Slobozia

articolul anterior articolul urmator

APIA: Vizarea carnetelor de rentă viageră se efectuează prin mijloace electronice

0
2 Mar 2021 08:55:05
Autor: Ionela Stănilă
Fermierii pot obţine banii din renta viageră FOTO Shutterstock
Fermierii pot obţine banii din renta viageră FOTO Shutterstock

Din cauza pandemiei, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că până pe 31 august 2021, Centrele judeţene APIA şi al Municipiului Bucureşti vor proceda la primirea declaraţiilor de vizare a cererilor şi a documentelor justificative prin mijloace electronice de comunicaţii sau poştă/curier.

Doar în cazuri excepţionale, rentierii care nu au posibilitatea de a transmite electronic documentele, se pot prezenta fizic pentru a le depune la Centrele APIA, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 
 
Vizarea electronică presupune ca funcţionarii Agenţiei să contacteze telefonic rentierii care au domiciliul în judeţul corespunzător fiecărui Centru APIA. Documentele pe care rentierii agricoli trebuie să le prezinte la depunerea declaraţiilor de vizare (copie CI/BI/paşaport/contractele de arendare/deciziile de la comisiile de expertiză medicală grad I sau II, decizia pentru limită de vârstă (dacă e cazul), dovadă cont bancar activ, procura notarială, şamd) vor fi puse la dispoziţia APIA de către rentier/împuternicit/mandatar/curator prin mijloace electronice, poştă/curier. 
 
Funcţionarul de la nivelul Centrului Judeţean/al Municipiului Bucureşti certifică conformitatea datelor din documentele transmise către rentier împuternicit/mandatar/curator prin mijloace electronice, poştă/curier cu datele din copiile existente la dosarul din Centrul APIA, menţionând pe Anexă modalitatea de primire a documentelor/informaţiilor.
 
Cererile de reanalizare ale dosarelor de rentă viageră agricolă, cererile moştenitorilor, cererile de modificare date vor fi puse la dispoziţia Centrelor APIA prin mijloace electronice sau prin poştă/curier, completând formatul tip conform Anexelor la prezentul comunicat sau printr-o cerere scrisă care va conţine informaţiile din formatul tip. În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului conform prevederilor legale în vigoare.
 
Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie 2021, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Cine este criminalul din Oneşti care i-a omorât pe cei doi muncitori VIDEO
 
Etapa a III-a de imunizare anti-COVID: cum şi de când va funcţiona programul de vaccinare pentru tot restul populaţiei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările