Slatina

articolul anterior articolul urmator

USL nu mai “trăieşte” oficial la Olt: BEC a dispus retragerea afişelor electorale cu acest nume

0
12 May 2014 17:17:35
Autor: Mugurel Manea
Afişele cu numele "USL" sunt ilegale, a decis Biroul Electoral Central
Afişele cu numele "USL" sunt ilegale, a decis Biroul Electoral Central

Organizaţia PSD Olt şi aliaţii său au primit o grea lovitură în plină campanie electorală după ce Biroul Electoral Central a admis contestaţia PNL Olt pe tema utilizării de către alianţa electorală PSD-UNPR-PC a semnului electoral şi a denumirii “USL”. Acum, toate localităţile din judeţ unde au fost lipite asemenea afişe trebuie să le înlăture din peisaj.

Biroul Electoral Central a decis că, în 17 judeţe - printre care şi Oltul, alianţa PSD - PC - UNPR nu mai are voie să folosească pe bannere şi afişe în campania pentru europarlamentare acronimul “USL”. Iniţial, Alianţa PSD–PC–UNPR primise undă verde din partea mai multor Birouri Electorale Judeţene să folosească mesajul “USL” în campania pentru europarlamentare, dar PNL a contestat deciziile nefavorabile ale BEJ-urilor la Biroul Electoral Central, care a interzis, prin mai multe decizii definitive şi obligatorii, folosirea acestui nume în campania pentru europarlamentare. În afară de judeţul Olt, acest lucru este viabil şi pentru judeţele Alba, Dâmboviţa, Hunedoara, Caraş-Severin, Braşov, Arad, Vâlcea, Ilfov sau Botoşani. Iar plângerile curg în acest sens la BEC şi din partea alor judeţe.

Iniţial, plângerea PNL Olt în acest sens, săptămâna trecută, a fost respinsă de către Biroul Electoral Judeţean Olt, dar liberalii nu au abandonat lupta şi au contestat Decizia nr. 1/5 mai 2014 emisă de BEJ Olt, iar BEC le-a dat dreptate.

“La sediul BEJ Olt a fost depusă o plângere de către PNL Olt pe data de 6 mai, prin care se sesiza faptul că sunt folosite semnul electoral şi denumirea alianţei <<USL>> fără acceptul lor, dar nu au prezentat nicio dovadă în acest sens, ci au menţionat totul doar la modul general, motiv pentru care plângerea lor a fost respinsă ca neîntemeiată. Decizia BEJ Olt a fost contestată mai departe la Biroul Electoral Central de PNL Olt, BEC respingând decizia BEJ Olt şi admiţând-o pe cea a PNL Olt prin Decizia nr. 54/9 mai. Drept urmare, s-a dispus măsura retragerii tuturor afişelor electorale de pe raza localităţilor din judeţ unde asemenea afişe şi bannere electorale cu însemnul <<USL>> au fost lipite până în acest moment”, au precizat reprezentanţi ai BEJ Olt.

La rândul său, BEC şi-a motivat decizia astfel: “În procesul electoral al alegerii membrilor din România în Parlamentul European din 2014, Alianţa politică Uniunea Social Liberală nu participă. Această alianţă politică a participat la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale din 2012 şi la alegerile Camerei Deputaţilor şi a Senatului din 2012, dar în prezent şi-a schimbat componenţa iniţială, PNL denunţând protocolul de funcţionare şi părăsind această alianţă politică. Acest partid nu şi-a dat acordul ca denumirea alianţei politice respective – USL sau Uniunea Social Liberală – să fie păstrată în continuare de alianţa respectivă în noua sa formă şi, de asemenea, nu şi-a dat acordul ca semnul electoral al acesteia să fie însuşit sau utilizat de un competitor electoral”.

Decizia BEC constată faptul că folosirea de către alianţa PSD-UNPR-PC a acronimului “USL” pe materialele de propagandă electorală încalcă legislaţia electorală privitoare la o campanie corectă şi a solicitat primarilor din toate judeţele unde au fost admise asemenea contestaţii să îndepărteze materialele electorale pe care apare acronimul “USL”.

 

Din acelaşi ciclu mai puteţi citi:

BEC a decis înlăturarea tuturor afişelor electorale, din Dâmboviţa, care conţin sigla "USL"

Biroul Electoral Central a declarat decesul Aliaţei USL, la Vaslui
Afişele electorale cu sigla USL, lipite de PSD în Botoşani, au fost declarate ilegale. Liberalii le dau jos cu executorul judecătoresc
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările