FOTO Încep pregătirile pentru Festivalul Naţional de Folclor Ion Albeşteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Albeşeanu a fost un mare folcorist ialomiţean FOTO: arhivă personală
Ion Albeşeanu a fost un mare folcorist ialomiţean FOTO: arhivă personală

Muzica folclorică românească va răsuna la început de octombrie în întreg Bărăganul. Autorităţile locale şi judeţene se pregătesc pentru cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor Ion Albeşteanu.

Pregătirile pentru cel mai mare eveniment al tradiţiilor populare din Bărăgan constau în selectarea candidaţilor care să se înscrie în concursul muzical al doinelor populare.

O primă preselecţie a fost organizată la Tulcea, unde au fost selectaţi şapte candidaţi. Vorbim despre, Ionuţ Petreacă (24 de ani, Constanţa), Diana Sârbu (19 ani, Bacău), Ştefania Strejescu (18 ani, Olt), Elena-Iulia Geanovu (17 ani, Vâlcea), Ioana Dârstar (21 de ani, Covasna), Ana Tonegaru (25 de ani, Suceava) şi Simona Mazăre (18 ani, Botoşani).

O nouă preselecţie va fi organizată peste aproximativ două săptămâni, în cadrul Centrului de Creaţie Populară din judeţul Ilfov. Se caută alţi cinci concurenţi care să întregească echipa participanţilor la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Naţional de Folclor Ion Albeşteanu.

Eveniment dedicat memoriei marelui muzician

Ion Albeşteanu – pe numele său adevărat Ion N. Şerban – s-a născut la 27 septembrie 1932 la Slobozia. Părinţii săi proveneau din comuna ialomiţeană Albeşti, loc de la care îşi va lua mai târziu artistul numele. Ion a fost al cincilea copil din cei şapte, câţi au avut soţii Şerban.

In tot acest timp a fost fascinat de folclorul ialomiţean, nescăpând nici o ocazie de a culege cântece din această zonă, de a le face cunoscute şi de a le integra în valorile folclorului naţional. Cânta la nunţi, în localuri, instruieşte formaţii instrumentale de amatori, participă la festivaluri folclorice judeţene, naţionale şi internaţionale, atragând atenţia folcloriştilor şi muzicologilor.

În perioada 1968-1971 Ion Albeşteanu lucrează în cadrul Filarmonicii ”George Dima” din Braşov, ca dirijor al orchestrei de muzică populară ”Mioriţa”. Lucrează în paralel cu mai multe formaţii artistice de amatori din judeţul Braşov cu care participă la diverse festivaluri în ţară şi străinătate. Cu formaţia ”Poeniţa” câştigă cel mai important trofeu internaţional care se acordă în materie de folclor – ”Discul de aur” al Academiei ”Charles Cross” – Franţa la a XXV-a editie a Festivalului Internaţional de Toamnă de la Dijon.

In 1973 pleacă în Israel unde susţine spectacole alături de Romica Puceanu, Luigi Ionescu, Doina Badea şi solişti instrumentişti celebri. În perioada 1985-1989 lucrează şi colaborează cu diverse formaţii în Bucureşti şi Giurgiu.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite