VIDEO  Europarlamentare 2014. Slătinenii s-au mobilizat la vot spre seară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slătinenii au început să iasă la vot în număr mare după-amaiză  (FOTO: Mugurel Manea)
Slătinenii au început să iasă la vot în număr mare după-amaiză  (FOTO: Mugurel Manea)

Alegerile europarlamentare derulate la Slatina au început timid, cu o prezenţă la urne foarte slabă. Străzile oraşului arătau ca şi părăsite în prima jumătate a zilei, lucru care s-a schimbat însă începând după orele 16.00, când numărul celor care doreau să voteze creşterea simţitor, vizibilă fiind şi forfota de pe străzi sau cea din incinta secţiilor de vot.

Liniştea de dimineaţă de pe străzile Slatinei sau cea din secţiile de vot a început să se risipească semnificativ după ora 16.00, când numărul celor ieşiţi din apartamente pe străzile oraşului creştea de la o oră, la alta. Majoritatea au trecut şi pe la secţiile de vot în drumul lor spre o terasă unde îi aştepta o bere rece sau la o cofetărie, cu gândul la o prăjitură sau o îngheţată. Membrii secţiilor de vot, despre care aproape că se poate spune că “au şomat” până după-amiază, au fost tot mai solicitaţi de către slătinenii care veneau într-un număr tot mai mare la vot.

Mulţi dintre cei care s-au prezentat la vot în a doua parte a zilei au spus că nu au votat mai devreme pentru că ştiau că vor veni oricum la urne după-amiaza, când aveau şi alte planuri pentru restul zilei, adică ulterior procesului de votare.

“Dimineaţă am avut treabă: am făcut piaţa şi alte mici cumpărături pentru masa de prânz, dar îmi făcusem planul pentru această zi şi ştiam că o să vin la vot după ce mă trezesc că doar nu era nicio grabă. Nici nu e cine ştie ce mare lucru cu alegerile astea, nu cred eu că ele contează prea mult, dar eu am votat mereu şi am vrut să vin şi acum, mai ales că acum nu mai aveam treabă pe acasă, doar, eventual, să mă uit la televizor”, a spus Ioana Marinescu.

La rândul său, George Lupu nu s-a sfiit să spună că a votat în a doua parte a zilei pentru că dimineaţa i-a fost lene să iasă din casă doar ca să voteze.

“Eu nu am avut nicio treabă dimineaţă, m-am moşmondit prin casă, dar vorbisem cu câţiva vecini din bloc să vein împreună să votăm acum, după ora 17.00, apoi să mergem la o bere undeva, la o terasă de lângă bloc. Lucru pe care urmează să îl facem”, a spus acesta.

Una peste alta, în Slatina au existat cazuri de şefi de secţii de vot care i-au împiedicat pe reprezentanţii mass-media acreditaţi să ia imagini din incinta secţiei de votare, deşi legea permite acest lucru. O asemenea situaţie s-a întâmplat la secţia nr. 23 amenajată în cadrul Şcolii generale “Vlaicu Vodă”, semn că instructajul de dinaintea alegerilor europarlamentare susţinut de reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Olt nu şi-a atins scopul pe deplin.

Reamintim că, potrivit, raportărilor Biroului Electoral Central de la ora 16.00, judeţul Olt conduce în “topul” prezenţei la urne a alegătorilor care au votat pentru alegerile europarlamentare, cu o prezenţă la urne de 25,07 %, faţă de media naţională de 18,41 %.

Vă recomandăm şi:

UPDATE  Europarlamentare 2014. Live text. Judeţul Olt rămâne fruntaş pe ţară cu o prezenţă de 25,07% la ora 16.00

FOTO-VIDEO  Europarlamentare 2014. Alegătorii din Slatina au votat “de plictiseală”

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite