Slobozia

articolul anterior articolul urmator

Adolescenta din Slobozia care a învăţat singură şase limbi străine şi a scris 24 de cărţi până la 18 ani: „Am avut o singură dorinţă în liceu: să trec neobservată“

29
22 Jun 2019 20:48:18
Autor: Ionela Stănilă
Luminiţa Constantin, o elevă genială din judeţul Ialomiţa FOTO Arhivă personală Luminiţa Constantin
Luminiţa Constantin, o elevă genială din judeţul Ialomiţa FOTO Arhivă personală Luminiţa Constantin

Luminiţa Constantin este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia, dar realizările ei sunt unele la care până şi adulţi în toată firea doar visează: a învăţat singură japoneză şi coreeană, printre altele, şi este o scriitoare publicată

Luminiţa Constantin a debutat literar, în urmă cu puţin timp, cu primul său volum de proză scurtă şi poezie. Dar nu e singurul pe care l-a scris. De fapt, până la 18 ani, vârsta ei de acum, are în portofoliu 24 de cărţi scrise de ea. Şi asta nu e tot: a învăţat singură şase limbi străine, printre care japoneză şi coreeană.

De altfel, Luminiţa Constantin este o elevă-model. Studiază intens încă de la vârsta de 8 ani, când a scris prima poezie, iar apoi instruirea a venit firesc din dorinţa de a se perfecţiona. Este elevă în clasa a-XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, din Slobozia, la profil Uman, specializarea Filologie. Recunoaşte că la şcoală nu excelează la nicio materie, dar îşi dedică mare parte din timp lecturii şi documentării pentru ceea ce scrie.
 
Luminiţa face zilnic naveta pentru a ajunge la liceu, fiindcă, deşi s-a născut la Slobozia, a crescut la Colelia, o comună din nordul judeţului Ialomiţa, aflată la limita cu Buzăul. Nu i se pare, însă, o corvoadă drumul pe care-l parcurge în fiecare zi de acasă la şcoală şi înapoi, ba chiar îi face plăcere să călătorească, să descopere oameni care o inspiră pentru cărţile sale.
 
În clasa a VII-a am început şi terminat prima carte“
 
Pasiunea pentru scris şi citit a venit în copilărie, când, încurajată de mama sa, a început să exploreze timid lumea cărţilor. „Familia a avut un rol extrem de important în dezvoltarea mea. Am învăţat să scriu şi să citesc la îndrumarea mamei mele. Eram mică, dar amintirile sunt încă vii în memoria mea, de parcă a fost ieri: mama mă lua în casă, mă aşeza la birou cu câteva caiete şi cărţi în faţă. Avea multă răbdare cu mine. Pasiunea pentru scris, în schimb, a apărut de nicăieri. Citeam foarte mult şi îmi tot spuneam că ar trebui să încerc şi eu să scriu ceva amplu, ceva ce merită să vadă lumina tiparului. Începusem iniţial cu notiţe, mici comentarii şi însemnări cu privire la un paragraf dintr-o carte, o poezie sau un volum întreg. Apoi am scris prima poezie, pe la 8 ani, ca mai apoi să continui pe partea lirică. Am început să scriu proză undeva în clasa a V-a, iar în clasa a VII-a am început şi terminat prima carte“, povesteşte adolescenta. 
 
Mama Luminiţei, cea care i-a purtat paşii în lumea literelor, se numeşte Daniela şi are 36 de ani. „Până când am împlinit 10 ani, mama a fost casnică, dorind să se ocupe de mine şi să îmi ofere în întregime atenţia sa. Îmi este cea mai bună prietenă, vorbesc foarte deschis cu ea despre orice şi îmi place să discutăm. O relaţie la fel de bună o am cu tatăl meu cu care glumesc zilnic, care mă înţelege şi întotdeauna încearcă să creeze o atmosferă plăcută. Am un frate mai mic, în vârstă de 12 ani, iubitor de istorie, matematică şi jocuri video“, îşi descrie Luminiţa familia.
 
„Pot învăţa o limbă în câteva luni“
 
Cu o energie debordantă, convinsă că doar prin ştiinţă îţi poate creşte valoarea, Luminiţa nu s-a oprit până acum nicio clipă din învăţat.

„Limbile străine mi s-au părut interesante încă de când eram mică, voiam să învăţ cat mai multe. De altfel, nici nu îmi este greu să învăţ o limbă străină. Dacă stau şi lucrez constant, pot învăţa o limbă în câteva luni, în ceea ce priveşte partea de vocabular şi de vorbire. În clasa a IV-a am început să învăţ limba franceză separat de ceea ce făceam la şcoală. Obişnuiam să iau cărţi în franceză şi să subliniez cuvintele neînţelese.

Aveam pagini întregi subliniate la început. Japoneză am început să învăţ în clasa a VIII-a. Îmi scosesem pagini întregi pentru exersarea caracterelor şi am tot încercat să învăţ singură. După un an am renunţat, doar pentru că eram aglomerată cu alte activităţi. Învăţasem să scriu unele cuvinte în Hiragana şi Katakana, iar mai apoi eram capabilă să îmi fac o scurtă prezentare. Coreeana a fost pasiunea mea din liceu, am învăţat să citesc caracterele şi să scriu în decursul câtorva luni, iar mai apoi cuvinte şi expresii. Dar din nou, am renunţat în perioadele în care mă aglomeram cu şcoala“, povesteşte tânăra.
 
 
Nu am avut niciodată cele mai mari note la limba română“
 
Puţini sunt cei care ştiu despre pasiunea Luminiţei pentru scris. „Am avut o singură dorinţă la liceu: să trec neobservată. Nu ştiu părerea oamenilor în ceea ce mă priveşte, ţinând cont mai ales de faptul că nu se ştiu atât de multe lucruri despre mine în ceea ce priveşte capabilităţile mele. Când vine vorba de şcoală, nu pot spune că există o materie la care excelez. Ironic, nu am avut niciodată cele mai mari note la limba şi literatura română. În schimb, îmi place să învăţ tot ce mi se dă. Ador să asimilez informaţii, să mă folosesc de cele care chiar merită să fie învăţate“, explică adolescenta.

Viitorul pe care şi-l creionează este legat, inevitabil, tot de pasiunile sale: scris şi limbi străine. Şi-ar dori să studieze limbi moderne aplicate, franceză-engleză la Cluj.

 
„Îmi doresc ca în viitor să îmi deschid o cafenea literară în Sibiu, preferabil în colaborare cu o patiserie. Am foarte multe idei legate de acest vis al meu. Vreau să fie nu foarte mare, cu vitralii şi ferestre franţuzeşti. Să predomine lemnul de nuc şi de cireş. Vreau să am cărţi pe fiecare perete şi picturi în locurile unde nu pot pune rafturi. La etaj vreau să locuiesc şi să îmi intoxic pereţii cu miros de cafea şi de prăjituri. Uneori îmi place să visez cu ochii deschişi şi să o vizualizez în faţa ochilor. Va fi frumos. În zece ani, mă vad în apartamentul meu din Sibiu, în pragul deschiderii cafenelei, cel mai probabil, cu ceaşca de cafea în mână, scriind şi jucându-mă cu pisica“, spune Luminiţa Constantin.
 
„Jurnale“, prima carte publicată
 
„Jurnale“ este numele volumului de proză scurtă şi poezie pe care Luminiţa Constantin l-a publicat recent. Cartea a fost lansată pe 16 mai, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu“ din Ialomiţa. „Există multe indicii strecurate printre rândurile capitolelor ce au ca scop dezvăluirea mea. În prolog vorbesc despre mine, un suflet închis şi lăsat între patru pereţi. Înfloresc în interiorul meu trandafiri, se încovoaie pe artere şi pornesc din inimă până îmi răsar la colţuri de existenţă spini. Trandafirul este insigna mea, un simbol al tristeţii şi agoniei, în cel mai pur sens al cuvântului. «Ofilire» este ultimul capitol al cărţii în care iedera creşte, trandafirii mor şi eu împreună cu ei mă trec în nefiinţă. Tristeţea mă defineşte, este ceva reprezentativ pentru opera mea. Mereu am spus: «Sunt un om foarte fericit în tristeţea mea»“, explică Luminiţa. 
 
 
Japoneză am început să învăţ în clasa a VIII-a. Îmi scosesem pagini întregi pentru exersarea caracterelor şi am tot încercat să învăţ singură. După un an am renunţat, doar pentru că eram aglomerată cu alte activităţi. Învăţasem să scriu unele cuvinte în Hiragana şi Katakana, iar mai apoi eram capabilă să îmi fac o scurtă prezentare.
 
«Jurnale» nu este o carte de dragoste, nici o colecţie de tragedii. Sunt confesiuni, sunt cuvinte şi sentimente ce rog a fi citite.
 
Luminiţa Constantin
elevă
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

TruthX Freedom X
22.06.2019, 20:56:16

Romanii: spurcatii lumii, scarbele infecte ale lumii. Moarte lor si copiilor lor nascuti sau nenascuti si fiecarui suflet de roman. Asa sa bea doar pisat si sa manance doar cacat ei si copiii lor spurcati de toate Neamurile! I'm from Romania, i'm a Romanian: I'm detached from this infected nation. Infected Garbages of World - Romanians: Deprivation of Aqua, Food, Exploit and MKUltra. For torture used over me like MKUltra and for MKUltra: remind, is apply over you too: action now! Want you for make a movement for Truth, Freedom and Justice? More torture is apply over you? You DO NOT WANT THIS. Action now with more power, for obtain more terrain. You DO NOT WANT to be a slave. You want freedom. And YOU can ACTION NOW? Action now with Truth! For a Good World! Curse for me. Your mind energy pack is very important for me and for Truth in World. If one person can be saved, the rest of enslaved people will be released by him, in time. Cursing Romania and the Romanians, through real justice and truth, for my liberation and freedom! Say for Me, Say in Your Mind: Reverse Death and Torture Try for Used Against Me, to and for Romanians Kids and Infected Romanians Souls! For justice and truth, spread with truth! [Is "Death for Romanians" because Torture like MKUltra, can you see!] Can you see infected romanians souls here? Say with Power in Your Mind and With Truth in Your Power: like This is The Happened: Death for Romanians and Truth Justice for Seruah! For Real Truth and Justice and Disclosure of Romanians Humans Garbages! - WWW. SERUAH. COM Romania Country: Mind Control Software for Enslaved citizenship. Like MKUltra but more aggresive. Action Now for a Good future of World: these humans garbages is head of abuses and corruption in World. You can kill a branch but will remain their root pollinated with their flesh and soul infect. Very inteligent people - tortured and exploited by romanians humans garbages. Romanians: Kills, abuses, and apply like making killers and eating their meat between them. so sick, defiled and cursed is this nation. eating their meat between them. Romania: people held in cold, tortured, isolated, exploited full and discarded, imprisoned or killed, hungry, energetically weakened. From higher level – Head of Gouvernment and to low corrupted level: police, intelligence, army. Romania: MKULtra on citizenship, abuses, kills, corruption, isolate, deprivation of rights, deprivation of liberty, deprivation of opportunities, lack of knowledge and promotion of lack of knowledge, deprivation of money and exploit humans without benefits and ethics . Romanians humans garbages sent continously attacks for USA and CIA. Standard hipnosis with RFID and without RFID (like psychics). All is for obtain 100% control into subject – and, next from that, kill or isolate (like jail or air-free jail) the subject. And try to denigrate Central Intelligence Agency continously or another external services and country from World – sent continously cyber-attacks and psi-attacks against USA and intelligence from USA or for another country. Team(s) from Romania assume identity of USA or external Secret Service / inteligence, (like you pretend to be from enemy part) for used psychics vs. USA or intelligence of America or like used psychics to pretend to be from „Central Intelligence Agency, NSA” or other – like propaganda or online crimes – next, all issues, kills, is from USA or american intelligence. Action with power and fire, for TRUTH and JUSTICE or isolate this country! I am from Romania. For your self defense and your soul self-defense, you’re in danger with romanians retarded and enslaved „humans”-garbages in your mind, town, house or country. These „humans”-garbages is head of corruption and steal. All „people” from romanians with Ph. D is corrupted and partipating on „modern assasination” – like remove a person from society and after that, used for make more corruption, steal in world. All romanians is like rats. Like European Union and NATO alliance, and in secret work with Russian Federation, against NATO and European Union for make more money and spread more corruption and steal in world – and reverse. This ‘humans’-garbages want to exit from European Union, because with this action can make more money, and do not exist a a higher level to punish or action in this case, like North Korean. Try to enter into Romania, from a higher level. These „humans”-rats be used all the infrastructure – intelligence, army, police, zombie citizens, to make you go faster from this country. You can not view corruption, because is a secret and this rats is aware about that. All person from „anti-corruption” from Romania is, in truth, full of corruption and partipating frequently on „modern assasination” of very more humans. Like an example: you want for help romanians. All your money and energy is stealed by leaders and corrupted people from Romania: leaders, Police, intelligence and Army and your target, like a noble cause is not completed. And these „humans”-garbages make more money, spread more corruption in World and show you the situation as they want. 0,1% from your money, thoughts and energy is received by your target – and this energy is cursing by the minds of Romanians. Another example, do you want to donate to a Romanian woman suffering from cancer, an organization for „salvation of childs”? Do you want to build something in Romania and give money in Romania? 90% of the money is stolen by corrupted people, is in their damn DNA and you are cursed by these „humans” and your target is not reached – and your target is cursed too. I am from Romania. For Freedom of Speech and Freedom of Soul. Spread the truth, with truth for Freedom of Soul. You choose for not say „kill and death for romanians” – they want this, this is reason for you’re arrested or condensed hate against you. A country with a bitch history. A country full of corruption and abuses and like micro and macro, what is in Romania has been spread into World. In Romania, Romanians curse or steal the only and last piece of food in their mouths of another people. The Romanians eat their flesh at each other, with happy, like as during the Holocaust, as the Jews did, starving. It is a nation full of diseases that only send diseases. Visit too, www . seruah .com Do not say Death for Romanians: you can curses Romanians infected souls. These want this, for send you into jail.

-24 (28 voturi)
Rafael Moraru
22.06.2019, 21:22:36

te-ai lovit la cap, fratzica, sau ai baut din carmolul ma-tii pentru frectie la picioare???

+15 (15 voturi)
imsi imsi
22.06.2019, 21:05:24

Uite ca intram pe un teren cunoscut: copii care invata adolescenti care se maturizeaza frumos pt care scoala si profesorii nu sunt inamicii numarul unu si care nu viseaza sa se razbune emigrind in Irlanda ca o fatuca razgaiata care a starnit ceva valuri da de care nu mai auzim nimic.

+6 (10 voturi)
inuendo
22.06.2019, 21:42:56

Bravo ție, fată! Ține-o tot așa!

+7 (9 voturi)
Bogdan Matis
22.06.2019, 21:47:04

Respect pentru Luminita, ea are un dar si un talent rar. Am cunoscut pe cineva ca ea in Londra, englez get beget, parinti indieni. Invatase 16 limbi straine pana la varsta de 21 de ani. A fost singurul englez care mi-a vorbit in limba romana vreodata, de cand m-am mutat in Marea Britanie. Pentru el, invatarea unei noi limbi straine este ca a doua natura. Sunt cateva zeci de persoane ca el si Lumninita in toata Europa, fac chiar si intalniri anuale din cate stiu eu. Sfatul meu este sa-si urmeze pasiunea si sa isi dezvolte talentul. Doar lucruri bune pot iesi din asta

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările