Ce obligaţii au şoferii implicaţi într-un accident soldat cu victime. Ce gest nu se consideră infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accident produs pe DN2 FOTO ISU Ialomiţa
Accident produs pe DN2 FOTO ISU Ialomiţa

Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a Poliţiei.

De asemenea, acestea nu trebuie să modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Conform IPJ Ialomiţa, orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie, în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe, de îndată, poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112. 

Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul. 

Nu constituie infracţiune, spun poliţiştii, fapta conducătorului de vehicul care, în lipsa altor mijloace de transport, el însuşi transportă persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se întoarce imediat la locul accidentului. 

Există cazuri, în care chiar victimele, rănite uşor fiind, au plecat de la locul acidentului. În acestă situaţie, şoferul vinovat este obligat să să prezinte la Poliţie pentru declararea împrejurărilor producerii accidentului. În caz contrar, acesta riscă să fie cercetat penal. 

Conform legii, este considerat accident de circulaţie evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: 

– s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;

– a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;

– în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;

– s-a produs ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie

Vă mai recomandăm şi:

Tânăr de 29 de ani decedat de COVID-19. Pacientul a murit acasă pentru că părinţii au refuzat să îl interneze în spital

Medic, mesaj pentru premierul Cîţu: Ce faceţi e nebunie curată, este criminal! O spun ca psihiatru

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite