VIDEO Tone de dejecţii de la o fermă de porci, deversate prin şanţurile unui sat: „E un miros de nesuportat acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
deversare dejecţii scorniceşti

Locuitorii unui sat din comuna olteană Scorniceşti s-au trezit joi, 25 aprilie 2019, cu dejecţiile de la ferma de porci din satul vecin curgând pe şanţuri, după ce doi lucrători plătiţi să le împrăştie pe un izlaz au neglijat furtunele de mare capacitate şi şi-au văzut de alte treburi.

Mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale din satele Scorniceştiului au făcut cu societatea Premium Porc, o mare fermă de porci construită în satul Negreni pe scheletul fostei porcării a CAP-ului din vemea comunistă, contracte pentru a-şi fertiliza porţiunile de izlaz închiriate de la primărie. Miercuri, 24 aprilie, a fost rândul uneia dintre asociaţii, joi - a alteia.

Procedura avizată de mediu pentru astfel de operaţiuni de fertilizare viza, pe de o parte studii pedologice, care ar exista, iar pe de altă parte - o anumită tehnică folosită. Concret, dejecţiile ar fi trebuit împrăştiate pe respectiva suprafaţă, joi fiind vorba de o suprafaţă vizată de aproximativ 15 hectare.

Între batalul de depozitare a dejecţiilor şi locul propus spre fertilizare sunt, spun oamenii din zonă, aproximativ 1,5 -2 kilometri, printr-o pădure. Oamenii firmei plătite să care dejecţiila la izlaz au tras, de fapt, furtune de mare capacitate pe toată suprafaţa, au pornit pompele şi au început operaţiunea, care în teorie presupunea ca la marginea terenului dejecţiile să fie preluate într-un rezervor al unei vidanje şi împrăştiate.

Lucrătorii, doar doi la număr, de fapt ar fi trecut peste partea cu încărcatul în vidanjă şi le-au dat drumul pe teren. Cum izlazul este în pantă, în scurt timp dejecţiile, de consistenţă semi-lichidă, au format un şanţ şi au pornit-o spre baza dealului, în cele din urmă ajungând în şanţurile care duc spre satul Mărgineni. „E un miros de nesuportat acolo, au ajuns pe şanţuri, au ajuns puţin chiar şi în pârâul Plapcea Mică“, a declarat viceprimarul oraşului Scorniceşti, Daniel Tudor.

deversare dejecţii scorniceşti

Primarul Scorniceştiului, Ion Prioteasa, a declarat la rândul său că astăzi se lucrează la îndepărtarea dejecţiilor din şanţuri, povestind cum s-a întâmplat totul: „Izlazul de acolo este închiriat şi băiatul de acolo, Diaconu Bebe, preşedintele asociaţiei crescătorilor de animale, a zis să-l fertilizeze şi ei natural. 

A făcut contract cu Premium Porc să fertilizeze 17 hectare din totalul de 34 pe care le are închiriate, cu vidanja. Ei au băgat o motopompă, au trimis doi muncitori acolo, cu furtune din ălea mari, şi ei le-au lăsat să curgă. S-au îmbătat, nu i-a supravegheat nimeni, şi s-a scurs toată apa aia pe canale, spre cătunul Giurgiu din Mărgineni. Sunt afectate trei canale pe vreo 200 de metri liniari. Eu am băgat buldoexcavatorul acum, să curăţ canalele şi să car pământul ăla care miroasă şi să mai car nişte piatră să astup“.

Sesizări la Garda de Mediu

Reprezentantul asociaţiei beneficiare, fermierul Constantin Diaconu, a declarat, la rândul său, că a intervenit personal în momentul în care a văzut ce fac, de fapt, băieţii puşi să împrăştie dejecţiile pe izlaz şi le-a impus să stopeze totul. „Eu am vorbit cu ei că-mi dau cu vidanjă, aşa a fost vorba, îmi împrăştie frumos, să-mi facă o fertilizare cum se face. Ei au venit şi i-au dat drumul. E greşeala ăstura de la ei. Acum, la ora 12,00 am văzut ce s-a întâmplat şi le-am spus: gata, STOP! Şi şi-au luat catrafusele şi au plecat. A fost o greşeală, o... Alaltăieri tot la fel au dat, dar au dat jumătatea cealaltă de deal, la o altă asociaţie, are 10 hectare. Alaltăieri a plecat pe partea cealaltă. Ieri a urmat să dea la mine. I-am spus – mă, omule, iei furtunul ăla şi dai cu tractorul! L-am sunat pe şeful lui şi i-am spus că nu e bine, să oprească. Vă daţi seama că până au oprit a mai durat“, a explicat fermierul.

Conflictul fermei cu sătenii, unul vechi

Unde apare controversa este de unde au fost preluate aceste dejecţii, pentru că ferma are depozite noi, dar şi un batal vechi, pe care trebuie să-l închidă în anumite condiţii. Istoria relaţiei reprezentanţilor fermei cu comunitatea din Mărgineni e una zbuciumată. Oamenii, sătui de mirosul îngrozitor şi convinşi că le este afectată sănătatea, au dat ferma în judecată şi au o hotărâre care le ste favorabilă şi care stabileşte cum trebuie închis vechiul batal. 

Firma folosea pentru deversarea dejecţiilor, până în urmă cu doi ani, un lac din comună, preluat cu această destinaţie, spune primarul Prioteasa, chiar de la investitorul anterior, omul de afaceri care s-a sinucis în urmă cu câţiva ani, Constantin Spak. Autorităţile de mediu au impus însă fermei Premium Porc să construiască bazine speciale, pe care să le golească periodic.

Acestea sunt folosite din 2017, a declarat reprezentantul fermei, Cosmin Comşa, şi sunt golite în perioada martie – noiembrie a fiecărui an, operaţiunile de ieri fiind parte din acest proces. Primarul Scorniceştiului spune însă că de fapt ieri s-ar fi extras din vechiul lac, pe care Mediul i-a impus fermei să-l ecologizeze. Cert este că vestea despre incidentul creat a ajuns repede la reprezentanţii Gărzii de Mediu Olt, în urma unor fotografii şi filmuleţe transmise pe what s app, care s-au deplasat la Scorniceşti. Nu au putut să încheie, însă, o notă de constatare, în lipsa repzentanţilor conducerii fermei.

deversare dejecţii scorniceşti

Lacul în care ferma a deversat dejecţiile porcilor până în urmă cu doi ani

„Din batalul nou au preluat, dar nu au respectat condiţiile din autorizaţie. Adică ei pot să golească acele lagune, dar în anumite condiţii: cu o cisternă, au studii făcute de OSPA (n.r. – Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice) şi în baza studiilor au voie să-l folosească pe post de îngrăşământ, dar nu să pompeze. Noi ne-am deplasat la faţa locului, am oprit pomparea, am stat să se oprească pomparea (n.r. – deşi fermierul Constantin Diaconu declarase că impusese el întreruperea deversării), s-a luat legătura cu conducerea societăţii de-acolo şi urmează ca joi (n.r. – după mini-vacanţa de Paşte) să încheiem o notă de constatare şi să le aplicăm o sancţiune pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu şi eventual să facem o notificare privind suspendarea autorizaţiei de mediu, pentru că nu au fost respectate condiţiile. Notificarea va fi valabilă până la ecologizarea terenului, e un termen de 60 de zile“, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gherghe Neacşa, precizând că „nu este vorba de poluare, atenţie, pentru că nu a ajuns în apă, ci de o deversare necontrolată“.

deversare dejecţii scorniceşti

Reprezentantul fermei, Cosmin Comşa, consideră, la rândul său, că lucrurile ar fi luat o amploare foarte mare fără să fie cazul. „Acolo nu este numai dejecţie, din punctul meu de vedere, pe acele canale oricum era apă. Că a intrat puţină dejecţie... Apa aceea s-a înnegrit, dar acolo nu are cum să fie volum atât de mare cu dejecţii. (...) Totul s-a făcut conform unui contract de fertilizare, am calculat o cantitate de dejecţii conform ghidului practicilor agricole, a fost o întâmplare nefericită, pe care oamenii, având în vedere situaţia noastră din zonă, au exploatat-o la maximum în defavoarea noastră. Acolo trebuia într-un final să vină o cisternă, să-ncarce din furtun... Asta e! A fost o scăpare nefericită pe care credem noi că aproape am rezolvat-o. Am încercat să curăţăm, am hotărât să mai punem un strat de pământ peste, din punctul meu de vedere cred că 90% am adus situaţia la starea iniţială“, a declarat Comşa, care nu a putut, însă, preciza ce cantitate de dejecţii, din capacitatea totală de 40.000 metri cubi a noilor depozite, s-a deversat totuşi.

deversare dejecţii scorniceşti

La Scorniceşti a ajuns şi reprezentantul unui ONG de Mediu. George Radu, reprezentantul ONG-ului, a declarat că a făcut deja sesizări la Garda de Mediu Olt şi APM Olt şi că va continua cu demersuri şi la instituţiile centrale, considerând că problema nu este deloc una minoră.  
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite