Şcoala de vară şi-a deschis porţile la Scânteia. 20 de copii de la ţară, beneficiarii unui proiect inedit de cultură gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acitivăţi pentru copiila Şcoala de vară de la Scânteia FOTO Facebook/Asociaţia Incap
Acitivăţi pentru copiila Şcoala de vară de la Scânteia FOTO Facebook/Asociaţia Incap

Pentru 20 de copii din comuna ialomiţeană Scânteia, distracţia e la ea acasă. O echipă de tineri ambiţioşi din Bucureşti a pus la punct un proiect prin care micuţilor le sunt oferite gratuit evenimente educative la ei în sat.

Proiectul, co-finanţat de AFCN,  este implementat de către Asociaţia inCAP (Iniţiative în Cinematografie şi Arte Performative), o echipă tânără de profesionişti din domeniul audio-vizual şi performativ, împreună cu partenerii- Centrul de Teatru Educational Replika, Universitatea Naţională de Arte Teatrale şi Cinematografice, Şcoala Profesională Scînteia, Primăria Scânteia, Asociaţia Culturală Contrasens, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea”, Slobozia

Astfel, timp de o săptămână, în perioada 11-21 iulie, la Scânteia, s-a deschis Şcoala de Vară. Actorii Eduard Burghelea, Minodora Broscoi şi regizorul Andreea Lăcătuş îi provoacă pe copii să ia parte la spectacole de teatru şi de lectură, dar şi să-şi pună în valoare creativitatea în diverse activităţi inedite. Atelierele sunt ţinute de actorii Alexandru Beteringhe şi Simona Moisescu, jurnalista Alina Păduraru, regizoarea Simona Constantin şi editorul de imagine Georgiana Surugiu.

Tema şcolii este: „Cum ne ferim de violenţă?” iar, în final, rezultatul şcolii va fi un spectacol multimedia, de 45 de minute, după un text scris, pas cu pas, de copii şi cu coregrafii colective şi documentări audio-vizuale realizate tot de ei. Totul va fi prezentat pe scena Centrului Cultural pentru Unesco ”Ionel Perlea” din Slobozia. „După cum ştiţi, noi am mai fost aici şi anul trecut, când scopul a fost să revitalizăm căminul cultural din sat, în care numai activităţi culturale nu se petreceau. Pentru că, aşa cum se întâmplă în majoritatea satelor şi comunelor din România, clădirea e ocupată doar de nunţi şi botezuri. ”, a explicat Alina Păduraru, jurnalist.

Continuarea proiectului „Prezent! în Scânteia”

Şcoala de vară vine în completarea a „Prezent! în Scânteia”, un proiect  care s-a desfăşurat în lunile septembrie şi octombrie 2018 în comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa şi care şi-a propus să revitalizeze căminul cultural din această comună. Aici, copiilor din localitate li s-a oferit pentru prima oară ocazia să participe la evenimente educative, să vadă un spectacol de teatru sau să interacţioneze cu actori, regizori sau autori de cărţi. 

S-a sperat astfel ca acest proiect proiect pilot care speră să fie un model şi pentru alte evenimente similare care vor avea loc în mai multe sate şi comune ale României. Astfel, în lunile septembrie şi octombrie s-au desfăşurat ateliere educaţionale, proiecţii de film, spectacole de teatru şi lecturi publice urmate de discuţii pe teme de interes comun, scopul proiectului fiind să aducă oamenii împreună şi să transforme Căminul Cultural într-un spaţiu viu, în care toţi membrii comunităţii sunt bineveniţi.

„Partea interesantă e că, într-un sătuc de care n-a auzit nimeni, unde 95% dintre adulţii între 16-65 de ani nu sunt încadraţi pe piata oficială a muncii (conform rezultatelor INS din 2011), vin zece tineri de la Bucureşti, absolvenţi de jurnalism, film sau teatru, şi fac un spectacol multimedia cu copiii, îi învaţă cum să facă un ziar al comunei şi ţin ateliere cu activităţi de dezvoltare personală împreună cu psihologi. Avem şi proiecţie de filme în prezenţa regizorului şi un spectacol de teatru”, spune Alina Păduraru.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite