Vor să-şi lase baltă afacerile din România. „Mă gândesc serios să plec la cules de struguri în Franţa: 80 euro/zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe un camion cu vinete un fermier va încasa bani doar cât să-i plătească pe lucrătorii care le-au cules FOTO: Mihai Chesnoiu
Pe un camion cu vinete un fermier va încasa bani doar cât să-i plătească pe lucrătorii care le-au cules FOTO: Mihai Chesnoiu

Fermierii, cei din legumicultură cu precădere, caută soluţii de avarie pentru situaţia în care se află şi se pregătesc inclusiv de proteste, dar şi să ia calea străinătăţii. Preţurile la care îşi vând produsele sunt atât de mici încât nu-şi vor acoperi în acest an cheltuielile.

Dialogul nu pare să fie calea de rezolvare a problemelor lor, spun legumicultorii care de câteva săptămâni - de când vând la cele mai mici preţuri din ultimii 30 de ani, se plâng aceştia - tot semnalează autorităţilor „anomaliile“ din piaţă. 

În România pătrund mii de TIR-uri cu marfă, şi cu acte în regulă, dar şi fără documente legale, iar astfel de importuri i-au băgat pe producătorii români în faliment, samsarii îşi fac şi ei de cap în pieţele en-gros necontrolate serios de zeci de ani. 

Iar peste toate, cei care au reuşit să stabilească relaţii cu retaileri au zile în care fie se întorc de la poarta fabricii pentru că supermarketul nu mai „înghite“ marfă românească, fie se văd nevoiţi să accepte preţuri mai mici decât cele stabilite iniţial. 

Toate acestea şi multe alte greutăţi întâmpinate i-au dus pe fermieri la decizia de a se mobiliza pentru proteste de stradă. 

„Se pare că există entuziasm şi o să vină mulţi oameni. Ni se vor alătura mulţi. Am primit semnale şi de la consumatori, şi de la reprezentanţii magazinelor de in-put-uri, tot ce înseamnă, de la producţie până la consum, cam aşa sunt semnalele“, spune fermierul Mihai Chesnoiu, reprezentantul Uniunii Salvăm Ţăranul Român.

Hotărârea de a-şi striga nemulţumirile în stradă o văd şi mai îndreptăţită după ultima întâlnire de la Ministerul Agriculturii, atunci când solicitarea acestora de a li se acorda, ca şi altor sectoare, un ajutor de stat pentru a recupera din pierderile de anul acesta a rămas fără răspuns.

„Programele «Aruncă tomata», «Susţinem producătorul turc», «Usturoiul din China» ne gonesc din ferme“

Dezamăgire trăiesc legumicultorii din toate colţurile ţării. „Programele «Aruncă tomata», «Susţinem producătorul turc», «Gustul importat» , «Munciţi, că n-aveţi pentru ce», «Usturoiul din China» ne gonesc din ferme. Înainte să plecăm din ţară, hai să ieşim în stradă! Fraţilor, vă spun cu mare regret că este singura soluţie care ne-a mai rămas la dispozitie. Haideţi în momentul apropiat să o facem!“, este mesajul unui alt fermier, Claudiu Breazu. 

Astfel de mesaje au fost postate cu zecile, în ultimele zile, pe reţelele sociale, în grupurile fermierilor.

Diferenţele enorme între preţul oferit producătorilor şi cel cu care legumele ajung la raft îi duc pe fermieri în faliment. A fost un an bun în privinţa producţiei, dar punerea unei cantităţi însemnate de legume pe piaţă, fenomen dublat de iomporturile masive, a determinat cele mai mici preţuri înregistrate vreodată, spun fermierii cu state vechi. 

„Sunt dezamăgit cum n-am fost niciodată“, spune fermierul Mihai Chesnoiu, care a cultivat legume pe mai mult de 6 hectare, în câmp, la care se adaugă alte suprafeţe în spaţii protejate. Culesul la vinete este în toi, iar preţul obţinut de-abia acoperă culesul. A livrat, vineri, 6 august 2021, câteva tone de vinete către un mare magazin. Preţul de achiziţie discutat iniţial era de 0,8 lei/kg, în ziua livrării a scăzut, fără niciun avertisment, la 0,6 lei/kg. Iar astfel de lovituri vin zilnic, spune fermierul. 

Pentru prima dată, în cei 20 de ani de când face legumicultură, spune că se gândeşte la posibilitatea de a-şi susţine ferma din alte surse. „Mă gândesc serios să plec, împreună cu oamenii care acum lucrează la mine, la cules de struguri. A venit o ofertă frumoasă din Franţa, pentru septembrie, de 80 euro/zi. Chiar mă gândesc să fac asta, altfel nu ştiu cum îmi acopăr cheltuielile, cu ce cumpăr lemne pentru iarna care vine. Acum câteva zile, pentru prima dată, am luat bani să plătesc lucrătorii din puşculiţa copilului“. Mai rău de atât....!“, a descris legumicultorul situaţia dezastruoasă prin care trece. 

În condiţiile în care livrează marfa cu acte, fermierul este supus controalelor şi răspunde pentru fiecare produs care îi iese din fermă. Banii îi obţine, însă, cel mai devreme la 6 luni.

„Tratamentul“ la care sunt supuşi fermierii de către marii achizitori este, de altfel, printre cele mai mari nemulţumiri. România încă nu a transpus în legislaţia naţională o directivă a Uniunii Europene care obligă marii retaileri să plătească în termen mult mai scurt produsele pe care le achiziţionează şi să respecte şi alte standarde. Fermierii îşi iau acum banii şi la 12 luni de la livrare. 

„Nu cerem pomană, asta vreau să înţeleagă toată lumea, pentru că sunt deja mulţi care spun – Şi ei cer? Iar cer?“, spune şi Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Olt, întărind ideea că tot ceea ce îşi doresc fermierii de bună credinţă este o piaţă controlată în privinţa respectării normelor legale pe întreg lanţul, de la producător la consumatorul final. 

Vă recomandăm şi:

Producţie bună, preţuri de mizerie încasate de legumicultori: „Ieri am vândut plângând“

Cum se stabileşte preţul legumelor şi fructelor şi de ce unii fermieri ies în pierdere

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite