Slatina

articolul anterior articolul urmator

VIDEO-FOTO  De ziua lor, copiii din Slatina au inspectat dotarea pompierilor

0
31 May 2013 15:10:22
Autor: Mugurel Manea
Micuţii i-au pus pe pompieri să pună "pe tapet" tot ce au văzut că au la dispoziţie... (FOTO: Adevărul)
Micuţii i-au pus pe pompieri să pună "pe tapet" tot ce au văzut că au la dispoziţie... (FOTO: Adevărul)

Aproximativ 300 de copii de la mai multe şcoli şi grădiniţe din municipiul Slatina au inspectat, vineri – 30 mai, cartierul general al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” al judeţului Olt. Descinderea micuţilor nu a avut loc întâmplător, ci a survenit pe fondul Zilei Internaţionale a Copilului, celebrată în fiecare an pe 1 iunie.

În afară de copiii din Slatina, alţi aproape 200 de copii din restul judeţului au efectuat la rându-le “controale” similare la sediile altor două mari subunităţi ale pompierilor din judeţ, respectiv la Caracal şi Scorniceşti. Pompierii s-au pregătit special pentru “inspecţie”, sens în care au organizat un întreg program pe care l-au intitulat “Ziua Porţilor Deschise”, programat a avea loc între orele 10.00 - 12.00. Numele acţiunii a fost unul general ales deoarece, în afară de cei mici, nimeni altcineva nu a călcat pragul unităţilor de pompieri, deşi nu ar fi întâmpinat nicio piedică.

Copiii nu s-au lăsat aşteptaţi prea mult. Astfel, la orele 10.00 trecute fix, adică exact la momentul de început al programului de vizitare, prima trupă de “inspectori” aştepta nerăbdătoare la poarta ISU Olt din Slatina, alături de doi “generali”, respectiv doamnele educatoare. După trecerea în revistă a “trupelor” la intrare şi identificarea unităţii şcolare de unde proveneau, primul grup a primit undă verde pentru a începe inspecţia. Iar întrebările au început să curgă în valuri asupra paramedicilor şi pompierilor prezenţi lângă autospecialele de serviciu.

                               

“Cu ce viteză aveţi voie să mergeţi cel mai mult pe stradă ?”, “Aveţi multe căşti din astea roşii ?”, “Putem să facem o excursie cu maşina de pompieri ?”, “Ne daţi şi nouă câte-o vestă de salvare drept amintire ?”, “Pentru ce sunt butoanele astea”, “Putem să apăsăm pe butoane ?”, “Nu dăm şi noi drumu’ la apă să vedem cum curge ?”, “Ce sunt tuburile astea ?”, “Putem să pornim sirenele ?”, “Câtă apă poate să transporte maşina asta mare ?”, “Nu vă este frică de sânge ?” ş.a.m.d.

Tehnica de intervenţie, pusă pe tapet

Tornada de întrebări nu i-a luat prin surprindere pe pompieri şi paramedici, obişnuiţi deja cu astfel de “inspecţii” din partea celor mici. Rând pe rând, fiecare autospecială de pompieri şi SMURD au fost prezentate integral copiilor, care aproape că nu se mai plictiseau să pună întrebări. Gazdele le-au prezentat micuţilor aproape întreaga tehnică de intervenţie - autospecialele de lucru cu apă şi spumă, autospecialele pentru descarcerare, autospecialele pentru salvarea de la înălţime, echipamentele de salvare de la înec - barca pneumatică cu motor.

Din program nu a lipsit simularea stingerii unui incendiu, un exerciţiu de acordare a primului-ajutor (resuscitare cardio-pulmonară, poziţie laterală de siguranţă, n.a.) sau utilizarea linilor de furtun în vederea dispersării apei către ţintă.

“Prin acţiunea de astăzi am vrut să le arătăm celor mici dotarea noastră de zi cu zi, în ce constă activitatea noastră şi, de asemenea, am ţinut să le prezentăm şi o serie de exerciţii demonstrative a ceea ce presupune meseria de pompier sau paramedic”, a declarat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

 

Mai puteţi citi şi:

Două gospodării din Caracal, distruse de un incendiu puternic

Femeia găsită înecată pe râul Olt în a doua zi de Paşti, identificată

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările