VIDEO Revoltă în pieţe: „Să-nchidă şi supermarketurile, acolo nu e virusu’?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micii fermieri spun că se gândesc serios dacă vor mai cultiva anul viitor FOTOGRAFII: Alina Mitran
Micii fermieri spun că se gândesc serios dacă vor mai cultiva anul viitor FOTOGRAFII: Alina Mitran

Reacţii vehemente după anunţata suspendare a activităţii în pieţe şi târguri, ca măsură de limitare a circulaţiei virusului SARS-CoV-2. Micii producători spun că măsura îi sufocă şi că nu ştiu dacă vor mai înfiinţa alte culturi, de vreme ce munca lor va ajunge la gunoi.

Producătorii care îşi vând ultimele legume în pieţe sunt disperaţi de perspectiva închiderii acestora, la începutul săptămânii viitoare. 

Cei mai mulţi doar aşa reuşesc să-şi comercializeze produsele, fie vânzându-şi marfa singuri, direct în pieţe, fie livrând-o în pieţele en-gros, care nici acestea nu vor mai putea „înghiţi“ producţia de legume. 

Munţi de varză, cartofi, conopidă, ardei, chiar şi tomate, rădăcinoase, verdeţuri etc. riscă să ajungă la groapa de gunoi. Preţurile au scăzut foarte mult, însă chiar şi în aceste condiţii producătorii vând puţin.

În cea mai mare piaţă din Slatina, Piaţa Zahana, producătorii, dar şi comercianţii, cei care, indiferent de anotimp, „ţin piaţa“, sunt disperaţi la gândul că vor rămâne, practic, fără sursa de venit.

„Era singura modalitate de a vinde şi noi varza. De la un leu, deja a ajuns la 70 de bani, e din ce în ce mai... Vreo 10 tone mai avem. Nu avem porci, nu avem animale, nu avem nimic. O să rămânem cu ea pe stoc. Poate la Sărbători, dar, vă daţi seama, nu va fi cum o tăiem, nu se păstrează aşa. De patru zile suntem cu ea aici“, a relatat un tânăr din Ghimpeţeni, care stă de patru zile cu dubiţa plină cu varză.

Foto A.M. 

piata zahana slatina

„Ne-am rugat la Dumnezeu să nu dea bruma şi ne-au nenorocit ei. Aveam acum culturi de salată, spanac, ceapă verde, praz... Am avut oameni la muncă, s-a ales prafu’! Uitaţi-vă la produsele astea. Mai aşteaptă 30 de zile, cât ne închid pe noi?!“, răbufneşte un alt producător, din Colibaşi, judeţul Olt. „la noi, la proştii care muncesc, e virusu’. Să-nchidă şi supermarketurile, acolo nu e virusu’?!“, s-a revoltat altcineva.

Reprezentanta societăţii care administrează pieţele din Slatina, Mariana Vişan, a declarat că de activitatea din pieţe depind sute de familii. Sunt pe de o parte producătorii, care vor avea pierderi greu de evaluat, iar pe de alta comercianţii, care din această activitate îşi plătesc ratele, îşi susţin copiii la studii, trăiesc pur şi simplu.

Cel mai deranjant, mai spune Vişan, este că nu li se reproşează ceva anume, pentru că şi-au pus la punct activitatea de dezinfecţie, condiţiile de igienă adoptate ar fi, în pieţele pe care le administrează, fără cusur. În schimb, niciodată nu s-a pus în discuţie adoptarea de măsuri similare pentru marile lanţuri de magazine, în care riscurile ar fi cel puţin la fel de mari, dacă nu mai mari.

Mai mult, o piaţă cândva prosperă din Slatina este aproape de faliment din cauza faptului că se află în proximitatea magazinului Kaufland, iar o măsură cum este suspendarea activităţii pentru o lună întreagă va determina, cel mai probabil, falimentul întregii afaceri.


 

„Avem două pieţe distruse dintr-un pachet de patru, pentru că noi le administrăm la pachet, şi dacă nouă ni se închide activitatea, sunt ferm convinsă că noi cu toţi chiriaşii înapoi, cu producătorii şi persoanele care deţin societăţi comerciale în toate cele patru pieţe, n-o să ne mai întâlnim niciodată. Un om care a plecat din activitate nu stă după noi o lună, două, nouă, încearcă altceva, trebuie să trăiască“, a mai spus Vişan.

„Este evident că măsura de a închide pieţele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile“

Producătorii asociaţi în Uniunea Salvăm Ţăranul Român au reacţionat deja, sancţionând măsura anunţată. Aceştia atrag atenţia că prin această măsură se pune în pericol inclusiv producţia viitoare, pentru că legumicultorii se vor gândi cât de rentabilă mai este afacerea lor şi, cel mai probabil, mulţi vor renunţa să înfiinţeze noi culturi, în special cei care nu au contracte ferme cu marii retaileri, iar aceştia sunt majoritatea.

piata zahana slatina

Foto A.M. 

„Suntem conştienţi de faptul că populaţia şi noi trebuie să fim protejaţi în contextul pandemiei actuale, noi la rândul nostru respectăm regulile impuse, dar în acelaşi timp cei care se află la guvernare trebuie să fie conştienţi de faptul că micii producători, fermele de familie nu îşi vor mai putea continua activitatea. Este evident că măsura de a închide pieţele agroalimentare acoperite nu face altceva decât să încurajeze importurile, să decapitalizeze micul producător, este evident că nu se ţine cont de faptul că micii fermieri şi fermele de familie vor trebui să se pregătească pentru noi culturi, or, în acest moment sunt decapitalizaţi. 

Nu în ultimul rând, este evident că nu s-a avut în vedere că în pieţele agro-alimentare sunt magazine de producător care şi acestea la rândul lor se vor închide“, avertizează producătorii asociaţi în uniunea amintită. Ei acuză Ministerul Agricukturii că s-a transformat într-o simplă agenţie de plăţi, nesusţinând cu adevărat ferma de familie. 

„Ministerul s-a limitat la ceea ce Uniunea Europeană a dispus prin regulamente, ajutoare de stat nefiind acordate către mici fermieri şi fermele de familie, într-un cuvânt ministerul nu a aluat nici o măsură, nu s-a consultat, a fost lipsit de viziune, s-a transformat în agenţie de plăţi. S-a limitat numai la promisiuni“, acuză fermierii, ameninţând că se organizează pentru a protesta. 

piata zahana slatina

Foto A.M. 

Vă recomandăm şi: 

Poliţiştii au aflat unde au dispărut trei tone de varză dintr-o grădină din Buzău 

VIDEO Uriaşul de 150 de kilograme de pe marginea şoselei europene E85. Leguma record atrage ca un magnet turiştii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite