Aberaţie la Slobozia: după ce a atras medici din alte judeţe să lucreze aici plătindu-le chiria, Spitalul Judeţean dă în judecată 14 doctori şi le cere banii înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz controversat privind viaţa medicală se petrece la Slobozia. 14 dintre medicii celui mai mare spital din judeţul Ialomiţa sunt daţi în judecată de instituţie pentru ca aceştia să returneze cheltuielile pentru locuinţele în care au stat cu chirie. Situaţia este fără precedent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia fiind primul din România care-şi cheamă specialiştii în instanţă.

În timp ce spitalele din România suferă din cauza lipsei de medici, cel din Slobozia îi dă în judecată pe cei care au grijă de sănătatea pacienţilor. Un grup de 14 medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au fost citaţi să se prezinte în faţa judecătorilor, ca urmare a unei acţiuni civile întreprinsă de administraţia unităţii medicale. 

Concret, specialiştii au fost somaţi în instanţă să returneze peste 120 mii lei, reprezentând cheltuielile pentru închirierea locuinţelor de serviciu, de care medicii au beneficiat în perioada 2012 – 2013. 

Printre numele specialiştilor daţi în judecată se numără şi cel al actualului şef al spitalului din Slobozia, medicul Violeta Şapira. Suportarea cheltuielilor privind chiriile medicilor a fost considerată o practică ilegală de către auditorii Camerei de Conturi Ialomiţa. 

Aceştia au întreprins un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia în vara anului trecut şi au constatat această ilegalitate. Principala măsura dispusă de auditori a fost recuperarea prejudiciului creat, adică cei peste 120 mii lei. 

Singura soluţie pe care administraţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a reuşit să o găsească a fost aceea de a-i da pe medici în judecată. În funcţie de domiciliul medicilor, procesele au fost înregistrate pe rolul mai multor judecătorii din România. 

Câteva se judecă la Judecătoria Slobozia, cel al medicului Violeta Şapira la Judecătoria Constanţa, un altul la Judecătoria Hunedoara, iar alte două la Bucureşti şi Timişoara. Singura reacţie faţă de procesele înlănţuite vine de la Colegiul Medicilor Ialomiţa. „Cazul acesta este unicat în România. Eu n-am mai auzit ca un spital să-şi dea medicii în judecată. Oricum măsura e abuzivă” susţine medicul Vasile Olaru, preşedintele Colegiului Medicilor Ialomiţa. 

Anchetă penală în curs

Raportul Camerei de Conturi Ialomiţa a scos la iveală şi alte ilegalităţi comise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, în aceeaşi perioadă 2012 – 2013. De notorietate sunt angajările celor 120 de asistente şi infirmiere, pe care auditorii externi le-au considerat ilegale. 

În urma verificărilor s-a constatat că acestea au fost plătite ilegal cu peste 200 mii lei, întrucât contractele lor de muncă nu erau conforme. S-a stabilit faptul că asistentele şi infirmierele beneficiau de ilegale, care îmbrăcau forma unor contracte de muncă mascate. 

Cazul a fost reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, instituţie care a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia. În prezent, această anchetă a fost declinată către Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Citiţi şi:

Anchetă DNA la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Procurorii verifică modul în care au fost angajate 107 persoane

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite