VIDEO Cum sunt şantajaţi primarii PSD din Olt cu rezultatele de la Euroalegeri. „Să vă piară din minte pensia specială!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de primari PSD participanţi la o întrunire a Asociaţiei Comunelor din România au pus în discuţie problema pensiilor speciale care le-au fost promise la nivel guvernamental. Mai mulţi parlamentari prezenţi la şedinţă le-au dat de înţeles că adoptarea în regim de urgenţă a Codului Administrativ, care face referire şi la pensiile speciale pentru primari, depinde de rezultatele pe care partidul le obţine la alegerile europarlamentare.

Membrii Asociaţiei Comunelor din România (ACOR) – Filiala Olt s-au întrunit vineri, 10 mai 2019, în şedinţa ordinară, pentru a discuta rezultatele activităţii de anul trecut şi pentru aprobarea rapoartelor financiare. Cum în mod tradiţional la aceste întâlniri participă şi şefii Consiliului Judeţean, dar şi parlamentari, pe dealul Grădişte din Slatina, unde a avut loc întâlnirea, într-un cort pentru evenimente, a venit şi preşedintele PSD Olt - Paul Stănescu, preşedintele executiv al PSD Olt şi totodată preşedinte al Consiliului Judeţean - Marius Oprescu, dar şi mai mulţi parlamentari PSD.   

După ce şi-au rezolvat problemele din asociaţie, aprobând execuţia bugetară şi alte două propuneri importante  - au hotărât să cumpere un sediu pentru filială, în Slatina, cu peste 500.000 lei şi să înfiinţeze un serviciu de urbanism la nivelul filialei Olt a ACOR, pentru fiecare măsură urmând să cotizeze în anii următori, lunar, din bugetul comunelor  - s-a trecut şi la discuţii pe alte teme.

Parlamentarii le-au mulţumit, mai întâi, pentru activitate, recunoscând că sunt acolo unde sunt, adică în Parlament, graţie voturilor aduse de primari, după care primarii au trecut, la rândul lor, la problemele proprii, iar pensia specială promisă primarilor pare cea mai arzătoare chestiune.

„Să vă piară din minte pensia specială!“

Primarul comunei Sârbii-Măgura din Olt, Lucian Tănase, a pus problema pensiile speciale aşteptate de edili. „La vârsta de 55 ani nu mai ia primar, dom’ne! Ce face?“, a cuvântat primarul.

Preşedintele organizaţiei naţionale ACOR, Emil Drăghici, şi-a început răspunsul prin a-l corecta pe primar că transmite o informaţie falsă şi că, de fapt, nu e vorba de nicio pensie specială, cum pensii speciale nu au nici parlamentarii.

primari psd şantajaţi la slatina

„Am o rugăminte, şi asta, nu ştiu, pentru presă, pentru nepresă... Nu există nicăieri scris de pensie specială pentru primari. Şi, vă rog, să vă piară din minte pensia specială! Se cheamă altfel. Cum deschizi gura, poţi pierde, pentru că presa se agaţă de nişte termeni care nu-s conformi cu realitatea. (...) Eu vreau de la început să folosim termenii adecvaţi, e cu totul altceva. Nici senatorii şi nici deputaţii n-au pensii speciale“, a intervenit preşedintele ACOR.

„Pensie, da, dar nu specială, am înţeles. Dar o soluţie. Dă-o dracu, specială, nespecială, dar să fie!“, a încercat să obţină acelaşi primar un răspuns concret privitor la termenul când problema le va fi rezolvată. Ca să fie şi mai convingător, primarul a insinuat că forma legislativă respinsă de Curtea Constituţională ar fi fost special redactată astfel încât iniţiatorii să scape, pe de o parte, de gura celor care le cer aceste măsuri, iar pe de alta, să se asigure că proiectul va fi respins.

„Eu nu cred să fie goangă, Doamne-fereşte să fie aşa, putem să vă spunem mai multe după data de 28 – murmur în sală şi remarca „Aaaa, deci după alegeri!“ -, când avem întâlnire cu vicepremierul Suciu. Am avut una în aprilie, unul din puncte este acest lucru, chiar şi premierul, cu diverse ocazii a spus acelaşi lucru, că va fi promovat  (n.r. – Codul Administrativ, proiectul în care este prevăzută şi indemnizaţia specială pentru primari) prin ordonanţă de urgenţă, nu văd de ce nu poate fi, pentru că avem şi practică şi, mai mult de atât, vă rog să aveţi în vedere că este proiectul ACOR, din 2002 iniţiat“, a continuat Drăghici.

„Păi, mai stăm încă atâţia ani?“, a continuat dialogul cu sala, răspunsul fiind, deşi transmis într-un mod foarte diplomat, un avertisment mai mult decât clar: 

„Asta depinde de noi. Şi vreau să-l felicit pe domnul senator (n.r. – senatorul PSD Renică Diaconescu, cel care le-a mulţumit primarilor pentru voturile care i-au dus pe aleşi în Parlament). Rar am auzit un mesaj ca al domniei sale. Îl felicit pentru că spune, a spus-o sincer, şi lucrurile aşa stau. Dar dacă noi suntem slabi, nu va trece Codul Admninistrativ!“, a răspuns Drăghici.

„Ce-nseamnă slabi?“, a întrebat, din nou, auditoriul. „Nu ştiu, trageţi concluziile!“, s-a ferit să spună răspicat şeful primarilor de comune din ţară. „Noi suntem tari, am luat locul I pe ţară (n.r. - la voturile aduse PSD, filiala Olt a PSD s-a clasat mai tot timpul pe locul I naţional)“, au motivat primarii, peste 60 prezenţi la întâlnire, toţi înregimentaţi cu acte sau doar „cu sufletul“ la PSD.

„Aţi spus destul! Eu ce-am spus?! Că dacă nu trece, suntem slabi!“, a continuat, codificat, Emil Drăghici.
L-a susţinut şi preşedintele filialei Olt a ACOR, primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin Tiutiu, care a ţinut să sublinieze că „nu cred că a existat o mai mare disponibilitate a altor guverne decât a guvernului actual. Nu au existat mai multe obiective şi investiţii în comunele României decât la momentul actual. Deci există deschidere, dar orice..., ştiţi dumneavoastră cum e, trebuie să treacă acele 9 luni ca să se nască pruncul“, a intervenit Tiutiu, dând apoi cuvântul invitaţilor care au ceva de spus.

Un primar cere impozitarea cu 90% a pensiilor care depăşesc 6.000 lei

A hotărât că mai are să le transmită ceva tot senatorul PSD Renică Diaconescu. „Ceea ce nu vi s-a spus este că la întâlnirea cu domnul preşedinte Dragnea a delegaţiei parlamentare, prin vocea domnului preşedinte Stănescu noi am cerut cu vehemenţă ordonanţa de urgenţă pe Codul Administrativ. Şi dacă dumneavoastră ne întindeţi mâna acuma, vă promitem că dacă avem un rezultat bun o vom obţine imediat. Deci domnul preşedinte Stănescu a fost cel mai vehement în discuţiile cu domnul preşedinte Dragnea, cerând Codul Administrativ pentru primarii care sunt de fapt oamenii care stabilesc alegerile din fiecare judeţ“, a spus senatorul.

primari psd şantajaţi la slatina

După intervenţia senatorului a cerut cuvântul primarul comunei Găneasa din Olt, şi el membru PSD, care a venit cu o propunere: „Noi suntem de acordul cu Codul ăsta, cu mărirea pensiilor, şi am fi de acord ca domnii senatori să fie de acord şi cu propunerea unui parlamentar pentru impozitarea pensiei ce trece de 5.000-6.000 lei cu 90% şi pentru asta să meargă în parlament, să fie o impozitare..., că sunt pensii care sunt 20.000 - 30.000 lei“, a spus Costea.

„Stai, bă, jos, eu am crezut că zici ceva ca lumea!“, l-a taxat rapid un alt primar, îngrijorat, cel mai probabil, că şefii de la partid s-ar putea supăra că cineva atentează la veniturile lor.

Imagine indisponibilă

Întâlnirea s-a ţinut într-un cort de evenimente şi s-a încheiat cu o invitaţie la masă, unde au fost aduşi să cânte membrii unui taraf şi o solistă a ansamblului din subordinea CJ Olt

Fostul vicepremier Stănescu a comentat, nu mult mai târziu, pentru jurnalişti, propunerea primarului, catalogând-o, simplu, drept „o părere“. Întregul comentariu al lui Paul Stănescu pe tema adoptării Codului Administrativ şi a propunerii de impozitare cu 90% a sumelor din pensii speciale ce depăşesc 6.000 lei îl puteţi vedea mai sus.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite