Unde te poţi vaccina împotriva COVID-19 şi cu a patra doză. Medic: „Vin mai mult cei care vor să plece în străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a afla în ce cabinete se administrează vaccinul anti-COVID-19 o soluţie ar fi să vă întrebaţi medicul de familie, sugerează autorităţile FOTO: arhiva/Prefectura Olt
Pentru a afla în ce cabinete se administrează vaccinul anti-COVID-19 o soluţie ar fi să vă întrebaţi medicul de familie, sugerează autorităţile FOTO: arhiva/Prefectura Olt

Persoanele care doresc să le fie administrată o nouă doză de vaccin anti-COVID-19 au posibilitatea să primească, de luni, 16 mai 2022, şi doza a patra. Centrele de vaccinare sunt însă închise, iar medicii de familie sunt singura opţiune în judeţul Olt.

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a scăzut foarte mult, la fel şi interesul pentru vaccinare. În acest context, centrele de vaccinare care au funcţionat în judeţul Olt  pe tot parcursul anului trecut, cu personal dedicat, au fost închise de ceva vreme. 

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că de luni, 16 mai 2022, se poate administra şi a patra doză, la acest moment singura posibilitate pe care o au pacienţii este să se adreseze medicului de familie. Aceeaşi soluţie o au şi în cazul în care se vaccinează anti-COVID-19 pentru prima dată sau vor doza a doua sau a treia de vaccin.

Pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, acolo unde te-ai aştepta să descoperi informaţii suplimentare despre posibilităţile de vaccinare, nu există aceste detalii. 

Reprezentanţii instituţiei spun că medicii de familie sunt cei care pot să-i îndrume pe pacienţi cărui coleg se pot adresa, asta pentru că nu toţi medicii de familie vaccinează împotriva COVID-19. 

Nu au făcut-o nici înainte, unii pentru că nu îndeplineau condiţiile impuse cu privire la organizarea fluxurilor de pacienţi, alţii pentru că au considerat că nu ar avea adresabilitate. Cert este că până la acest moment nu s-a comunicat exact nici numărul şi nici adresele cabinetelor implicate. 

„Adevărul“ a stat de vorbă cu unul dintre puţinii medici de familie care administrează şi la această dată vaccinul anti-COVID-19. 

Dr. Angela Ciolca, medic de familie în Slatina, spune că i se pot adresa şi pacienţii altor medici, însă este necesară programarea, pe de o parte pentru că vaccinul este multidoză, iar pentru a nu se irosi dozele este necesară programarea în aceeaşi zi a mai multor pacienţi, iar pe de altă parte activitatea de vaccinare trebuie organizată astfel încât să nu afecteze programul de consultaţii. „În general vin cei care vor să plece în străinătate. Nu sunt foarte mulţi interesaţi“, a precizat medicul care sunt pacienţii care se vaccinează în această perioadă.

Cine se poate vaccina cu a patra doză

De luni, 16 mai 2022, pot solicita vaccinarea cu doza a patra persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu trei doze de vaccin de tip ARN mesager sau cu o schemă heterologă care include AstraZeneca/ Vaxzevria şi vaccinuri de tip ARN mesager, conform informaţiilor Ro-Vaccinare. Vaccinarea cu doza a patra se poate efectua la minimum patru luni după efectuarea celei de a treia doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. 

Doza a patra cu produsul Comirnaty de la Pfizer BioNTech poate fi administrată la cerere, astfel:

-  pentru persoanele care au primit trei doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech;

-  pentru persoanele care au primit trei doze din vaccinul Spikevax – Moderna;

-  pentru persoanele care au primit două doze din vaccinul Spikevax – Moderna şi o doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;

-  pentru persoanele care au primit două doze din vaccinul Comirnaty – Pfizer BioNTech şi o doză Spikevax – Moderna;

-  pentru persoanele care au primit două doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca şi o doză Comirnaty – Pfizer BioNTech;

- pentru persoanele care au primit două doze din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca şi o doză Spikevax – Moderna;

- pentru persoanele care au primit o doză din vaccinul Vaxzevria – AstraZeneca şi două doze Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna.

Pacienţii care solicită vaccinarea cu a 4-a doză trebuie să prezinte dovada de vaccinare cu doza precedentă (adeverinţa de vaccinare, generată din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări, sau  certificatul digital).

„Pentru persoanele care au primit două doze din vaccinul COVID-19 produs de Janssen – Johnson&Johnson sau o doză din acest vaccin şi o doză de vaccin de tip ARN mesager Comirnaty – Pfizer BioNTech sau Spikevax – Moderna (cea de-a doua doză fiind doză de rapel-booster), nu există momentan dovezi ştiinţifice care să susţină administrarea unei doze de vaccin COVID-19 de tip ARN mesager după doza de rapel“, mai menţionează specialiştii pe pagina Ro-Vaccinare.

Comentariile de pe pagina de Facebook RO-Vaccinare arată că şi în ţară lucrurile sunt neclare, foarte multe persoane interesate, din diverse judeţe ale ţării, negăsind informaţii despre centrele în care se pot în continuare vaccina împotriva COVID-19.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Andrei Baciu anunţă că sunt deschise peste o sută de centre de vaccinare în întreaga ţară

Câte miliarde de euro se aşteaptă să câştige BioNTech în 2022 din vânzarea vaccinurilor

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite