Un poliţist va preda, timp de un an,  cursuri de prim-ajutor de bază oricui este interesat: „Un minut este echivalent cu 10% din viaţa persoanei respective“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul care a încercat să-şi convingă şefii de necesitatea cursurilor de prim ajutor pentru toţi poliţiştii va preda, timp de un an, săptămână de săptămână, astfel de cursuri tuturor celor interesaţi.

Este vorba de un curs de opt ore, pe care le poţi parcurge într-o singură zi, fără să plăteşti ceva. Cursurile de prim ajutor de bază le va susţine poliţistul Viorel Teacă, voluntar al Crucii Roşii Olt şi cel care şi-a propus, iniţial, să implementeze un astfel de proiect pentru colegii săi, fiind conştient că sunt oamenii care în foarte multe situaţii-limită ajung primii la evenimente. Pentru că nu a fost posibil, a hotărât ca spijinit de patru instituţii -  Corpul Naţional al Poliţiştilor, Poliţia Municipiului Slatina, Crucea Roşie – Filiala Olt şi Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina – să-i invite pe toţi cei interesaţi să înveţe să acorde primul ajutor să se înscrie la Biblioteca Judeţeană, unde se vor forma grupuri de câte 15 persoane, iar în fiecare zi de miercuri, de la 8,30 şi până la 16,30, poliţistul va îmbina cunoştinţele teoretice cu cele practice astfel încât cei interesaţi să fie capabili să salveze vieţi, dacă vor fi în astfel de situaţii. În cadrul cursului vor fi abordate teme ca: resuscitare cardio-pulmonară (adult şi copil); sufocare – metoda Heimlich; intervenţii imediate în caz de epilepsie; hemoragii; persoane traumatizate prin accident; poziţia de siguranţă; utilizarea defibrilatorului automat externetc.

„L-am judecat greşit şi am crezut că încearcă o promovare a imaginii lui“

Sala Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ a fost plină-ochi la lansarea proiectului, onorând invitaţia directori de instituţii, profesori, elevi, voluntari sau oameni pur şi simplu interesaţi de ce va urma şi deja dornici să se înscrie. Printre cei care l-au susţinut pe poliţist s-a numărat şi un reprezentat din Biroul Executiv al Corpului Naţional al Poliţiştilor, jurnalistul acreditat pentru teatrele de operaţii Christian Sabbagh, dar şi şeful poliţistului, comandantul Poliţiei Slatina - Mihai Mihalache, cel care a mărturist că l-a bănuit la început pe Viorel Teacă de faptul că e interesat să-şi promoveze propria imagine.

Imagine indisponibilă

„Când l-am cunoscut pe Viorel, acum doi ani de zile, când s-a întors din Marea Britanie - a stat o perioadă în marea Britanie pentru o experienţă exact pe ceea ce înseamnă acordare de prim ajutor -  şi a venit la mine în birou şi mi-a propus anumite iniţiative, adevărul este că am fost un pic sceptic, nu l-am cunoscut, nu-l cunoşteam, aveam şi oarecare restricţii în anumite privinţe. Apoi a desfăşurat anumite activităţi caritabile, pe care şi le-a promovat pe pagina lui personală, din nou l-am judecat greşit şi am crezut că încearcă o promovare a imaginii lui, dar de fapt el promova ideea de a a-i sprijini pe oameni, pentru că, puţin câte puţin, şi-a creat această imagine a exemplului personal, din care toţi putem să învăţăm şi trebuie să învăţăm. Trebuie să vă spun că el a avut in intenţie acest curs pentru noi, pentru poliţişti în primul rând, ne-am lovit de anumite bariere şi nu am reuşit să promovăm cursuri speciale pentru poliţişti, el fiind singurul formator şi nu cred că ar fi reuşit să integreze cursul în programa profesională. Dar, am discutat şi am mers pe această idee de a organiza cusuri pentru toţi cei interesaţi, astfel că tot ce se întâmplă acum i se datorează lui Viorel Teacă, el a mers din uşă-n uşă. (...) Sunt sigur că va reuşi, pentru că tot ce a făcut el ca poliţist,  ca membru al Corpului Naţional al Poliţiştilor, ca voluntar al Crucii Roşii, i-a reuşit“, a spus şeful Poliţiei Slatina.

Codaşii Europei la acordarea primului ajutor

Încă foarte puţini sunt astăzi românii care se pot descurca în situaţii limită, cursurile de prim-ajutor de bază fiind de fapt o necesitate, lucru subliniat şi de preşedinta Filialei Olt a Crucii Roşii, Simona Capisizu, care a prezentat date din statisticile Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Naţionale de Cruce Roşie, date conform cărora campioane în acordarea primului ajutor sunt Norvegia şi Suedia, ţări în care 90% din populaţie are cunoştinţele de bază, urmate de Germania şi Austria, cu 80%, în timp ce România este la coada acestui clasament.

cursuri prim-ajutor poliţist

Pentru a fi şi mai convingător, poliţistul care va preda aceste cursuri a vorbit despre situaţii în care uşor am putea fi puşi fiecare dintre noi şi în care atitudinea potrivită face, efectiv, diferenţa dintre viaţă şi moarte.

„Vreau să structurez în aşa fel cursul ca după cele 8 ore de teorie şi practică orice persoană care pleacă de aici să fie capabilă să acorde primul ajutor. Ce înseamnă asta? (...) Unei persoane i se face rău, cade în stradă, sau la locul de muncă, într-un biru, în maşină, depinde. Să ştiţi că din momentul în care găseşti o persoană, iar acea persoană este fericită să o găseşti repede, până o evaluezi şi până pui mâna pe telefon trec un minut – două minute, până apelul este preluat de 112, te identifică, spui ce problemă ai şi te direcţionează, mai trec iarăşi câteva minute, deci, practic, ambulanţa nu poate să plece sub 3-4 minute. După 4 minute, creierul, lăsat fără oxigen, suferă leziuni ireversibile. Nu este nimeni vinovat că o ambulanţă nu ajunge în timp în cazul unui stop cardio-respirator.  Tot în cazul unui stop cardio-respirator, un minut este echivalent cu 10% din viaţa persoanei respective. Aşa că la nivel mondial  s-a luat în calcul foarte serios instruirea populaţiei cu privire la acordarea primului ajutor de bază. Practic, dacă eşti găsit de un salvator care are cunoştinţe minime în salvarea de vieţi omeneşti, acesta, prin compresiunile, vorbim de stopul cardio respirator, prin dezobstrucţia căilor respiratorii, te poate menţine în viaţă sau te poate ţine cu posibilităţi de a fi resuscitat de 100%, şi aici avem cazul marelui nostru actor Busuioc, care a fost resuscitat, aşa cum spune, de colegul lui de platou“, a spus Viorel Teacă.

Toţi cei interesaţi să urmeze acest curs se pot adresa pentru înscrieri, zilnic, reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ din Slatina, unde va avea loc cursul. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite