Autorităţile, cu ochii pe comercianţii de carne. Controale în pieţe şi târguri de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, împreună cu poliţişti şi jandarmi au desfăşurat mai multe controale ce au vizat respectarea de către comercianţi a regulilor de igienă alimentară. Concret, la nivelul judeţului au fost efectuate un număr de 36 controale, în perioada 12-14 iulie, dintre care 31 referitoare la comerţul stradal, 4 acţiuni reprezentate de controale în trafic şi un control în târgul de animale.

  În urma verificărilor efectuate au fost constatate următoarele deficienţe: efectuarea de transporturi de animale (ovine) neidentificate; efectuarea de transporturi de produse alimentare de origine animală cu mijloace auto neautorizate sanitar-veterinar; manipularea şi comercializarea produselor alimentare fără respectarea normelor sanitare veterinare privind igiena alimentară. Astfel, ca urmare a celor constatate au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.700 de lei.

„Având în vedere că la momentul actual pe teritoriul judeţului Ialomiţa toate focarele de pestă porcină africană au fost stinse, subliniem importanţa respectării de către toţi factorii implicaţi în prevenirea apariţiei bolii (Unităţi Locale de Sprijin, autorităţi publice, proprietari de animale, transportatori, responsabili fonduri de vânătoare) a tuturor măsurilor stabilite combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

Ţinând cont de faptul că principalii vectori de transmitere a bolii sunt reprezentaţi de mistreţi, porcine afectate de boală şi om (prin efectuarea de transporturi de porcine vii, carne şi produse din carne de porc),  este foarte importat să fie respectate principalele măsuri preventive”, au transmis reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

Astfel toate animalele vor fi achiziţionate din localităţi nesupuse restricţiilor de boală şi doar după obţinerea documentelor sanitare veterinare; nu vor fi achiziţionate animale din judeţele afectate de boală; nu vor fi aduse produse din carne de porc sau carne de porc din zone unde boala evoluează; se vor evita deplasările în mediu silvatic. De asemenea, se vor respecta regulile minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor cu porcine (schimbarea hainelor şi a încălţămintei înainte de intrarea în adăpost, spălarea mâinilor, limitarea vizitării exploataţiei de alte persoane, mai ales de vizitatori care vin din judeţe afectate sau persoane care deţin porci în propriile exploataţii). Nerespectarea tuturor măsurilor menţionate poate duce la consecinţe grave, reprezentate de toxiinfecţii alimentare, sau reapariţia pestei porcine pe teritoriul judeţului.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite