Slatina

articolul anterior articolul urmator

Trei argumente pro-vaccinare de la şefii firmei care deschide un centru pentru platforma industrială

0
29 Apr 2021 18:32:31
Autor: Alina Mitran
Centrul de vaccinare organizat în incinta societăţii va deservi întreaga platformă industrială FOTO: A.Mitran
Centrul de vaccinare organizat în incinta societăţii va deservi întreaga platformă industrială FOTO: A.Mitran

În incinta societăţii ALRO Slatina va funcţiona, din 4 mai, un centru de vaccinare destinat administrării dozelor de vaccin de la Pfizer angajaţilor societăţii, dar şi angajaţilor altor firme de pe platforma industrială şi a membrilor familiilor acestora.

Centrul de vaccinare organizat în incinta societăţii de producere a aluminiului ALRO S.A. Slatina va funcţiona din 4 mai. Personalul necesar pentru a asigura un flux de 12 ore zilnic a fost angajat direct de ALRO, fiind plătit din fonduri proprii ale societăţii cu sumele care sunt oferite în toate centrele de vaccinare.

Joi, 29 aprilie 2021, au fost organizate o vizită, pentru a se prezenta centrul amenajat la ALRO, şi o conferinţă de presă la care au participat preşedintele Consiliului de Administraţie al ALRO - Marian Năstase, directorul general al ALRO – Gheorghe Dobra şi prefectul judeţului Olt, Florin Homorean.

Capacitate de 80 doze administrate zilnic

În noul centru vor fi administrate, zilnic, 80 doze de vaccin anti-COVID-19, produsul fiind cel de la Pfizer BioNTech. Deocamdată s-au înscris pe liste aproximativ 900 angajaţi ai ALRO, iar din celelalte societăţi de pe platforma industrială (Pirelli, Prysmian, TMK etc.), alţi peste 1.000. 

Este însă o situaţie în dinamică şi, se aşteaptă organizatorii, numărul doritorilor va creşte pe măsură ce vor fi administrate dozele.

Centrul va fi deservit de personal angajat şi plătit de societate FOTO: Alina Mitran

„Centrul va fi operaţional din data de 4 mai şi va avea o capacitate de aproximativ 80 de persoane pe zi. Sperăm să avem şi pacienţi. Eu şi familia suntem vaccinaţi şi eu consider că, în afară de protecţie, singura soluţie de a scăpa de această pandemie este vaccinarea. Acest lucru va veni în sprijiul angajaţilor, al colaboratorilor noştri, al clienţilor şi furnizorilor de pe platformă şi al  celor care lucrează în interiorul ALRO, precum şi al celorlalţi operatori economici din oraşul Slatina“, a declarat directorul-general Gheorghe Dobra.

Spaţiul post-vaccinare FOTO: Alina Mitran

În spijinul ideii că doar vaccinarea poate opri pandemia Dobra a prezentat mai multe grafice cu date, din surse oficiale, despre evoluţia numărului de îmbolnăviri în toamna anului trecut, când încă nu începuse vaccinarea, comparativ cu datele din această lună, constatându-se diferenţe semnificative. Exemplul care ar trebui, însă, să convingă multă lume este cel al Israelului, unde numărul de noi îmbolnăviri a scăzut până aproape de zero.

Năstase: „Am avut şi un deces în familie din cauza COVID-ului“

Preşedintele Consiliului de Administraţie din cadrul grupului ALRO, Marian Năstase, a mărturisit că şi-a pierdut chiar un membru al familiei din cauza COVID. „Am avut şi un deces în familie din cauza COVID-ului şi e tragic să vezi o persoană astăzi şi după să nu o mai vezi niciodată. După trei luni de zile, când a ieşit din spital, a ieşit în sicriu“, a spus oficialul ALRO

Năstase a dat trei motive care ar trebui să convingă oamenii de necesitatea vaccinării: vaccinul te scapă de formele grave care pot conduce chiar la deces, tot vaccinul te scapă de teamă, iar un ultim argument ar fi acela că vaccinarea ne va putea duce la reluarea vieţii de dinainte de pandemie.

„Eu cred că alternativa sau decizia de a alege între vaccin şi o posibilă moarte e o decizie foarte simplu de luat, pentru că în situaţia în care organismul reacţionează la COVID într-o manieră slabă poţi să mori şi atunci evident că vaccinul elimină această ipoteză“, a spus Năstase.

„A doua chestiune, care mie mi se pare şi mai importantă, este că scăpăm de frică. Domnul director (n. red. – Gheorghe Dobra) deşi e vaccinat are mănuşi, eu mai am reţineri, când mă văd cu prietenii nu mai dăm mâna una cu celălalt deşi sunt prieteni vechi, inclusiv membri din familie. Tind să mai deschid uşa cu cotul, nu ştiu dacă vi s-a întâmplat, dar anul trecut mai deschideam mâna cu cotul. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ne frică şi vrem să scăpăm de această frică. Pentru că frica ne uzează, ne stresează, ne tensionează“, a argumentat Năstase.

Al treilea argument a fost acela al necesităţii de a asigura un mediu de lucru fără riscuri şi, în cele din urmă, o revenire la normalitate pe scară largă. Pentru că în industria metalurgică este flux continuu, angajaţii ALRO nu au fost afectaţi de şomajul tehnic, aşa cum s-a întâmplat în alte sectoare de activitate, însă venind zi de zi la lucru şi-au asumat inclusiv un risc de a se infecta.

300 angajaţi ai ALRO au trecut prin boală

Directorul ALRO a prezentat, de altfel, şi datele legate de numărul de îmbolnăviri în rândul angajaţilor ALRO. Aproximativ 300 angajaţi au fost confirmaţi cu SARS-CoV-2, un vârf al numărului de îmbolnăviri fiind consemnat în toamna anului trecut, când s-au înregistrat 80 cazuri. Angajaţii nu au făcut, însă, forme grave de boală, iar politica societăţii de a izola la domiciliu atât contacţii direcţi ai celor confirmaţi pozitiv, cât şi contacţii indirecţi, a dus, a spus Dobra, la limitarea răspândirii virusului în rândul angajaţilor.

„Am introdus un sistem de declarare a personalului, săptămânal fiecare angajat face o declaraţie, declară dacă a fost în contact cu persoane expuse, cu ce fel de persoane…, un fel de anchetă epidemiologică internă. Măsurile noastre n-aş putea spune că au fost mai dure, dar au fost cu un pas mai mult decât se solicită oficial, iar aceste cazuri, 95%, au venit din afară, foarte puţin s-a extins în interior. Şi n-am avut cazuri grave absolut deloc“, a explicat Dobra.

Vă recomandăm şi: 

Năstase, Alro: Preţul energiei se va tripla în următorii ani, inclusiv pentru consumatorii casnici

Schema de ajutor pentru sprijinirea marilor consumatori de energie a început să funcţioneze. Alro Slatina a primit 243 milioane de lei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările