VIDEO Câţi elevi se întorc, de săptămâna viitoare, la şcoală. „Profesorul transmite şi emoţie, nu doar informaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii sunt programaţi pe grupe şi direcţionaţi în sălile de clasă unde nu pot intra mai mult de 10 FOTO: Alina Mitran
Elevii sunt programaţi pe grupe şi direcţionaţi în sălile de clasă unde nu pot intra mai mult de 10 FOTO: Alina Mitran

De marţea viitoare, elevii din clasele a VIII-a, respectiv a XII-a, se pot întoarce la şcoală pentru cursuri de pregătire în vederea susţinerii examenelor. Câţi dintre ei au decis să facă acest lucru şi cum îi aştepată profesorii.

Reprezentanţii şcolilor pregătesc în aceste zile sălile de clasă astfel încât elevii să poată învăţa fără riscuri. În fiecare unitate au fost marcate culoare speciale de acces în sala de clasă, ieşirea va fi separată, distanţa între elevi va trebui să fie pe tot parcursul programului de la şcoală de cel puţin 1,5 m. De altfel, şi mobilierul în sălile de clasă a fost astfel aşezat încât să fie îndeplinită această condiţie. În sălile cu un spaţiu generos vor putea fi aduşi cel mult 10 elevi, în sălile mai mici acest număr va fi chiar mai mic. Este cazul multor şcoli gimnaziale din mediul rural, în care numărul de elevi este oricum foarte mic din cauza scăderii naturale a efectivului de elevi din şcoală. „Avem şi şcoli, două sau trei, în care nu sunt elevi de clasa a VIII-a“, a spus inspectorul şcolar general-adjunct al IŞJ Olt, Victor Iacobescu. Tot numărate pe degetele de la o mână sunt şi şcolile în care toţi elevii în prag de examen au hotărât să continue în mediul online.

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor sta cel mult două ore la şcoală, în vreme ce colegii lor mai mari, care se pregătesc pentru susţinerea Bacalaureatului, cel mult trei ore.

elevii din nou la scoala olt

Tunel de dezinfecţie la Şcoala „Ştefan Protopopescu“

Deşi condiţii impuse de autorităţi nu permit reuniunile de clasă, primul gând care îi mână pe elevi către şcoală, cel puţin pe cei mai mari, tocmai acesta a fost, să-şi revadă colegii, mărturisesc profesorii lor.

Directorul Liceului Tehnologic Metalurgic, Anişoara Dima, spune că deşi liceenii au participat în număr mare şi la şcoala online, numărul celor care şi-au anunţat venirea la şcoală este de asemenea mare. „Toţi au spus că de-abia aştepată să revină. Şi îi înţeleg, probabil că îşi doresc mult să se revadă. Din păcate, nu le putem organiza o festivitate de absolvire aşa cum s-ar fi întâmplat dacă nu ne confruntam cu această situaţie, însă nu avem ce să facem. Poate într-o zi, după cursuri, să-i putem întâlni cu toţii pe terenul de sport, unde pot fi respectate condiţiile de distanţare...“, a mai spus directorul. 

„Vin 18 din 24“

Participarea la cursurile de pregătire în sala de clasă este opţională, iar pentru cei care au ales să vină a fost nevoie, pentru elevii minori, de acordul părinţilor.

 La Scărişoara a fost chiar o provocare, a spus directorul Ioana Diaconu, pentru că şcoala este un şantier, există un proiect de reabilitare şi muncitorii lucrează de zor. Cu toate acestea, au fost pregătite două săli de clasă unde sunt aşteptaţi 18 din cei 24 elevi. Vor fi întâmpinaţi de asistenta de la cabinetul medicului de familie, pentru triajul epidemiologic, înainte de întâlnirea cu profesorii. Dorinţa lor de a veni la şcoală chiar i-a bucurat pe profesori, cu atât mai mult cu cât în localitate este o comunitate însemnată de legumicultori, iar şcoala online a fost, pentru o parte dintre copii, inaccesibilă. Nu pentru că nu ar fi avut neapărat posibilităţi materiale, ci pentru că şi-au ajutat părinţii în solarii, rezolvându-şi temele în momentele libere ale zilei, care nu totdeauna au coinncis cu programul de la şcoală.

Mai mulţi absolvenţi de liceu înapoi în bănci decât absolvenţii de gimnaziu

În judeţul Olt, conform situaţiilor transmise de la nivelul şcolilor, aproximativ 67% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a vor veni la şcoală, în vreme ce în cazul absolvenţilor de liceu procentul este ceva mai mare – 71,5%. Cei care au ales să se pregătească în continuare de acasă au posibilitatea să intre în direct cu profesorii lor în mediul online. Vor fi, de altfel, inclusiv sesiuni mixte de pregătire, colegii de acasă având posibilitatea să participe prin intermediul platformelor informatice la ce se întâmplă în sala de clasă, a declarat inspectorul şcolar general Dana Ţârcomnicu.

Nu puţini sunt profesorii care îşi explică dorinţa elevilor de a se întoarce în sala de clasă în primul rând pentru a se reîntâlni. „Şi e de înţeles, a fost o perioadă dificilă“, spune inspectorul şcolar general-adjunct Victor Iacobescu, profesor de limba română, explicând că să-i aibă pe elevi în faţa lor este un moment aşteptat şi de profesori. „Lipseşte emoţia, lipseşte încrederea. Dincolo de ecran profesorul nu mai transmite acelaşi mesaj, pentru că profesorul nu transmite doar informaţie, ci şi emoţie, pentru a fi complet mesajul. Le vezi gesturile, le vezi mimica, şi atunci încerci să te adaptezi, să-i captivezi.“, spune profesorul.

elevii din nou la scoala olt

Participarea elevilor la cursurile de pregătire va fi şi un antrenament al autorităţilor în vederea susţinerii probelor efective de examen. Ca şi la examen, un medic sau un asistent de la cabinetul şcolar (iar în mediul rural, acolo unde nu există cabinete şcolare, un cadru medical de la cabinetul medicului de familie) va face triajul epidemiologic al elevilor. 

Pe lângă măsurarea temperaturii cu un termometru non-contact (acestea au fost achiziţionate de către şcoli) elevii vor răspunde şi la câteva întrebări specifice. Dacă la măsurarea temperaturii rezultă o valoare de peste 37,3, elevului nu i se va permite accesul în şcoală. Acelaşi lucru este valabil şi în zilele de examen, elevii respinşi din aceste motive având posibilitatea să susţină probele într-o a doua sesiune (anul acesta se organizează, în premieră, a doua sesiune şi pentru examenul de Evaluare Naţională).  

elevii din nou la scoala olt

Fiecare elev va folosi gel dezinfectant, după care i se va înmâna o mască de unică folosinţă (măştile vor ajunge în şcoli la sfârşitul acestei săptămâni prin intermediul IŞJ Olt) pe care este obligat să o poarte în mod corect (astfel încât să copere nasul şi gura) pe toată perioada petrecută în clădire. La plecarea spre casă elevii vor lăsa masca folosită şi vor primi încă o mască, pentru a o folosi pe drumul înapoi către casă. Şcolile au fost obligate chiar să încheie contracte cu firme specializate în colectarea şi neutralizarea măştilor de unică folosinţă, considerate deşeuri cu risc medical.

elevii din nou la scoala olt

În anumite şcoli măsurile de prevenţie au mers chiar mai departe, fiind achiziţionate tuneluri pentru dezinfecţie, montate la intrarea în şcoală. Este cazul a trei şcoli gimnaziale din Slatina: Şcoala „Vlaicu Vodă“, Şcoala „Ştefan Protopopescu“ şi Şcoala „Constantin Brâncoveanu“.

elevii din nou la scoala olt

La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean nu există, în schimb, o statistică privind numărul profesorilor care au cerut să continue predarea de acasă, fără a veni la şcoală, fiind considerate persoane cu risc (fie cu afecţiuni cronice, fie profesori aproape de pragul pensiei etc.). Cert este că vor fi alături de elevii lor în mediul online, a declarat inspectorul şcolar general al IŢŞJ Olt, prof. Dana Ţârcomnicu. „Avem şi astfel de situaţii, însă nu am întocmit o statistică. De fapt au fost multe situaţii care ne-au fost semnalate şi pentru care s-a găsit o rezolvare. Elevii au fost programaţi pe grupe, pe ore, probabil vor fi şi elevi care şi-au exprimat dorinţa de a veni la şcoală şi care vor face pregătire poate şi cu alt profesor decât cel de la clasă, dacă profesorul este din categoria considerată la risc şi a anunţat că va continua predarea în mediul online“, a spus Ţârcomnicu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite