Campanie de vaccinare în oraşul cu cea mai mică rată de imunizare din România. „Dacă părintele înţelege rostul vaccinării, copiii vor fi imunizaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii din Ţăndărei, aşteptaţi la vaccinare FOTO Adevărul
Copiii din Ţăndărei, aşteptaţi la vaccinare FOTO Adevărul

Peste 700 de copii, provenind din medii defavorizate din Ţăndărei, sunt aşteptaţi pentru vaccinare. Ministerul Sănătăţii va desfăşura, începând de marţi, 7 mai, o campanie de informare în oraşul ialomiţean unde a fost înregistrată cea mai mică rată de vaccinare din întreaga ţară.

Campania de recuperare a vaccinării se va desfăşura în perioada 7-10 mai prin intermediul unui centru de informare şi vaccinare la sediul Consiliului Local Ţăndărei, iar sesiunile de imunizare vor avea loc cu sprijinul medicilor specialişti şi al medicior de familie din localitate.

„La Primărie vor fi aduşi copiii, alături de părinţi, unde li se vor explica beneficiile vaccinării. Aceasta este o campanie de informare, unde încercăm să-i determinăm să conştietizeze avantajele imunizării. Evident că nu este obligatoriu, dacă părintele doreşte şi înţelege rostul vaccinării, copiii vor fi imunizaţi. Noi am făcut deja o recunoaştere în teren şi i-am informat pe oameni cum stau lucrurile, care sunt riscurile la care sunt expuşi copiii. Mediatizarea se face şi prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. În principal, se face vaccinul antirujeolic”, a explicat Cristina Elena Iorga, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Peste 3.000 de doze de vaccinuri din schema naţională de imunizare sunt disponibile la nivelul DSP Ialomiţa. Copiii aşteptaţi la vaccinare au vârste cuprinse între zero şi 9 ani şi 9-18 ani. Mulţi dintre ei recuperează vaccinurile restante, alţii nu au fost deloc imunizaţi. Cinci medici din Ţăndărei şi un doctor voluntar din Slobozia iau parte la această campanie. „Cei care doresc sunt aşteptaţi, în perioada următoare, la sediul Primăriei pentru a fi vaccinaţi” , a anunţat şefa DSP Ialomiţa.

"În urma analizei datelor transmise de Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, a fost aleasă pentru această campanie o comunitate cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Conform situaţiilor transmise de DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%. Mai exact, dintre cei 720 de copii catagrafiaţi, au fost vaccinaţi 126. De asemenea, în primul trimestru al anului 2019, rata de vaccinare în Ţăndărei a fost de 2,3%", a anunţat Ministerului Sănătăţii.

"Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul că mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli, încrederea publicului în vaccinuri a fost afectată de diverse grupuri, site-uri web sau de către presă, care au pus sub semnul întrebării necesitatea şi siguranţa vaccinării", a precizat directorul DSP Ialomiţa.

La acţiunea de recuperare a vaccinării a fost prezentă şi Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, împreună cu reprezentanţi OMS şi UNICEF, precum şi directori ai DSP-urilor din judeţele vecine.

Legea vaccinării este în Parlament

Sorina Pintea a afirmat că susţine obligativitatea informării cu privire la vaccinare şi că este de părere că noua lege a vaccinării ar putea fi adoptată "foarte curând". Ea a subliniat că o campanie de informare cu privire la vaccinare trebuie susţinută nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media, amintind că Legea vaccinării este în Parlament.

"Există încă discuţii legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Aşa este legislaţia şi într-o parte din ţările civilizate din UE, dar există şi ţări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susţinem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinţii care refuză vaccinarea. În România, aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând", a afirmat ministrul. În opinia sa, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare.

"Nu trebuie să vină cineva să te tragă de mână în permanenţă. (...) Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Preşedinţiei workshopul pentru vaccinare. România propune înfiinţarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migraţiei", a susţinut Pintea.

Ea a adăugat însă că direcţiile de sănătate publică "nu pot să facă mare lucru" dacă nu sunt ajutate de medicii de familie şi asistenţii comunitari.

"Cei din DSP, dacă nu sunt ajutaţi de medicina de familie, de asistenţa comunitară, nu pot să facă mare lucru. MS creează cadrul legal, DSP asigură vaccinul necesar. Până la urmă, inspectorii nu pot să meargă să vaccineze pe teren", a mai declarat Sorina Pintea.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite