Slatina

articolul anterior articolul urmator

Vizita electorală eşuată a premierului Cîţu la Deveselu. „Măriţi pensiile, nu mai minţiţi! Şi alocaţiile la copii!“, „S-au mărit anul trecut!“ VIDEO

32
18 Jun 2021 16:14:57
Autor: Alina Mitran
Premierul a petrecut mai puţin de o jumătate de oră în Deveselu FOTO: Alina Mitran
Premierul a petrecut mai puţin de o jumătate de oră în Deveselu FOTO: Alina Mitran

Premierul Florin Cîţu a venit vineri, 18 iunie 2021, la Deveselu pentru a-l susţine pe candidatul PNL la funcţia de primar. L-au aşteptat liberali veniţi din tot judeţul Olt şi câţiva localnici, cei mai mulţi susţinători ai candidatului PSD, cei din urmă determinându-l să plece în câteva minute.

O vizită care n-a ajutat pe nimeni, au decretat cei prezenţi vineri, 18 iunie 2021, la Deveselu, unde premierul Florin Cîţu a venit să-l susţină pe candidatul PNL la funcţia de primar al localităţii. Marius Aliman, candidatul PNL, este fiul fostului primar Ion Aliman decedat cu puţin timp înainte de alegeri. Fiul a bătut palma cu liberalii, aşa cum şi tatăl său o făcuse anul trecut, însă Ion Aliman s-a răzgândit fix pe ultima sută de metri şi i-a lăsat pe liberali fără candidat.

„De, ce să zic? Unu’ e băiatu’ meu, iar Marius a crescut la mine-n curte“

Agitaţie mare înainte de sosirea premierului. Liberalii au venit din tot judeţul, e galben pe toată strada principală. Locul de întâlnire cu electoratul este vizavi de şcoală.

În centrul localităţii stau de vorbă, aşezate pe bancă, femei în vârstă. Au venit să-l vadă „pe viu, că la televizor l-am văzut“ pe premierul Cîţu. Şi să-I spună „vreo două“, pentru că nu se mai poate, spun femeile, nu mai e de trăit cu pensile de 800 de lei. 

„Nu contează partidu’, contează omu’. Dup-aia face şi băiatu ce a făcut şi taică-su’! (n. red. – schimbă partidul)“, explică femeile, susţinătoarele tânărului candidat, care ar fi strategia. Asta pentru că la Deveselu se votează PSD, „că dacă nu era’ ei muream de foame!“, continuă expunerea.

Pe o altă bancă, alte trei femei vorbesc şi ele despre politică. Au venit de asemenea să-l vadă pe premier şi să audă, dacă are, şi veşti bune. Una dintre ele este mama candidatului PSD Nicolae Dobre, dar şi mătuşa candidatului PNL, pentru că primarul decedat şi actualul viceprimar erau veri de gradul I, mamele lor fiind surori.

„Ne minte de când a luat la putere“

„Eu l-am dus de mână pe Mari odată (n. red. - Marius Aliman, candidatul PNL). A crescut  la mine, că era la mama mea. Pe băiatu’ ăsta, şi pe ta-so, şi-acu nu mai vrea… S-au tâmpit!“, spune una dintre femei. Partenera de dialog explică, la rândul ei, că bătaia se va da între cei doi, care sunt rude, pentru că ceilalţi cinci candidaţi n-ar prea conta.

FOTOGALERIE Vizita electorală a premierului Florin Cîţu la Deveselu

„Pe ăilalţi nu-i vrem. A mai venit o doamnă să candideze la noi. N-o cunoaştem, nu nimica.. A scris pă Internet. Doamnă, la ce ne cereţi votu’, că nu vă cunoaştem!. Lăsaţi oamenii care-au muncit aicea să ducă mai dăparte ce-a lăsat tac-so şi cu văru’ primarului. Da’ vicele a dus totu’!“, spune cu convingere femeia. 

„Da, băiatu’ meu şi cu primaru’ mort. Doamnă, n-am nimic cu niminea, da֦  băiatu’ meu a fost în primărie. A făcut şi pă gunoieru’, a dus gunoaiele din sat, a adus şi copiii la şcoală din altă comună, a dus şi lumea la tricotaje, şi pă urmă intra, la 9.00, în serviciu ’ lui dă vice“, mai spune mama candidatului PSD.

Mama candidatului PSD (dreapta), care este şi mătuşa candidatului PNL, spune că le va fi greu oamenilor să aleagă FOTO: Alina Mitran

Femeile speră să vorbească şi cu premierul, de asta au venit. S-au gândit şi ce-i vor spune. „Îi spunem să nu ne mai mintă, că ne minte de când a luat la putere. De ce-a spus că măreşte pensile, alocaţiile la copii şi multe şi multe. Ne duce cu zăhărelu’. Să o ducem cu 800 de lei? Dacă n-ar fi copiii, noi cu ce-am trăi? Că eu iau două reţete pă lună, am de psihiatrie şi una de tensiune, vreo 3 milioane. Mai rămân cu 4. Ce fac cu ăştia o lună?!“, îşi varsă femeile oful.

Un tânăr interpret foarte talentat a cântat înainte ca politicienii să-şi rostească discursurile FOTO: Alina Mitran

Nu mult mai departe stau de vorbă bărbaţii. S-au oprit şi în faţa lor mai mulţi reporteri. Şi ei au nemulţumiri, în plus sunt şi mai la current cu noutăţile din viaţa politică, aşa că de-abia aşteaptă să dea ochii cu politicianul de la Bucureşti.

„Care deveseleni, că sunt 10%. Staţi să vorbiţi cu noi, noi suntem deveselenii!“

Premierul vine aproape de ora stabilită, 11.00. Este întâmpinat de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, sosit înainte, de şeful PNL Olt, de candidatul Marius Aliman şi de câţiva parlamentari. În drum spre locul de întâlnire ascultă interpretarea deosebită a unui tânăr naist, Ioan Valeriu Nae. Se opreşte chiar câteva minute în faţa unei mici scene improvizate, în timp ce cineva îi explică cine este tânărul originar din Deveselu, astăzi elev al Liceului de Muzică Dinu Lipatti, şi ce performanţe are.

Premierul urcă pe scenă şi încep discursurile. Şeful PNL Olt îl laudă pe Marius Aliman şi-i promite sprijin, la fel premierul, parlamentarii, ministrul Apărării spune şi el că are încredere în tineri şi că este convins că Aliman are o „minimă foaie de parcurs“, sfătuindu-l chiar să nu promită mai mult decât poate duce la îndeplinire. Pe final de discurs ministrului Ciucă i se opreşte microfonul şi apar şi scenariile.

Cei mai mulţi dintre susţinătorii candidatului liberal au venit din alte localităţi FOTO: Alina Mitran

„Tipic! Au oprit curentul!“, spune şeful PNL Olt, Liviu Voiculescu. „Ne opresc curentul, dar nu ne pot opri să vorbim!“, spune ministrul, fără microfon. Totul se dovedeşte însă o deficienţă care se remediază rapid şi oficialii îşi pot relua discursurile care se aud în sat la staţia de amplificare.

Premierul rămâne la final pentru scurte declaraţii. Cum, însă, întrebările care vin din spatele jurnaliştilor sunt despre alocaţii, promisa creştere a pensiilor, creşterea de preţuri şi altele în acelaşi sens, Cîţu răspunde scurt şi o ia la goană.

Premierul a rămas doar 2-3 minute să răspundă la întrebări FOTO. Alina Mitran

„Au fost mărite anul trecut alocaţiile. Şi se măresc în fiecare an. Şi anul acesta cu 20%“, a apucat să spună, în grabă, premierul, la fel de scurt , dar fără să lămurească pe cineva, răspunzând şi la alte două-trei întrebări.

Membrii de partid care sperau, la rândul lor, să facă măsar o poză cu premierul rămân nedumeriţi, privind cum oficialul aproape aleargă spre maşină, în ciuda faptului că oamenii i se tot pune în cale şi vor să-i vorbească. 

„A spus domnul Aliman: vă salut, deveseleni! Care deveseleni, că sunt 10% din Deveselu acolo?! Aici sunt oamenii din Deveselu, iar dacă aţi venit să vă întâlniţi cu ei, atunci staţi de vorbă!“, încearcă un bărbat să-i vorbească, însă fără succes.

Premierul pleacă, iar în urma lui desfac rândurile şi membrii de partid, care pleacă fiecare spre maşina cu care a venit. „E, aşa, o imagine că aici toată lumea votează PSD, dar să ştiţi că lucrurile stau altfel. Cei care mai au câte-un ajutor, care mai trec pe la primărie cu câte ceva, n-au venit de frică să nu fie văzuţi şi să afle vicele, dar tot pe băiatu’ ăsta al primarului îl votează. Pe cine altcineva?! E vreunul mai educat, mai şcolit ca el? E şi el căpitan!“, spune un bărbat care a privit ca pe un spectacol întreaga acţiune.

Vă recomandăm şi:

Surpriză electorală de proporţii la Deveselu. Fiul candidatului decedat care a câştigat alegerile intră în cursă. Contracandidat este unchiul său

Alegeri parţiale 2021. Şapte candidaţi la Deveselu, localitatea în care primăria a fost câştigată de un mort

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Utilizator Adevărul
18.06.2021, 16:28:20

Comentariu considerat abuziv.

Florescu Constantin
18.06.2021, 16:34:08

Adevarul este ca preturile s-au marit intr 10-30% iar salariile cu 6%. Tot niste hoti ca si aia dinainte.

-6 (24 voturi)
Stefan din Nord
18.06.2021, 16:29:26

Deci mamicutzelor ,ciocu;mic Va spus Cutu -Cutu ca alocatiile s-au marit anul asta cu 20 la suta .

-5 (15 voturi)
Domnul Doctor
18.06.2021, 16:35:31

Oltenia profunda: numai pomana vor si numai scandal fac.

0 (22 voturi)
bovis al IIIlea
18.06.2021, 16:38:04

CALTONE hai ia-o sus.

-6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările