Slatina

articolul anterior articolul urmator

Vânătoarea de locuri pentru vaccinare. Medic: „Pe la 14.00 - nimic, la ora 19.00 erau 1.000, două ore mai târziu, nimic“

4
27 Feb 2021 21:53:12
Autor: Alina Mitran
Locurile disponibile la centrele din Olt au apărut „prin surpindere“, spun cei care au stat toată ziua cu ochii pe plaformă FOTO: C.F.
Locurile disponibile la centrele din Olt au apărut „prin surpindere“, spun cei care au stat toată ziua cu ochii pe plaformă FOTO: C.F.

Deşi s-a anunţat încă de vineri, 26 februarie, deschiderea a trei noi centre de vaccinare în judeţul Olt, şi pe  cale de consecinţă şi noi locuri disponibile pentru programare, cei interesaţi au urmărit ore întregi platforma, fără succes. Locurile au apărut sâmbătă „prin surprindere“ şi s-au epuizat rapid.

Grupul de comunicare al CNCAV a anunţat vineri, 26 februarie, deschiderea a 130 noi centre de vaccinare la nivelul întregii ţări, începând de luni, 1 martie. În acelaşi comunicat se mai preciza că programarea pe cele 156.000 locuri se va putea face începând de sâmbătă, 27 februarie 2021. În judeţul Olt, autorităţile judeţene au anunţat, la rândul lor, că vor fi deschise trei fluxuri noi, două la Centrul de vaccinare nr. 1 Slatina şi un altul la centrul de vaccinare Caracal, fără să se menţioneze de câte locuri ar putea fi vorba. Calculând 20 de zile de vaccinare, cu 60 persoane vaccinate pe zi/flux, ar fi rezultat 3.600 locuri. Este vorba de vaccinul Pfizer care poate fi administrat şi persoanelor de peste 55 ani, altfel locuri la vaccinare cu produsul Astra Zeneca, disponibil pentru categoria de vârstă 18-55 ani, fiind aproximativ 2.000 disponibile încă în seara zilei de sâmbătă, 27 februarie, la nivelul judeţului. 

„Programarea pentru vaccinare se va putea realiza începând de mâine, 27 februarie a.c., şi se adresează persoanelor vulnerabile care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro“, se mai menţiona în comunicatul CNCAV. 

Cu adevărat revoltaţi sunt medicii de familie din Olt, care au urmărit toată ziua platforma de vaccinare pentru a putea programa pacienţii care încă nu au reuşit să găsească un loc. „Pe la ora 19.00, o colegă a postat în grup că la Caracal sunt disponibile 1.000 locuri. Nici două ore mai târziu nu mai era nimic. Nu ne-a spus nimeni nimic, stăm şi păzim platforma. E bătaie de joc. Sâmbăta, zi liberă, nicio informaţie... Vă daţi seama în ce situaţie suntem puşi când pacientul află de la vecinul că el s-a programat, prin medicul de familie. Mă simt şi vinovat să dispun eu de timpul pacientului, să hotărăsc, practic, eu când se duce, în ce centru, indiferent că are sau nu cu ce, pentru că atunci şi acolo găsesc loc“, s-a arătat revoltat un medic de familie din Olt, care spune că a reuşit după-amiză să programeze patru pacienţi la centrul din Slatina, însă, cel mai probabil, erau locuri la care alţi pacienţi renunţaseră. 

„Este efectiv vânătoare, asta facem. Pe la 14.00 nu era nimic, la opra 19.00 erau într-un centru 1.000, acum (n. red. - ora 21.00) nimic“, a spus şi un alt medic, pus în aceeaşi situaţie. 

La ora 21.00, pentru vaccinarea cu produsul de la Pfizer în Olt nu mai era niciun loc disponibil. Medicii nu ştiu nici câte locuri au fost disponibile, nici dacă în zilele următoare se vor mai putea face şi alte programări. „Comunicarea este zero, noi aflăm din presă. Niciodată nu ni se comunică nimic legat de campanie. Cred că mult mai potrivit era să pună la dispoziţie un număr de telefon şi posibilitatea de programare online la care să aibă acces direct pacientul. Şi să aibă, bineînţeles, vaccinul, adică locurile alea chiar să existe, pentru că de aici pornesc problemele, am ajuns exact ca în comunism, să ne lăudăm cu producţia la hectar, dar...“, a declarat un alt medic de familie.

Pe de altă parte, sute de oameni au comentat la postările despre ritmul programărilor în ziua de sâmbătă, 27 februarie, cei mai mulţi expunând situaţii similare în care au încercat zeci de minute să prindă pe cineva la telefonul indicat oficial, şi nu au reuşit.

Vă recomandăm şi: Maraton la vaccinare. Peste 18.000 de persoane se programează, în medie, pe oră

Un comitet de experţi de la FDA recomandă autorizarea de urgenţă în SUA a vaccinului cu o singură doză Johnson&Johnson

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

nae
27.02.2021, 22:14:55

Eu am luat legãtura ( zilele trecute) la call- center , mi-a răspuns imediat ca să-mi spună cà nu există vaccin; m-a înscris într-o bază de date, dar fără nicio valoare, programarea poți să o faci doar dacă există vaccin , dar atunci e imposibil de obținut legătura . Dezorganizarea asta reflectă clar starea noastră de prostie ; niște prostălăi au ajuns să organizeze ei vaccinarea unei țări întregi . Sictir, băă, incompetenților !

+1 (3 voturi)
Marcu Ilie
27.02.2021, 22:35:42

Nae sa iei si injectia mea!

-8 (10 voturi)
Realist
27.02.2021, 23:13:55

Mie mi se par ridicole plangerile medicilor - autoritatile au comunicat public, presa a informat si cei interesati au stiut. Io de pilda, mi-am informat azi-dimineata (pe la 11) nevasta (care deja era programata cu ), si pana la 12 s-a reprogramat de 2 ori prin niste orase turistice- deh, placerea ei. Campania chiar functioneaza bine - va amintesc ca suntem LIDERI in Europa (exclud tari liliputane ca Malta si Islanda, Serbia functionand cu vaccin rusesc). Trebuie sa recunoastem acest succes - si asta in conditiile crizei de vaccinuri de pe piata. O sa vina cantitati din ce in ce mai mari si o sa fie pentru toti doritorii.

+13 (19 voturi)
Ludwig
28.02.2021, 08:36:57

Bine spus! Eu am programat toata familia si prieteni. Trebuie doar sa urmaresti in presa cand vin vaccinuri caci in seara aia se publica mesaj de mentenanta pe platforma. De la ora 21 - 22 dau drumul la locuri. Dimineata poti suna dar pana in ora 11 ca se termina. Suntem locul 7 in lume si 2 in europa. Ganditi ca daca nu eram in ue nu primeam nimic, asa ca nu mai plangeti ca nu vin suficiente. Vefeteti rep moldova ca daca nu le donam noi, desi nu sunt de acord, nu primeau nimic. Nici macar de ala rusesc.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările