Artă la vârsta a treia. Cum realizează un fost militar sculpturi în scoarţă, trunchiuri de copaci şi oase de peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost cadru militar, Ioan Gornea îşi trăieşte viaţa de pensionar făcând artă. El sculptează scoarţă, trunchiuri de copaci şi oase de peşte într-un mod inedit.

Arta pe care o practică Ioan Gornea (65 de ani) la Feteşti este de-a dreptul surprinzătoare. Şi nici nu s-a gândit vreodată că la bătrâneţe, punând haina militară în cui, ar putea să devină artist. Ideea i-a din pasiunea pentru natură şi meşteşugărit tot felul de lucruri prin apartamentul în care locuieşte de-o viaţă în Feteşti.

„Mi-a plăcut natura şi mai ales să şurubăresc şi să meşteşugăresc. Am zis că acum la anii pe care-i am să las ceva în urma mea. Aşa m-am decis să apelez la vechile obiceiuri, dar de data aceasta să-mi folosesc abilităţile pentru a face ceva constructiv şi educativ, aşa cum este sculptura” povesteşte Ioan Gornea, în timp ce-şi priveşte lucrările pe care le realizează.

Piesele culese de pe malul Borcei

Dacă Brâncuşi a reuşit să devină cunoscut în toată lumea datorită artei, fostul militar Ioan Gornea face artă ca să-şi alunge timpul şi pentru a le demonstra tuturor că, indiferent de vârstă, orice pasiune trebuie întreţinută.

Sculptează în micul său pe îl are acasă în scoarţe, trunchiuri de copaci şi oase de peşte. Bucăţile de lemn le adună de pe malul braţului Borcea, le usucă, apoi se apucă să le şlefuiască dându-le forme inedite. În colecţia personală de sculpturi, pensionarul a adunat destul de multe exponate. „Mâna destinului„ , „Gura lumii”, „Capul Gorgonei”, „Dansul şerpilor”, „În aşteptarea marţienilor”, „Evaziv” sau „Druidul nopţii” sunt doar câteva dintre piesele pe care le are acasă şi cu care se mândreşte în faţa rudelor, prietenilor şi a  tuturor celor care-l cunosc.

„Pentru că vorbim despre elemente din natură, evident natura este cea care mă inspiră. Mai inserez şi elemente ale sufletului, stări prin care eu trec sau situaţii cu care eu m-am confruntat de-a lungul vieţii. Mă linişteşte şi-mi dă o stare de bine tot ceea ce eu reuşesc să fac” susţine artistul.

Cu oasele de peşte este puţin mai complicat, însă tehnica pe care o foloseşte e similară unui puzzle. Practic, omul ia resturile osoase, iar, apoi, le potriveşte în aşa fel încât să creeze forme şi figuri geometrice. Una dintre lucrări poartă numele „Libertate” şi reprezintă imaginea unui fluture cu aripile întinse, pregătit să zboare departe.

„Este un alt mod de a exprima ideea de libertate. Când am potrivit aceste bucăţi de os la asta m-am gândit. Oamenii au obţinut, pe tot parcursul istoriei, libertate prin forţă. Eu vreau să le arăt că este simplu şi uşor, aşa ca zborul unui fluture, să fii liber!” spune Ioan Gornea.





 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite