VIDEO Eleve de clasa a XI-a întrebate ce ar face dacă ar afla că sunt însărcinate: „Fac avort!“, „Mă omor!“, „Ooo, e grav, chiar nu ştiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O lecţie de educaţie sexuală experimentală desfăşurată într-un liceu din Slatina a evidenţiat că elevii au informaţiile necesare referitoare la viaţa sexuală, dar le selectează în funcţie de interesul de moment, şi că nu beneficiază de sprijinul adulţilor în situaţii limită.

O organizaţie de femei a avut iniţiativa, într-o perioadă în care rezistenţa introducerii orelor de educaţie sexuală în şcoli este foarte mare, să promoveze în şcoli un proiect prin care îşi doreşte să le vorbească elevilor despre implicaţiile începerii vieţii sexuale, despre momentul propice, despre ce este de făcut în situaţiile pe care nimeni nu şi le doreşte.

Clubul Soroptimist Slatina a adus la Liceul cu Program Sportiv din Slatina, în faţa a zeci de liceeni, un poliţist de proximitate, un asistent medical specializat şi în psihologie, dar şi un medic specializat în planning familial, necesitatea acestui demers fiind argumentată de Victoria Ciucu, membră a Clubului Soroptimist Slatina, cu cifre care plasează România pe primul loc în Europa în topul minorelor care ajung mame: 85.000 mame minore, 40.000 copii abandonaţi, peste 600 de copile sub 15 ani care nasc la rândul lor copii, anual.

„Lecţia“ a început cu informaţii legislative, elevii de clasa a XI-a aflând în ce situaţii anumite comportamente cu notă sexuală intră în sfera infracţiunilor. Poliţistul s-a retras ulterior de la întâlnire, intrând în „scenă“ psihologul şcolii, care a vorbit despre transformările emoţionale la trecerea de la preadolescenţă la adolescenţă, făcând, astfel, culoar medicului Doina Deaconu, specialist în planning familial. Informaţiile furnizate de medic, despre vârsta optimă de începere a vieţii sexuale - considerată de specialişti a fi 20 de ani, când şi corpul şi mintea sunt pregătite -, dar şi despre vârsta la care, în fapt, are loc debutul vieţii sexuale în prezent – 10-11-14 ani, „foarte precoce“, despre implicaţiile acestei decizii majore, despre bolile cu transmitere sexuală, despre sarcina nedorită, despre metodele de contracepţie, au scos la iveală faptul că tinerii, în mare parte, sunt informaţi, doar că din marea de informaţie selectează ce pare a fi în interesul lor la acel moment.

image

Nu de puţine ori consecinţa este o sarcină nedorită, contactarea unei boli cu transmitere sexuală, alte şi alte probleme.

Întrebaţi cui s-ar adresa prima dată dacă au o problemă, ce-ar face dacă află că au rămas însărcinate, de exemplu, tinerele au avut răspunsuri şocante: „Fac avort!“, „Mă omor!“, „Ooo, e grav, chiar nu ştiu!“. în cele din urmă au concluzionat că este nevoie de ore de educaţie sexuală, chiar dacă foarte mulţi părinţi se opun. Cât de des, a dat un răspuns foarte ferm chiar o elevă: „O dată pe săptămână cred că ar fi OK!“.

Ce spun elevii despre relaţia cu părinţii, de ce nu pot aborda teme delicate

O altă concluzie îngrijorătoare este aceea că elevii nu au curajul să vorbească cu părinţii lor despre lucrurile delicate, nu părinţii ar fi cei care ar afla primii despre o situaţie în măsură să le dea tinerilor viaţa peste cap.

„Dacă ai nişte părinţi neînţelegători, este imposibil să mergi prima dată la ei!“, a dat verdictul o altă elevă, iar mărturisirile de felul „Nu vorbim niciodată despre astfel de lucruri cu ei“, venite din parte unor elevi de 16-17 ani, deja sunt în măsură să îngrijoreze. „Noi nu le dăm idei, asta este principala temere a părinţilor. Ei ştiu deja foarte multe lucruri, dar îşi selectează informaţia în interesul lor, nu văd imaginea în ansamblu“, a spus medicul Doina Deaconu, care s-a văzut pusă în situaţia de a sta de vorbă mai mult cu fiecare elev în parte decât în cadrul întâlnirii. La fel li se întâmplă şi psihologilor din şcoală, depozitarii unor informaţii şi stări ale adolescenţilor absolut îngrijorătoare.

image

Clubul Soroptimist Slatina, care în acest proiect colaborează cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu DGASPC, Poliţia de Proximitate, Spitalul Judeţean Slatina şi parteneri din Norvegia, are în plan să ajungă în toate liceele oltene şi, în fucnţie de succesul proiectului, să propună introducerea în programa şcolară a orelor de educaţie sexuală, „pentru că şcoala ar fi cadrul cel mai indicat şi mai de succes pentru astfel de informări“.

De ce este necesară educaţia sexuală în şcoli. Argumentele unui medic

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite