Slatina

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cântecul care a adus românii din diaspora la vot, interpretat la Slatina de Ziua Naţională. Soldaţii americani s-au fotografiat cu sute de localnici

2
1 Dec 2019 14:21:44
Autor: Alina Mitran
Sute de oameni au participat la Slatina la manifestările de 1 Decembrie FOTO Alina Mitran
Sute de oameni au participat la Slatina la manifestările de 1 Decembrie FOTO Alina Mitran

Momente inedite la Slatina, unde a răsunat cântecul „Acasă-i România“, însă n-a reuşit să dezmorţească vechile rivalităţi între taberele politice. Soldaţii americani s-au fotografiat cu sute de slătineni, de Ziua Naţională a României.

Parada militară, momentul aşteptat an de an de slătineni, a constituit din nou atracţia manifestărilor de Ziua Naţională, copiii urmărind cuceriţi trecerea soldaţilor şi a autospecialelor diverselor arme.

Un alt moment ar fi putut, în schimb, să facă manifestările de Ziua Naţională şi mai plăcute. Tânăra solistă Vasia Oprea, elevă la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina şi multiplu premiată la concursurile de interpretare, a cântat trei cântece care au ajuns la sufletul celor prezenţi şi chiar i-au făcut pe câţiva să reacţioneze aplaudând.

Prefectul judeţului, Angela Nicolae, a reacţionat la mesajul cântecului şi a acompaniat-o pe interpretă bătând din palme, gest urmat şi de alţi colegi.

A fost momentul în care membrii ansamblului „Doina Oltului“, îmbrăcaţi în costume populare, au fost la un pas de a încinge o horă pe acordurile cântecului „Acasă-i România!“, acelaşi care în 23 noiembrie a fost cântat tot de o tânără din Slatina la o secţie de vot din Spania şi a făcut ca şi mai mulţi români să meargă la vot, momentul devenind viral pe Facebook . Nu s-a întâmplat însă ca cei prezenţi să depăşească solemnitatea impusă de canoanele militare, iar vechile rivalităţi între taberele politice locale nu s-au topit nici ele, atmosfera păstrându-se încrâncenată.

   

S-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a urmat parada militară, totul conform programului, însă slătinenii au asistat la încheierea acestor momente cu sentimentul că ceva lipseşte.Soldaţii americani de la baza Deveselu, care vin în fiecare an, au fost poate singurii cu zâmbetul pe buze tot timpul. Nu au refuzat nicio invitaţie de a se fotografia cu slătinenii, poposind zeci de minute în zona statuii domnitorului. O altă fotografie pe care mulţi dintre slătineni şi-au dorit-o a fost cea alături de „colonelul de infanterie“, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică-Florescu, purtând o astfel de uniformă şi răspunzând prompt solicitărilor venite din partea celor care au apreciat prezenţa sa.

Au defilat prin faţa a mii de cetăţeni prezenţi la Slatina patru plutoane ale batalionului 22 Infanterie Caracal, un pluton al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt, un pluton al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab“ Slatina şi aproximativ 25 autospeciale ale poliţiei, poliţiei locale, jandarmeriei, SRI şi pompieri.


La fasolea cu cârnaţi nu a mai fost îmbulzeala din alţi ani, mulţi doritori renunţând  pe parcurs. „De gust-de gust, toţi aşa zic, că stau la coadă că le e poftă. Dacă ar fi pe bani ar  mai sta?“, a simţit nevoia să se scuze un slătinean care s-a simţit privit de alţii de pe margine.

Locurile în cele două corturi improvizate în faţa magazinului Winmarkt s-au umplut rapid, mulţi dintre cei care s-au aşezat la coadă şi au primit porţia de fasole şi paharul de vin fiert plecând direct spre casă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Petru Onisim
1.12.2019, 15:38:47

Păcat ca a cam fost atmosfera de . . . . . înmormântare.

Smeritu Pahomie
1.12.2019, 17:33:19

....pomana a fost buna.....fasole cu carnatz....in loc de coliva...!

0 (2 voturi)
Modifică Setările