Şapte oameni cu probleme psihice trataţi la Amara prin cultivarea de plante. Cum funcţionează terapia comportamentală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Amara, lângă Slobozia, există un centru pentru persoane defavorizate care sunt ajutate să se reintegreze social prin terapie comportamentală, mai precis cultivând legume.

Centrul unde cei şapte tineri cu vârste cuprinse între 28 şi 35 locuiesc de 12 ani este ascuns la marginea unei străzi din Amara. În trecut aici a fost o casă particulară, pe care reprezentanţii Fundaţiei „New Life” au cumpărat-o şi au adaptat-o pentru nevoile fiecăruia dintre beneficiari. 

Locuinţa a fost transformată într-un adevărat aşezământ care adăposteşte oameni speciali, cu nevoi speciale. Toţi beneficiarii centrului suferă de probleme psihice severe. Abandonaţi de familii şi trataţi cu indiferenţă de societate, toţi beneficiarii au fost catalogaţi drept cazuri imposibil de recuperat. În casa de la Amara au învăţat însă că există speranţa şi au avut alături în permanenţă o echipă de oameni care au crezut în fiecare dintre ei. Marius Istrate este de 12 ani preşedintele Fundaţiei „New Life” şi, alături de alţi câţiva colegi, are grijă ca tinerii loviţi de soartă să nu simtă greutăţile vieţii de dincolo de gard. 

„Tinerii pe care îi vedeţi sunt ai noştri. Sunt familia noastră şi ne-am ataşat de ei. Este o unitate - etalon, prima licenţiată de Ministerul Muncii pe servicii sociale din Ialomiţa, după luni de eforturi şi acte. Am făcut toate aceste eforturi pentru că am fost susţinuţi de comunitatea din Amara” susţine Marius Istrate.

image

Altfel de poveşti de viaţă 

Casa Fundaţiei «New Life» are 3 camere şi un living care poate fi adaptat activităţilor zilnice ale celor şapte rezidenţi. E curată, primitoare, iar în camerele celor şapte totul este perfect ordonat. Activităţile pe care le desfăşoară aici au rolul de a-i face pe toţi beneficiarii să simtă viaţa mai uşoară, în ciuda infirmităţii cu care s-au născut. În momentul în care au trecut prima dată pragul acestui aşezământ, beneficiarii erau proaspăt trecuţi de primii ani ai adolescenţei. Acum sunt aproape adulţi, toţi având între 28 şi 35 de ani. Chiar dacă vârstele sunt diferite, poveştile lor seamănă ca două picături de apă. 

image

Au fost bătuţi înainte de a fi părăsiţi în centrele de plasament, au boli incurabile, sindromul Turner, extrem de rar la băieţi, auto şi hetero-agresivitate, boli interne aproape imposibil de tratat.„Eu îi cunosc pentru că mi-au fost elevi la Şcoala Specială Slobozia. Mă uit la ei şi nu-mi vine să cred cât de bine au evoluat. Sunt foarte bolnavi şi nimeni nu credea că se vor mai recupera. Noi aici la Amara am reuşit să le redăm zâmbetul şi să le ridicăm speranţa de viaţă” spune, vizibil emoţionată, Valentina Dinu, unul dintre profesorii implicaţi în activităţile terapuetice ale centrului. 

Beneficiile agriculturii 

Cel mai des mijloc prin care tinerii din Amara încearcă să-şi depăşească condiţia este ergoterapia sau terapia comportamentală.

image

Pratic, prin acestă tehnică ei învaţă să-şi formeze deprinderile elementare. De doi ani, profesorii centrului au reuşit să facă terapie comportamentală cu cei şapte beneficiari prin cultivarea de legume. În spatele centrului, pe un petec de câţiva metri de pământ, cei şapte tineri învaţă să se dezvolte cultivând legume. Plantează răsaduri, culeg roşii, vinete şi ardei, iar în acelaşi timp comunică unii cu alţii şi devin mai prietenoşi. 

image

„Ergoterapia este foarte importantă pentru ei şi ne-am gândit să o adptăm cumva. Toate legumele pe care le cultivă sunt ecologice, iar apoi recoltate sunt folosite pentru alte activităţi în centru” mai spune profesorul Valentina Dinu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite