorizaţie

Duminica de 8 iulie 2007 a rămas cea mai neagră zi pentru familia Giurea din Caracal. 

Raluca Ştefania Giurea împlinise 12 ani cu o zi înainte, însă petrecerea la care invitase mai mulţi prieteni era programată pentru duminică-seara. 

Înainte de aceasta, fata a plecat însoţită de fratele său, cu doi ani mai mare, şi de câţiva prieteni, să se răcorească în ştrandul din parcul aflat la câţiva paşi de casă. Fata era o bună înotătoare, aşa că nu i-a fost teamă să înoate acolo unde nivelul apei era cel mai înalt.

În jurul orei 17,00, o angajată a ştrandului i-a trasat sarcină unui minor de 13 ani să pornească vanele de evacuare a apei din bazin. Ora aleasă pentru evacuare era una neobişnuită, de obicei această operaţiune efectuându-se după închiderea programului, în jurul orei 20,00. Nivelul apei a început să scadă, iar copiii aflaţi în bazin au început şi ei să iasă. Raluca a avut neşansa să fie prinsă într-un vârtej creat la gura de evacuare neasigurată cu grilaj. Fratele ei a sesizat pericolul, a reuşit să o apuce de mână şi, ajutat de un prieten, a încercat să o scoată. Nu a reuşit, fata fiind atrasă către gura de evacuare. În cele din urmă, trupul plăpând a rămas blocat, copila murind înecată.

Pe locul ştrandului a fost construit în acest an un skate-park FOTO: Facebook/Doru Tudor

skate parc caracal - foto fb doru tudor

Evenimentul tragic a dat pentru câteva zile peste cap viaţa tihnită a oraşului de provincie. Au început anchetele, s-a aflat că ştrandul funcţiona din 2003 fără autorizaţie şi că şi în acea vară inspectorii DSP merseseră acolo în control, constatând deficienţe. Printre acestea, neasigurarea gurilor de evacuare cu grilaj. Pe şefii IGO Caracal (o societate a Consiliului local, condusă la acea vreme de Stelian Veselin) lipsa autorizaţiei sau deficienţele neremediate nu i-au împiedicat să deschidă, totuşi, ştrandul. Ba mai mult, primarul de atunci, Gheorghe Anghel, considera că le-a făcut caracalenilor un favor deschizând ştrandul în acele zile caniculare.

Au urmat ani grei de procese. „Cum s-a terminat? Cum să se termine, cum se întâmplă în România?! A primit condamnare cu suspendare, şi el (n.r. – directorul IGO Caracal, la acea dată, Stelian Veselin) şi acea femeie (n. red. – femeia care era de serviciu în ziua respectivă şi care i-a spus minorului să pornească evacuarea)“, a declarat, pentru „Adevărul“, Horaţiu Giurea, tatăl Ralucăi.

Un skatepark pe locul fostului ştrand

8 iulie 2007 a fost ultima zi în care ştrandul din Caracal a mai funcţionat. Între timp IGO Caracal a falimentat, iar familia Giurea a fost nevoită să apeleze la executorul judecătoresc pentru a obţine despăgubirea dictată în cele din urmă de instanţă. S-au schimbat de atunci patru primari. Astăzi, pe locul fostului ştrand funcţionează un skatepark construit de actuala administraţie, instalată în toamna trecută. 

„Credeţi-mă că eu nu ştiu ce mai e acolo. E aproape, dar n-am mai intrat, n-am mai putut de atunci. Am mai fost doar cu ocazia expertizelor solicitate în dosar. Nu pot să merg“, a mai spus Horaţiu Giurea, tatăl Ralucăi. 

Imaginile cu intervenţia de la Mamaia i-au răscolit durerea, însă se bucură enorm pentru părinţii care îşi pot îmbrăţişa fetiţa aflată acum în siguranţă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Solidaritate în Mamaia: mai mulţi turişti au încercat să golească cu găleţile apa dintr-o piscină pentru a salva o fetiţă de cinci ani

Soţia tânărului mort la Petromidia, mesaj ca o lecţie de viaţă: „Lăsaţi orgoliile, naibii, şi iubiţi-vă ca şi cum ar fi pentru ultima dată”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite